U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Koninklijk Huis

Maxima op Internet:

Fransisco van Jole

Maxima-Oranje.nl

Maxima-Zorreguieta.nl


Máxima met hoogleraar in café

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 20 JAN. De Leidse hoogleraar openbare financiën V. Halberstadt heeft een ontmoeting gehad met Máxima Zorreguieta, de vriendin van kroonprins Willem- Alexander.

Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vanmorgen bevestigd. Het contact tussen Máxima en Halberstadt werd afgelopen maandag bij toeval ontdekt door twee journalisten van Vrij Nederland die hen tegenkwamen in het Amsterdamse café Tabac. Vorige week meldde deze krant dat het hof bezig is met een inburgeringsprogramma voor Máxima. De Argentijnse moet op de hoogte worden gesteld van de economische, politieke en sociale situatie in Nederland. Ook moet zij de taal leren. De 'inburgering' heeft een informeel karakter en gebeurt op initiatief van het hof. Hoofddirecteur E. Brouwers noemt ook de status van het contact tussen Zorreguieta en de hoogleraar informeel: "Wanneer je een relatie hebt ligt het voor de hand dat je nogal eens anderen ontmoet. Dit is hetzelfde." Hoewel nog geen verlovingsdatum is vastgesteld, wil het hof de voorbereidingen hebben getroffen voor het geval dat het zover mocht komen. Het is de eerste keer dat naar aanleiding van een vriendschap van de prins zo ver vooruit wordt gedacht.

De RVD ontkende aanvankelijk de berichtgeving in deze krant maar premier Kok zei vorige week tijdens zijn persconferentie dat Máxima Nederlands leert en dat het "niet onverstandig" van haar is om zich in het kader van haar serieuze vriendschap met de prins te verdiepen in de Nederlandse samenleving. De PvdA'er Halberstadt, die vanmorgen onbereikbaar was, is geen onbekende aan het hof. De Leidse hoogleraar, tevens kroonlid van de Sociaal-Economische Raad, werd in 1981 door de koningin ingeschakeld om het tweede kabinet-Van Agt te lijmen.

Gezien de voorzichtigheid die wordt betracht bij de kennismaking van Máxima met Nederland, is het opmerkelijk dat Halberstadt uitgerekend dit café uitkoos. Tabac is een stamcafé voor journalisten. Bij de ontmoeting was ook Halberstadts dochter Jutka aanwezig. Zij is werkzaam bij De Volkskrant en zei vanmorgen te hebben besloten "niets meer te bevestigen dan wat over de ontmoeting in Vrij Nederland staat."


Zie ook:

Kok op de hoogte van plannen rondom Máxima (15 januari 2000)
Máxima moet stressbestendig zijn (14 januari 1999)
Hof werkt aan huwelijk prins en Argentijnse (13 januari 1999)
Máxima, de koninklijke vriendin (13 januari 1999)
Op kousenvoeten rond het koninklijk huis (1 december 1999)
Argentijnse Zorreguieta nieuwe vriendin kroonprins (1 september 1999)

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)