U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
NBA

Michael Jordan informatie

Wizzards

Jordan volgens Sportsline


Jordan keert terug in NBA als manager

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 20 JAN. Michael Jordan keert terug in de NBA, het Amerikaanse profbasketbal. Hij wordt mede-eigenaar en manager van de Washington Wizards. "Ik zal zorgen dat mijn voetafdrukken hier overal te zien zijn", zei Jordan gisteren tijdens een persconferentie in Washington. Jordan is net een jaar geleden vertrokken uit het basketbal toen hij afscheid nam van zijn club de Chicago Bulls. Dat was vlak voor het door een staking bekorte seizoen 1998-1999 begon. Gisteren kondigde Jordan op een drukbezochte persconferentie aan dat hij zich ging inzetten voor de Wizards. Hij had een zwart krijtstreep pak aan en zo zal hij ook de wedstrijden bijwonen. De NBA staat niet toe dat een eigenaar een speler is en een speler eigenaar. Jordan kondigde wel aan dat hij mee gaat trainen om te zien wat de club waard is. "De beste manier om een speler te beoordelen is hem diep in de ogen kijken en zien hoe bang hij is", zei Jordan. "Ik heb dat gezien." Vooralsnog vallen er geen ontslagen bij de club en zal niemand het veld hoeven ruimen, liet Jordan gisteren weten.

Jordan is een levende legende in het basketbal en dat was hij al toen hij nog speelde. Hij sleepte de Bulls in de jaren negentig naar zes kampioenschappen en werd vijf keer uitgeroepen tot MVP (Most Valuable Player). Sportman van de eeuw? Bekendste sportman aller tijden? Het is allemaal gezegd, vooral in de Verenigde Staten natuurlijk, maar dat verwijst vooral naar de status die hij heeft gekregen. Jordan was als speler in zijn beste momenten altijd beslissend en op beslissende momenten op z'n best.

De stemming bij de Wizards is dan ook als aan de vooravond van een kampioenschap. De aanwezigheid van Jordan alleen al betekent dat de moraal en motivatie van het team een enorme impuls krijgen. Toch werd ook gisteravond in Dallas wederom verloren van de Mavericks. De club neemt de op een na onderste plaats in in de Eastern Conference van de NBA. Rod Strickland, een van de betere spelers van het team, kondigde eerder aan dat hij de club wil verlaten. Gisteren zei hij: "Je kunt eerlijk zeggen dat dit alles verandert. Ik blijf."

Jordan is van plan heen en weer te reizen tussen zijn woonplaats Chicago en de hoofdstad Washington. Hij zei dat het vreemd zal zijn om nu een andere ploeg te steunen dan die waarvan hij altijd deel uitmaakte en die nog steeds de club is van zijn woonplaats.

Jordan zal ervoor zorgen dat de wedstrijden van de Wizards weer drukbezocht gaan worden en bovendien is hij een ideaal voorbeeld voor de zwarte jeugd van Washington, een stad met een hoog percentage zwarten.

Jordan is binnengehaald door de zakenman Ted Leonsis, eigenaar van de ijshockeyclub de Washington Capitals en voor 44 procent eigenaar van de Wizards. Door de investering die Jordan heeft gedaan is hij nu ook mede- eigenaar van de Capitals. De hoogte van het bedrag is niet bekendgemaakt. "Je kunt wel nagaan dat het aanzienlijk is, anders was hij hier vandaag niet", zei Leonsis.

De Washington Wizards heetten van 1974 tot 1997 de Washington Bullets. Onder die naam heeft de club ruim twintig jaar geleden in 1978 nog eens de NBA-titel gewonnen. De man die nu coach is van de Wizards, Wes Unseld, maakte deel uit van dat kampioensteam.

Een bijna drie jaar geleden werd de naam Bullets veranderd in Wizards, omdat de clubleiding meende dat de naam Bullets (kogels) te veel werd geassocieerd met agressie. Washington stond lange tijd bekend als crime capital of the USA.

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)