U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ASML

Eindsprint zet ASML op winst

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 20 JAN. ASM Lithography, toeleverancier van chipmakers, heeft het afgelopen halfjaar voluit geprofi teerd van het sterke herstel van de markt voor halfgeleiders. De winst groeide boven verwachting.

Het bedrijf had eind vorig jaar orders in portefeuille voor chipmachines ter waarde van 968 miljoen euro, ruim 2,1 miljard gulden. "De vorige recessie is dood", zei de deze maand aangetreden bestuursvoorzitter D. Dunn (ex-Philips) vanmorgen in een toelichting op de cijfers. ASML geeft geen prognose voor de resultaten van dit jaar. "Het past in elk geval niet op de schaal van Mock", aldus financieel bestuurder P. Wennink. De hoogste kwalificatie op deze schaal is 'fors': 45 procent of meer.

De nettowinst van ASML nam afgelopen jaar toe met ruim 30 pro cent tot 81 miljoen euro (178 mil joen gulden), aanzienlijk boven de verwachtingen van analisten. Het herstel van ASML is nog pregnan ter als halfjaarcijfers naast elkaar worden gezet. In de laatste helft van 1998 en de eerste zes maanden van 1999 was ASML nauwelijks winstgevend. In de tweede helft van afgelopen jaar bedroeg de net towinst 77 miljoen euro. Beleggers reageerden vanmor gen enthousiast. Het aandeel ASML noteerde 10 procent hoger op iets minder dan 135 euro.

ASML heeft opnieuw markt aandeel gewonnen op zijn belang rijkste concurrenten Nikon en Ca non. Op basis van gegevens van marktanalisten schat Dunn dat ASML in 1999 37 procent van de markt in handen had (1998: 29 pro cent). ASML is marktleider Nikon dicht genaderd, maar Dunn wilde niet zeggen wanneer het Veldho vense bedrijf de Japanse concur rent voorbij kan streven. Tegen het eind van het afgelopen jaar profi teerde ASML onder meer van de late oplevering van het nieuwste model van Nikon, maar volgens Dunn was dit niet meer dan een van de vele factoren die hebben bij gedragen aan de sterke resultaten.

Volgens cijfers van Dataquest heeft ASML in Azië exclusief Ja pan en in de Verenigde Staten al een leidende positie. In Europa is ASML nummer twee, in Japan (thuismarkt van Nikon en Canon) heeft het geen positie. "We hebben in de afgelopen jaren het laaghan gende fruit geplukt", aldus Dunn. "Maar de komende tijd zullen we zeker bekijken of we ook op de Ja panse markt een ingang kunnen vinden."

Volgens Dunn heeft ASML in het afgelopen jaar "tien of elf' nieu we klanten binnengehaald voor zijn apparaten, die een beeldpa troon van schakelingen projecte ren op een plak silicium. Tot de nieuwe afnemers behoren Alpha Industries en Motorola. De namen van zes andere nieuwe klanten wil het bedrijf nog niet vrijgeven.

Ook de omzet van ASML groei de in 1999 boven verwachting, met bijna 54 procent naar 1,2 miljard euro. Het aantal werknemers steeg met 650 naar 3.000. De winst per aandeel kwam uit op 58 eurocent (1998: 45 eurocent).

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)