U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
Profiel

Agenda

Boeken

Cultureel Supplement

Zaterdags Bijvoegsel

Magazine

Laat het zien, verkoop het
Voormalig tv-tycoon Joop van den Ende heeft een bestemming gevonden voor zijn fortuin : de kunst. "Kunst moet bij een breder publiek worden gebracht."
(27 april 2001)

En de schrijver, hij plant zich voort
Schrijven is baren, en nergens wordt die metafoor zo letterlijk genomen als in Hollywood. Wie niet schrijft, is impotent.
(20 april 2001)

Geen weg terug
Het publiek krijgt de rol van vluchteling, acteurs spelen militairen, mensensmokkelaars en immigratie-beambten. 'Wie aangeeft te willen stoppen, zal door een acteur naar de dichtstbijzijnde nooduitgang worden begeleid.'
(13 april 2001)

Ziedaar: 't lukt ze
Ton Vorstenbosch, schrijver van het toneelstuk en de televisieserie over Koningin Wilhelmina, vertolkt geregeld zelf de 'Moeder des vaderlands'.
(6 april 2001)

Zeg 'land' en ik wil weg
Waar iemand woont of geboren is, is niet zo belangrijk: "Ik wil niet 'wij' zijn, maar 'ik'." Deel 4 van de zoektocht naar de kern van de Nederlanse cultuur.
(30 maart 2001)

Leve de supermarkt
Pop-art werd aangedreven door de consumptiemaatschappij. 'Les années pop' is de ideale pop- arttentoonstelling: de bezoeker kan zich ongans consumeren.
(23 maart 2001)

Binnen gloeit de illusie
De kunst in een traditioneel museum moet opboksen tegen een wereld vol illusies. Pierre Huyghe veranderde het Van Abbemuseum in Eindhoven in een 'experience' als een sprookjesbos.
(16 maart 2001)

Eigenwijs. Eigen wijs
Opgejut door het boekenweekthema 'Schrijven tussen twee culturen' gaat het Cultureel Supplement op zoek naar de kern van de Nederlandse cultuur. Vandaag deel 1 van 'In het holst van Nederland'.
(9 maart 2001)

Ocean Warrior gestrand
De Nederlandse film Ocean Warrior, over walvissenredder Paul Watson, zou een groots en duur spektakel worden. Wat ging er mis?
(2 maart 2001)

Rieneet op stap
In CS 16/2 bekritiseerde Renate Dorrestein de vertaalcriteria van het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingen- fonds. Fondsdirecteur Rudi Wester reageert. Dorrestein ook.
(23 februari 2001)

Vooruit Rieneet!
'Wonderful!' 'Great! ' De schrijfster Renate Dorrestein 'deed' de Amerikaanse pers. De vertaling van haar roman is 'A Triumph!' en Viking voorziet in een Amerikaans uitgeefplan tot 2006.
(16 februari 2001)

Platenkoffers vol nostalgie
Eén keer bereiken ze de top van de hitparade, dan volgt een leven van vergetelheid. Waar blijven al die one-hit wonders?
(9 februari 2001)

Alles klopt altijd bij Hitler
'Mijn ambitie was om aan het slot van de twintigste eeuw iets definitiefs over Hitler te zeggen.' Harry Mulisch over zijn nieuwe roman 'Siegfried', die vandaag verschijnt.
(2 februari 2001)

11 keer het ideale gedicht
Lezers van NRC Handelsblad, de VPRO-gids en bezoekers van de Poetry International- website maakten via een enquête duidelijk welke eigenschappen een ideaal gedicht zou moeten hebben:het moet gaan over het raadsel van het bestaan, het moet tot nadenken stemmen, weemoed en humorstrekken tot aanbeveling, liefst niet op rijm of streng metrisch. Met deze uitslag zijn elf dichters aan het werk gegaan om een ideaal gedicht te scheppen.
(26 januari 2001)

Een aanslag op het middenrif
De elektrische basgitaar kwam in de plaats van de klassieke contrabas en eindelijk konden drums en gitaar gaan rocken.
(19 januari 2001)

Mannen zijn totaal overbodig
De tiende speelfim van Theo van Gogh is een liefdesthriller, die grotendeels in het Engels gesproken wordt. 'Ik ben paranoïde omdat ik de zoon van een BVD-er ben.'
(12 januari 2001)

De nieuwe kastelen
Op verschillende plaatsen in Nederland verschijnen ommuurde bastions die lijken op middeleeuwse kastelen. Binnen de muren bevinden zich dure woningen.
(5 januari 2001)

NRC Webpagina's
27 APRIL 2001

Archief
2001
2000
1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad