U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE




Profiel

Agenda

Boeken

Cultureel Supplement

Zaterdags Bijvoegsel

Magazine

Het publiek slaapt weer
Freek de Jonge is aan zijn achtste oudejaarsconference toe. Dat is meer dan Wim Kan er ooit gemaakt heeft. Maar De Jonge voelt zich niet de nieuwe Kan: 'Het koninkrijk van Kan is uiteengevallen in allemaal kleine rijkjes.'
(29 december 2000)

Teheran aan de Maas
Hooligans verhinderden de vertoning van een Ajax-film en politici protesteerden heftig. Moslims maakten een opera voor Rotterdam Culturele Hoofdstad onmogelijk en de politiek zweeg.
(22 december 2000)

Het Ideale Gedicht
Een onderzoek naar Nederlands Ideale Gedicht leidde tot 3.200 inzendingen. En tot veel gewetensnood bij de inzenders.
(15 december 2000)

Kramp
Gisteravond nam de Chinese schrijver Gao Xingjian in Stockholm de Nobelprijs voor literatuur in ontvangst. Volgend jaar verschijnt Gao's werk bij uitgeverij Meulenhoff voor het eerst in Nederlandse vertaling. Het korte verhaal 'Kramp' maakt er deel van uit.
(8 december 2000)

'Kijk eens wat een talent'
Onder de titel 'De Voorstelling, Nederlandse kunst in het Stedelijk Paleis' opent zaterdag 9 december de door koningin Beatrix samengestelde expositie van naoorlogse Nederlandse kunst uit de collectie van het Stedelijk Museum. In de catalogus bij de tentoonstelling vertelt de koningin in een interview hoe zij als gastconservator te werk ging.
(1 december 2000)

Dit is een open huis
Robert Noortman is een van de belangrijkste handelaren ter wereld van 17de-eeuwse Hollandse kunst. 'Ik ben wel hard. Maar op mijn manier.'
(24 november 2000)

Mijn haar mag nooit goed zitten
Of vormgeefster Dorine de Vos nu een tekening maakt of een hotel inricht, het verleden speelt een belangrijke rol. "Veel van vroeger is belangrijk en het leven verandert niet zo veel."
(17 november 2000)

Wie bestuurt de cultuur?
Wie zijn de machtigste kunstbestuurders van Nederland? Een onderzoek naar de veertig belangrijkste cultuurinstellingen.
(10 november 2000)

Ontmaagdingspop
Tieneridool Britney Spears is bewust maagd en voor Tony Blair hét voorbeeld voor de Britse jeugd. Nog nooit was maagdelijkheid zo verleidelijk.
(3 november 2000)

Het moet pijnlijk blijven
De schrijver Arnon Grunberg reist zondag niet van zijn woonplaats New York naar Amsterdam, zelfs al heeft hij die dag grote kans op de AKO Literatuurprijs. Marek van der Jagt kwam de Anton Wachterprijs niet ophalen. Grunberg ontkent dat hij Van der Jagt is.
(27 oktober 2000)

Een ontbijtkoek is genoeg
Jan Wolkers voelt zich in de eerste plaats beeldend kunstenaar. " Schrijven, dat doet iedereen." Volgende week wordt Wolkers vijfenzeventig.
(20 oktober 2000)

Het ideale gedicht van Nederland
Poëzie is geen wedstrijd, vond A.Roland Holst - en slechts weinigen zullen het met de Prins der Dichters oneens zijn. Maar wat poëzie dan wel is, of moet zijn, daarover lopen de meningen uiteen.
(20 oktober 2000)

'Als de duivel bestaat kun je hem tekenen'
Pieter Kusters maakt zowel schilderijen als beelden. Het worden altijd zelfportretten: 'Voor een zelfportret kun je iedereen gebruiken.'
(13 oktober 2000)

'Wij maakten voodoo, man!'
The Last Poets in New York waren de allereerste rappers. Ze beschouwden zichzelf in 1970 als de Laatste Dichters met een politieke boodschap. Nu treden ze weer op: 'Run nigger, Run like time'. Deel 1 van een tweeluik over The Last Poets.
(13 oktober 2000)

De draken rukken op
De Kinderboekenweek koos 'kinderboekenheld' als thema. Aanleiding voor een onderzoek: cowboys en zeerovers hebben afgedaan, moderne kinderen houden van draken en dwergen, van magie en van helden met humor.
(6 oktober 2000)

Durfkapitaal zonder risico
Wie geld over heeft kan dat lucratief investeren in een Nederlandse speelfilm. Dat is goed voor zowel de speelfilmindustrie als de belegger. Blijft dat zo? En worden de films er beter van?
(29 september 2000)

Soms laat ik even een lichtje schijnen
In de jaren tachtig voelde de Zweedse toneelschrijver Lars Norén zich beroerd en benauwd, met een serie stukken over een bourgeoisie die zich stort op haar al te gruwelijke privé-leed als resultaat. De Muur viel; Norén kreeg weer lol in het sociale debat.
(22 september 2000)

Laten we trouwen, bitch
De blanke Amerikaanse rapper Eminem beledigt iedereen die hij maar bedenken kan, en verkocht daarmee tien miljoen cd's. Deze week begon de rechtszaak die zijn moeder tegen hem aanspande.
(15 september 2000)

We moesten de kip heruitvinden
Uit klei geknede kippen spelen de hoofdrol in 'Chicken Run', de eerste lange film van de Aardman- studio's. Nick Park: 'Kippen lopen net als mensen op twee benen'. Peter Lord: 'Kippen zijn de bespottelijkste dieren die ik ken'.
(8 september 2000)

Amerika is ons voorbeeld
De scheidend directeur van de Kunsthal en het Fries Museum wordt de nieuwe directeur van het Gemeentemuseum Den Haag. 'Dat is èn blijft een voornaam museum.' Wim van Krimpen ontvouwt zijn plannen.
(1 september 2000)

Het einde van de bierdrink-pop
Hij maakte slechts één plaat voor hij drie jaar geleden verdronk in de Mississippi. Maar de kwijnende zang van Jeff Buckley heeft school gemaakt, zoals vanavond en morgen op het Lowlands- festival is te horen.
(25 augustus 2000)

In de gesteven onderbroek
Twee recente Franse films zijn openlijk pornografisch. Ze zijn gemaakt door vrouwen, maar dat maakt ze nog niet vrouwvriendelijk. Of zinnig.
(18 augustus 2000)

Schud de boel op
De huidige museumdirecteuren zijn krachtpatsers. Hun smaak is dominant, andere visies worden genegeerd. De conservatoren van de volgende generatie willen het anders doen.
(11 augustus 2000)

Niemand had een meisje
Maureen Tucker wilde muziek maken maar ze had geen geduld om gitaar te leren spelen. Ze drumde in de legendarische groep The Velvet Underground. Ze maakt nog altijd muziek.
(4 augustus 2000)

Een goede reden om onszelf te trakteren
Van Johann Sebastian Bach heeft iedereen zijn eigen beeld: een godsvruchtige toonsmid, een gekweld genie, meer een mysticus dan een musicus. Aan de muziek doet dat niets af.
(28 juli 2000)

Sicilië wil slapen
Er is iets met Sicilië dat je, als er eenmaal voet aan wal is gezet, niet meer loslaat. Beweren Siciliaanse schrijvers.
(21 juli 2000)

De Bijenkorf van de jazz
Muzikanten die er vanaf de eerste editie zijn geweest, koesteren het North Sea Jazz Festival dat dit jaar 25 jaar bestaat. Maar kritiek is er ook.
(14 juli 2000)

Muziek is van ons allemaal
Madonna's nieuwste liedjes zijn al van internet te plukken voor de cd uit is. Tot verdriet van platenmaatschappijen, die Haagse hulp zoeken.
(7 juli 2000)

Voorzichtig oogcontact
De vrouwen in haar films zijn altijd gesluierd, maar de films van de Iraans-New Yorkse kunstenaar Shirin Neshat zijn niet eenduidig.
(30 juni 2000)

Rome is zwart
Stralende onoverwinnelijke Romeinen met gouden borstplaten figureerden in historische spektakelfilms als 'Ben Hur' en 'Spartacus', veertig jaar geleden. In 'Gladiator', de nieuwe Romeinse massafilm uit Hollywood, is dat anders.
(23 juni 2000)

De ontbrekende miljoenen
Het Stedelijk Museum mist nog altijd 65 miljoen om het 'beste museum ter wereld voor de moderne kunst' te worden. En de wethouder heeft geen haast.
(16 juni 2000)

Zeg, ik ben Superman niet
De jongste generatie Neder- rappers klinkt zwoel en romantisch, en ook hun teksten worden steeds zachtmoediger. "Rappers hadden vroeger te veel praatjes. Dat was grote bekken-rap."
(9 juni 2000)

Vleermuizen in een vitrine
In korte tijd verwierf de Duitse choreografe Sacha Waltz een plaats op de grote podia. "Ik probeer wat diep in mijn lichaam leeft, vorm te geven."
(2 juni 2000)

De voetballende robothond
Een week voordat echte elftallen aan de Europese kampioenschappen beginnen, strijden in Amsterdam de voetballende robots uit Europa tegen elkaar tijdens de Robocup 2000.
(26 mei 2000)

De gemakzuchtige slaapkamers
Toiletjuf spelen of een onopgemaakt bed tonen kan geen beeldende kunst zijn, vindt Cornel Bierens. De opmaat voor de CS-essaywedstrijd.
(19 mei 2000)

Het house-paleis
De nieuwe Tate Gallery of Modern Art in Londen is niet alleen de grootste tentoonstellingshal ter wereld, de kunst wordt er ook ademstokkend mooi tentoongesteld.
(12 mei 2000)

De hele familie compleet
Het gebouw moet helemaal op de foto kunnen, en het beeldvlak vullen. Het licht moet neutraal zijn. Bernd en Hilla Becher creëerden met hun fotoseries van industriële gebouwen de 'Becher Schule' in de fotografie.
(5 mei 2000)

'Een man, een vis'
Peter Sloterdijks visie op de toekomst van de mens zorgde voor een schandaal in Duitsland. "We hebben hier te maken met de verbitterde pensioengerechtigden, die geen vertrouwen in hun opvolgers hebben."
(28 april 2000)

Kus ze bewusteloos!
De 150 Pokémon- monstertjes waar kinderen in de hele wereld gek op zijn, hebben eeuwenoude voorgangers: de mythische dieren uit het Japanse Shinto- geloof.
(21 april 2000)

Omcirkel wat van toepassing is
Martijn Engelbregt verzamelt formulieren en gegevens om die op zijn eigen manier te verwerken. Kafkaiaanse bureaucratie, maar niet grauw zoals je gewend bent.
(14 april 2000)

Ik zal het nooit meer doen
Bariton Dietrich Fischer-Dieskau liet zich drijven op de vleugels van zijn stem en zicht onverdroten naar de band tussen woorden en de muziek. "Noemt men mij de meest invloedrijke zanger van de vorige eeuw? Nou, nou."
(7 april 2000)

Uitgestelde allure
Het vernieuwde Museumplein in Amsterdam ligt er gehavend bij. Een half jaar na de opening eisen constructie- en ontwerpfouten hun tol.
(31 maart 2000)

De apenzonde
Om de slapheid van zijn tijd te kenschetsen koos Potgieter voor Jan Salie de stereotiep van de onanist, de zelfbevlekker die zijn krachten verspilt.
(24 maart 2000)

Zeg je zinnetje als dat kan
Falende liefde, aanvaarden dat de macht van de liefde beperkt is, daar draait volgens Ivo van Hove 'De dame met de camelia's' om. Van voorzichtig lezen tot een voorstelling.
(17 maart 2000)

De papegaaienbuurt
In Drachten kreeg De Stijl- kunstenaar Theo van Doesburg de kans om een blok woningen, een schoolgebouw en zelfs tuinen in kleurvakken op te delen. Het werd een debacle. In Utrecht en Otterlo is nu een overzicht aan hem gewijd.
(10 maart 2000)

Friesland verliest zijn geheugen
Terpen zijn de belangrijkste opslagplaats van het culturele erfgoed in Friesland. Maar ze slinken, en zo snel dat archeologen er binnenkort niets meer aan hebben.
(3 maart 2000)

Kinderen spreken al geen Wasschappels meer
Zeeuws is een minderheidstaal die erkend moet worden, na het Fries, Limburgs en Nedersaksisch, vinden jonge taalenthousiasten.
(25 februari 2000)

Kom niet aan geuzenliederen
Ambtenaren leek het een goed idee om op de Antillen een carnavalslied tegen emigratie naar Nederland te laten schrijven. Hun plan leidde tot een tropisch carnavalsrelletje.
(18 februari 2000)

Scholte of stamboekvee
Wim van Krimpen, directeur van Het Fries Museum, wordt beticht van het verkwanselen van het regionale erfgoed. "Iedere beslissing die ik neem wordt hier als crisis ervaren."
(11 februari 2000)

Verscholen achter vier letters
De vertalers van de Nieuwe Bijbelvertaling worstelen met de vertaling van de naam van God. Heet hij HERE?
(4 februari 2000)

Opdat hun naam niet wordt uitgewist
Isaac Lipschits is de initiatiefnemer van een ambitieus project op internet. Het leven van alle joden in Nederland aan de vooravond van deportaties wordt gereconstrueerd.
(28 januari 2000)

De hel is open
Alleen de grote modernisten wordt rust gegund in het vernieuwde en verbouwde Parijse museum Centre Pompidou: verder overheerst chaos aan de smetteloze wanden.
(21 januari 2000)

De landloper en het moordwijf
The Postman Always Rings Twice is een een roman over eeuwige verliezers, over gevaarlijke aantrekkingskracht en over de perfecte moord. Vijf regisseurs maakten er een film van.
(14 januari 2000)

Een moderne oerknal
Joost Ritman heeft grootste plannen met zijn bibliotheek van bijna 20.000 handschriften en boeken. Een bezoek aan Florence met de man, die als een moderne Cosimo de Medici de spiritualiteit wil laten herleven.
(7 januari 2000)

NRC Webpagina's
2000

Archief
2001
2000
1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad