U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Een spoedcursus radiomaken

JOCHEN VAN BARSCHOT
Duizenden tieners dromen ervan in de voetsporen te treden van populaire radiodeejays als Edwin Evers en Jeroen van Inkel. Voor die doelgroep heeft Radio 538 de cd-rom 538 webstation op de markt gebracht, die het mogelijk maakt op je eigen PC een radioprogramma te maken.

Wie vroeger moest hobbyen met een goedkoop mengpaneel en wat oude draaitafels, kan nu semi-professioneel radio maken in een handomdraai. Afgezien van de vraag of dat net zo leuk is (met zo'n mengtafel prutsen heeft toch ook wel iets), is het beslist een stuk eenvoudiger.

De 538 webstation cd-rom simuleert een automatiseringssysteem zoals de meeste radiostations dat tegenwoordig gebruiken. Functionaliteiten die je als privé-deejay niet nodig hebt - zoals op de automatische piloot non-stop muziek draaien of op gezette tijden reclamespotjes programmeren - ontbreken. Maar verder kan de aankomende radiomaker zijn programma volledig van tevoren in elkaar sleutelen, zodat hij tijdens de 'uitzending' al zijn energie kan richten op de presentatie - het aan elkaar praten van de plaatjes. Want daar draait het natuurlijk om. Wie dacht dat radiodeejays enkel tussen de muziek door uit hun nek lullen, wordt door 538-directeur Erik de Zwart terechtgewezen. "Het lijkt misschien of iedere dj op de radio doet waar hij of zij zin in heeft en roept wat hem of haar toevallig te binnen schiet als de microfoon opengaat, maar dat lijkt spontaner dan het is."

In de spoedcursus radio maken die de cd-rom meelevert - volgens De Zwart "een cursus waarin Edwin Evers, Jeroen Nieuwenhuize en ikzelf geheimen prijsgeven" - onthult hij hoe "moderne succesvolle radio" wordt gemaakt. "Deejayen is een vak en staat of valt met een goede voorbereiding. Het klinkt zo spontaan en gevat dankzij de perfecte timing." De 'geheimen' reiken overigens niet verder dan tips als "een filler is een swingend instrumentaal stukje muziek waar je overheen kunt praten als je een wat langer verhaal wilt houden, bijvoorbeeld het weerbericht of het laatste nieuws over de sterren", want " dan lijkt het voor de luisteraars net alsof de muziek gewoon doorgaat." Het belangrijkste bestanddeel van de cd-rom, het programma om zelf radio mee te maken, werkt overigens uitstekend. De gebruiker kan eenvoudig muziek importeren (zowel van het net geplukte mp3-bestanden als muziek afkomstig van eigen cd's) en wie zelf geen jingles heeft kan gebruik maken van een compleet '538 Webstation' jinglepakket dat wordt meegeleverd. De radiomaker kan muziek en jingles in de gewenste volgorde programmeren en naar keuze met de hand of automatisch starten. Volumeschuiven zijn handig met de muis te bedienen. Je kunt zelfs tekst invoeren en instellen na welke plaat een bericht op het scherm moet verschijnen, zodat je het kunt oplezen. Let wel op dat je dat vlot en spontaan doet! De luisteraar mag niet horen dat je het van een schermpje leest.

Het leukste van de 538 webstation cd-rom is de bijbehorende website, www.538webstation.nl. Wie met de cd-rom een programma heeft gemaakt, kan dat namelijk direct op internet zetten. "De tijd dat iedereen zijn eigen radiostation kan beginnen is aangebroken", aldus Erik de Zwart. Dat is misschien wat overdreven, maar de mogelijkheid om je thuis in elkaar geknutselde programma aan de rest van de wereld te laten horen, maakt de cd-rom voor de aankomende radiomaker een stuk leuker. Je kan zelfs 'dj van de maand' worden en een 'officiële 538 naamjingle' winnen.

De spanning van het écht live radiomaken, ontbreekt natuurlijk nog steeds, maar dat kan een kwestie van tijd zijn. De talent scouts van Radio 538 checken immers dagelijks de website, op zoek naar aanstormend talent. De Zwart: "Als je erg goed bent is het niet ondenkbaar dat je binnenkort mijn collega wordt. "

'538 webstation' kost 89,95 gulden en kan ook via internet worden besteld: www.538webstation.nl

NRC Webpagina's
23 MAART 2001Eerder verschenen in deze rubriek:

Red uw liefje uit de toren
(16 maart 2001)
The war of the robots
(9 maart 2001)
Oncreatief piekeren
(2 maart 2001)
Genadeloos uit de bocht
(23 februari 2001)
Duivel kan niet normaal lopen
(16 februari 2001)
Opkomst, val, opkomst...
(9 februari 2001)
Zwemelen voor hemelvorsers
(2 februari 2001)
De macho's van de weg
(26 januari 2001)
Skatende graffiti-spuiters
(19 januari 2001)
Alice in computerland
(12 januari 2001)
Praktische gids met betwetertjes
(5 januari 2001)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad