U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Duivel kan niet normaal lopen

MARIE-JOSÉ KLAVER
Hellboy is een superheld. Een grote sterke, vuurrode man, die een halve duivel is. Voor losse pagina's uit eerste drukken van de stripboeken waarin hij de hoofdrol speelt, worden op de veilingsite eBay honderden guldens geboden. Duizenden internetgebruikers vinden Hellboy zo belangrijk dat ze een website aan hem hebben gewijd. Daarom verdient Hellboy, het geesteskind van de Amerikaanse striptekenaar Mike Mignola, het niet om in het spel Hellboy, Asylum Seekers een houten klaas te zijn.

Toegegeven, Hellboy is een nogal minimalistische strip - met veel gekleurde vlakken en weinig actie in de tekeningen - maar je zou verwachten dat de driedimensionale versie van de rode duivel tenminste normaal kan lopen. Dat kan hij niet en dat maakt Hellboy tot een vermoeiend spel. De graphics en de driedimensionale wereld zijn in orde, maar Hellboy verplaatsen met de cursortoetsen of een joystick gaat uiterst moeizaam. Zijn grote lichaam wil maar niet recht op zijn doel afgaan.

Asylum Seekers speelt zich af in 1962. Hellboy wordt met zijn partner Sarah Courteville naar Tjechoslowakije gestuurd door het Bureau for Paranormal Research and Defence (BPRD). Ze moeten een vermiste collega, Peter Johnson, opsporen. Ze komen in een soort gesticht terecht waar buitenaardse wezens een pact sluiten om de wereld te vernietigen.

Wie kan wennen aan de slechte besturing van het spel, zal veel spannende avonturen beleven. Maar een heel bijzonder spel is Hellboy, Asylum Seekers niet. Dat is vermoedelijk ook de reden dat het op de officiële Hellboy-website (www.hellboy.com) nauwelijks ter sprake komt. Tussen de stripboeken, action figures en de aankondiging van de eerste Hellboy-film is vrijwel niets over het spel van Cyro te vinden. De website geeft een goed beeld van de Hellboy-cult en is een uitstekend voorbeeld van een geslaagde commerciële én community-site. De makers en uitgevers van de Hellboy-strips zijn niet bang voor fans die een website over hun held maken. Terwijl de uitgevers van bijvoorbeeld Harry Potter en Kuifje fans juridisch vervolgen als ze een plaatje van hun geliefde hoofdfiguren op hun site te zetten, nodigt Hellboy-uitgever Dark Horse fans uit om zelf websites en tekeningen te maken. De betere fansites worden in een apart overzicht vermeld op Hellboy.com en er is ook een zoekmachine die alle fansites doorzoekbaar maakt. Zelfgemaakte Hellboy-tekeningen, wallpapers en screensavers worden op Hellboy.com tentoongesteld. Tot in Turkije en Spanje zitten jongetjes ijverig te tekenen achter de computer. De Amerikaan Patrick Youkers is zelfs zo dol op de rode stripheld, dat hij online een paar Nikeschoenen heeft besteld met de naam Hellboy achterop. Hoewel Mike Mignola eigenaar van het handelsmerk Hellboy is, staat ook van die schoenen een foto op Hellboy.com. Direct onder de lijst met 'original artwork' van de fans kun je klikken om t-shirts en petjes te kopen van officiële licentiehouders van het merk. Dark Horse helpt verzamelaars ook hun collecties te completeren. Onder 'Checklist' worden op Hellboy.com verschillende lijstjes aangeboden met alle titels van de boeken, alle plastic poppetjes, alle posters enzovoorts. De ontbrekende items kunnen worden aangeklikt en direct worden besteld. Een betere case study voor het verschijnsel interactieve marketing kun je haast niet bedenken.

Hellboy. Asylum Seekers. Cyro. Cd-rom voor Windows 95/98/ME en 2000. Aanbevolen systeem: Pentium II 300 Megahertz, 64 Megabyte werkgeheugen en 400 MB vrij op de harde schijf. Web: www.hellboy-game.com en www.hellboy.com.

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2001



Eerder verschenen in deze rubriek:

Opkomst, val, opkomst...
(9 februari 2001)
Zwemelen voor hemelvorsers
(2 februari 2001)
De macho's van de weg
(26 januari 2001)
Skatende graffiti-spuiters
(19 januari 2001)
Alice in computerland
(12 januari 2001)
Praktische gids met betwetertjes
(5 januari 2001)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad