U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Koninklijk Huis

De Stemming:
Nu of straks debat over Zorreguieta?


Kok dempt met succes discussie over Zorreguieta


Na de sussende woorden van premier Kok over de kwestie-Zorreguieta binden de politieke partijen in. Behalve de SP en D66'er Van Walsum.

Door onze redacteur RAYMOND VAN DEN BOOGAARD

DEN HAAG, 5 FEBR. Alleen Kamerlid Agnes Kant (SP) heeft nog de geest premier Kok over de zaak-Zorreguieta aan de tand te willen voelen. "Vertrouwen is goed, de Kamer informeren is beter", zegt zij naar aanleiding van Koks persconferentie van vrijdag. De premier vroeg daarin om 'vertrouwen' in zijn behandeling van een mogelijk kroonprinselijk huwelijk.

Kant wil, gesteund door SP-fractieleider Jan Marijnissen, een brief van de premier aan de Kamer vragen. Verder lijkt Koks minzame oproep al het politiek debat goeddeels te hebben gesmoord. Paul Rosenmöller (GroenLinks), vorige week nog voorstander van een debat dat ten doel zou hebben een aanwezigheid van vader Zorreguieta bij de aankondiging van een verloving te verijdelen, ziet Koks verzekering dat met 'gevoelens' rekening zal worden gehouden als zijn politieke overwinning. "Het was een afgedwongen strategie-verandering van de premier, die immers eerder steeds had gezegd overal over te willen zwijgen", aldus Rosenmöller. "Wij hadden één helder doel: geen publicitaire rol voor de vader. Nu verder aandringen op een debat in de Kamer levert niets op". Als vader Zorreguieta toch opduikt bij de persconferentie bij een koninklijke verloving, "heeft Kok een gigantisch probleem", meent Rosenmöller.

De GroenLinks-voorman had er vorige week vanaf gezien stappen te ondernemen tot een Kamerdebat in deze kwestie. "Ik had mij donderdag vol verwachting naar de Kamer begeven", zegt de VVD'er Jan te Veldhuis, zelf krachtig tegenstander van 'voortijdige' parlementaire behandeling van alles wat met het huwelijk te maken heeft. "Maar GroenLinks kwam helemaal niet opdagen. Rosenmöller heeft de door Kok aangereikte reddingsboei kennelijk dankbaar aangegrepen", aldus Te Veldhuis.

Het CDA constateert dat Kok invulling geeft aan de door CDA-leider De Hoop Scheffer vorige week bepleite regievoering van de premier, en de PvdA constateert met voldoening dat de premier heeft beloofd recht te doen aan de zorgen omtrent vader Zorreguieta.

Niet onder de indruk is echter D66-Kamerlid Jan van Walsem, de verklaarde tegenstander van een huwelijk van Willem-Alexander met Máxima. "De minister-president moet niet proberen Kamerleden het zwijgen op te leggen", meent hij. "Ik laat mij de mond niet snoeren. Natuurlijk mogen wij een politiek debat voeren. Want achter de schermen zijn de premier en de koningin wel degelijk bezig samen dat huwelijk te regelen. Is dat soms wél correct?"


Zie ook:

Premier sust debat relatie kroonprins (3 februari 2001
Slalommen rond een huwelijk (3 februari 2001)
Het meisje en de meningen (3 februari 2001)
Het einde van de monarchie (3 februari 2001)
Máxima & het koningschap (3 februari 2001)
Kok: nog geen verloving op til (2 februari 2001)
Is Zorreguieta sr. welkom of niet? (30 januari 2001)

NRC Webpagina's
5 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad