U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
GroenLinks

D66

Koninklijk Huis

De Stemming:
Nu of straks debat over Zorreguieta?


Kok: nog geen verloving op til

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 2 FEBR. Kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta hebben zich nog niet tot de regering gewend met een formeel voornemen tot een huwelijk, aldus premier Kok vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

De minister-president riep op tot geduld in deze zaak, en `vertrouwen' dat hij er in samenspraak met alle betrokken te zijner tijd de wettelijke goedkeuring van een eventueel huwelijk en alle daarmee verbonden zaken tot een goed einde zal brengen. Pogingen om nu al binnen het parlement aspecten van een mogelijk huwelijk - met name het belaste verleden van Máxima's vader, Jorge Zorreguieta - aan de orde te stellen bestempelde Kok als strijdig met de `staatsrechtelijke zuiverheid'.

De vraag of hij zelf vertrouwen heeft in de goede afloop, beantwoordde Kok met een eenvoudig `ja'. De premier verklaarde begrip te hebben voor de vele emoties die het onderwerp in de samenleving losmaakt. ,,De toekomst van de kroonprins is immers naar alle waarschijnlijkheid een stukje van onze eigen toekomst als samenleving", zei hij, daarmee impliciet geruchten over een mogelijk terugtreden van Willem-Alexander als kroonprins ten gunste van diens jongere broer Constantijn ontkennend.

Bittere woorden had de premier voor GroenLinks-voorman Rosenmöller, die op voorhand een verzekering wil van de regering dat vader Zorreguieta niet aanwezig is bij de aankondiging van een verloving. ,,Ik hoop dat mijn vraag om vertrouwen temperend kan werken op de neiging, debatten te voeren die nog niet rijp zijn voor parlementaire oordeelsvorming", aldus Kok. ,,Of men het leuk vindt of niet: alles op zijn tijd". De premier liet ook merken de opmerkingen van D66-Kamerlid Van Walsem, die zich deze week tegen een huwelijk van Willem-Alexander en Máxima uitsprak vanwege de persoon van Zorreguieta sr., prematuur te achten.

,,Het is geen eenvoudig onderwerp", aldus de premier. ,,Dat komt vooral door de combinatie van verantwoordelijkheid met de noodzaak om terughoudendheid te betrachten'. Het is nu in de eerste plaats aan de gelieven om een standpunt te bepalen, daarna aan de koningin die hier zowel moeder als staatshoofd is, en daarna aan de regering. Pas daarna komt het parlement aan het woord, wanneer een Goedkeuringswet de volksvertegenwoordiging bereikt.


Zie ook:

Is Zorreguieta sr. welkom of niet? (30 januari 2001)

NRC Webpagina's
2 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad