U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Newconomy plots in rood
De raad van commissarissen van Newconomy heeft de resultaten van de participatiemaatschapij over het afgelopen jaar ingrijpend gewijzigd. In plaats van een eerder voorspelde kleine winst rapporteert Newconomy over het jaar 2000 een verlies van tussen 33 en 38 miljoen euro (respectievelijk 72,6 en 83,6 gulden).

Digitale dominee met een voorliefde voor publiciteit
Door de winstcijfers van internetbedrijf Newconomy neerwaarts bij te stellen, rekent de raad van commissarissen vandaag hard af met Maurice de Hond. Een vroegtijdig einde dreigt voor het meest ambitieuze project in zijn carrière. Over een internetgelovige die maar moeilijk kan accepteren dat de droom voorbij is. "De waarheid van Maurice is zijn waarheid."

Afrekenen met De Hond
Geen lichte winst over 2000 voor Newconomy, maar een verlies van tussen de 33 miljoen en 38 miljoen euro. Een afwaardering van het dertigtal participaties van de investeringsmaatschappij is de oorzaak van het verlies. Hoe kan dat?

Banken tegen e-mail actie India
De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) willen via e-mail geld gaan inzamelen voor hulp aan het door een aardbeving getroffen India. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is geen voorstander van de actie. "Er is nog niet met ons over gesproken maar wij werken op dit moment niet met internetmachtigingen omdat het naar ons idee nog niet veilig is", aldus NVB-secretaris G. Boudewijn.

Internet heeft als medium helemaal niet afgedaan
Nu het ene internetbedrijf na het andere in moeilijkheden raakt, kan de indruk ontstaan dat het slecht gaat met internet. Niets is minder waar, het gaat prima, meent Herbert Blankesteijn. Nog steeds stromen gebruikers toe; veel ouderen bijvoorbeeld.

TV-concern RTL naar Bertelsmann
Het Duitse Bertelsmann, het derde mediaconcern ter wereld, krijgt een belang van 67 procent in het televisieconcern RTL Group. Deze overname kan op termijn leiden tot een beursgang van Bertelsmann.

Mediareus Bertelsmann zet aanval in op Disney
Mediagigant Bertelsmann zet met de overname van het tv-bedrijf RTL een strategische stap op weg naar het marktleiderschap in de wereld. Nu staat het Duitse bedrijf nog op de derde plaats.

Vassallucci overgenomen door PCM
Uitgeverij Vassallucci wordt overgenomen door PCM Algemene Boeken (Meulenhoff & Co). Dit hebben de directies van beide uitgevers vanochtend bekend gemaakt.

U vraagt, wij draaien
In de Volkskrant van vrijdag stond een klaagzang over de strenge regels die platenmaatschappijen stellen aan journalisten voor interviews met popidolen. En dat naar aanleiding van een berichtje dat de maatschappij van de Backstreet Boys voor interviews verwijst naar een enorm databestand met alle antwoorden op al de gestelde vragen, waardoor een nieuw interview dus niet nodig is. Schandalig en vernederend voor de journalistiek, aldus de Volkskrant, en weer een beknotting van de journalistieke vrijheid door die gemene platenmaatschappijen.

Correspondenten ontvluchten Iran
De correspondent van het Britse persbureau Reuters en zijn vrouw, correspondent van de eveneens Britse Guardian, zijn hals over kop uit Iran vertrokken na waarschuwingen dat ze zouden worden vervolgd in verband met een vraaggesprek met de gevangen journalist Akbar Ganji. Jonathan Lyons en Genevieve Abdo, beiden overigens Amerikaans staatsburger, hadden gemeld dat Ganji had gewaarschuwd voor een gewelddadige reactie vanuit het volk tegen de inspanningen van de conservatieve factie de hervormingsbeweging te muilkorven. Volgens de familie van Ganji en het ministerie van Cultuur hadden de twee de woorden van Ganji verdraaid, maar Reuters houdt vast aan de gewraakte versie. Ganji, een onderzoeksjournalist die prominente geestelijken heeft beschuldigd van een rol in moorden op dissidente intellectuelen, werd vorige maand tot tien jaar gevangenis veroordeeld. (AFP, Reuters)

Freehosting overgenomen door LaDot
Internetbedrijf LaDot neemt het in problemen geraakte Freehosting.nl over. Dat hebben beide bedrijven zaterdag bekendgemaakt. Met de overname is Freehosting gered van de ondergang en de werkgelegenheid van vijftig werknemers gegarandeerd. Vorige week maakte Freehosting bekend dat het in surseance was geraakt. Het ontbrak het bedrijf aan financiers voor de lange termijn. De dotcommer biedt diensten aan om domeinnamen voor internetsites te registreren. Ook levert het technische ondersteuning aan zakelijke klanten die met internet bezig zijn. LaDot presenteert zichzelf als een Europese onderneming die 'professionele internetoplossingen' aanbiedt. (ANP)


Het 'futuristische' jaar 2000 hebben we verwisseld voor 2001, maar nog steeds leven we niet op de maan, en oorlog met buitenaardse wezens is er ook nog niet, voor zover we weten. Ondertussen worden de kledingstoffen wel steeds geavanceerder en kunnen apen met hun gedachten een robotarm laten bewegen. In Beyond 2000 meer dergelijk nieuws over de laatste technologische ontwikkelingen.
(www.beyond2000.com)

NRC Webpagina's
5 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad