U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Regering Israel

Dossier Midden-Oosten - BBC

Ministerie Buitenlandse Zaken, Israel

Regering Libanon

Hezbollah

Palestijnse Nationale Autoriteit


Balorigheid vervangt opstandigheid


Het kwam ook gisteren weer tot onlusten rond de Palestijnse stad Ramallah. Maar de sfeer was veel minder grimmig dan voorgaande dagen.

Door onze correspondent JORIS LUYENDIJK

RAMALLAH, 19 OKT. Fowq! klinkt het opeens van alle kanten: omhoog! Zojuist hebben Israëlische soldaten over de barricades heen een traangasgranaat afgevuurd op de demonstranten. Een jongen van een jaar of vijftien is er het eerst bij en werpt de granaat omhoog, naar een heuvel. Het idee is dat wind er zo vat op krijgt, en het traangas zonder verdere gevolgen wegwaait. Maar op de heuvel staat een muurtje, en dat muurtje hebben Zweedse cameramensen uitgekozen om veilig de onlusten te filmen. Zo snel als ze kunnen rennen met alle zware apparatuur, zoeken de Zweden een veilig heenkomen. Een algemeen gegrinnik onder de circa 500 demonstranten stijgt op.

Hoewel de sfeer eerder balorig was dan opstandig, kwam het gisteren na een aantal dagen relatieve rust in de Palestijnse stad Ramallah toch weer tot redelijk forse onlusten bij het trefpunt 'City Inn', genoemd naar het nabijgelegen hotel.

Zoals steeds in de afgelopen drie weken was er 's morgens nog niets te doen. De Israëlische soldaten bleven in hun kazerne een kilometer verderop, de Palestijnen sliepen nog of zaten op school of kantoor. 's- Middags reden de Israëliërs in drie pantserwagens naar het trefpunt, net als de Palestijnen in hun bussen en taxi's. Het patroon voor de rest van de dag is dat de Palestijnen stenen gooien om de Israëliërs daar weer weg te jagen, en dezen op de demonstranten schieten wanneer ze te dichtbij komen.

"Het ligt eraan", zegt de 14-jarige Mohsen terwijl hij even uitblaast. "Als de Israëliërs dichtbij zijn, kun je een zwaardere steen nemen. Hoe verder weg, hoe lichter de steen. Maar het belangrijkste is dat de steen een scherpe rand heeft." Hij wijst tevreden op een kei ter grootte van een golfbal in zijn hand. "Die ga ik zo gooien." Een kameraad valt hem bij: "Uiteindelijk is iedere steen die tot bloedens toe verwondt, een goede steen."

Zoals de meeste stenengooiers heeft ook Mohsen een ui en parfum bij zich, om de effecten van traangas teniet te doen. Hij draagt schoenen met profiel, om wegglijden te voorkomen als hij plotseling moet wegsprinten. Medicijnen of verband heeft hij thuisgelaten. "Daar wordt hier voor gezorgd", zegt hij en knikt in de richting van vijf ambulances.

Er bestaat een redelijk uitgewerkte arbeidsdeling onder de stenengooiers. Groepjes verzamelen op nabijgelegen veldjes de juiste stenen, die weer door anderen in doorgezaagde jerrycans worden versleept naar de barricades van uitgebrande auto's. Een afgetrapte Volkswagen met Palestijnse vlaggen rijdt door Ramallah op zoek naar oude autobanden, waar later de brand in gaat. "Aan stenen geen gebrek hier", zegt de 25-jarige Usama terwijl hij wegloopt van de onlusten. "Zoals de Israëliërs wapenfabrieken hebben, hebben wij stenenfabrieken." Usama gaat even lunchen met zijn vrienden, daarna komt hij weer terug. "We gaan sardientjes eten", grapt hij, "zoals wij Palestijnen hier op de Westelijke Jordaanoever moeten leven". Usama vindt de huidige opstand maar zo-zo. "De eerste Intifadah was beter. Toen deed iedereen mee, kinderen, vrouwen, ouderen..."

Hoe komt dat? Usama fluistert: "Issulta", de Palestijnse autoriteiten. Arafat laat de Palestijnen voor de camera's van de wereld het opnemen tegen het Israëlische leger, maar het mag niet uit de hand lopen. "Arafat heeft ons verraden in Sharm el-Sheikh", zegt de 33-jarige toeschouwer Mohammed. "Wij vechten, maar hij neemt op eigen houtje de beslissingen." Omstanders knikken. Bij de wachtpost van de Palestijnse politie een paar honderd meter verderop, zetten politiemannen op butagasjes thee. Moeten ze niet ingrijpen? Arafat heeft immers op de top van Sharm el-Sheikh beloofd een einde te maken aan het geweld? De commandant grinnikt: "Laat de Israëliërs zich terugtrekken in hun kazernes zoals zij hebben beloofd. Kopje thee?" Een tweede soldaat komt breed lachend aanlopen: "U komt uit Nederland? Wat ik vragen wilde: is het echt waar dat jullie parlement een wet heeft gemaakt dat homo's mogen trouwen? Hahaha."


Zie ook:

Israël en Palestijnen beloven einde geweld(17 oktober 2000)
Mubarak: meer geweld dreigt (16 oktober 2000)
De Palestijnse opstand en de IT-revolutie (16 oktober 2000) Arafat en Barak naar top in Egypte (15 okotber)
Hoop op top over Midden-Oosten (14 oktober 2000)
Ondanks geruzie, een tegen Israël (14 oktober 2000)
Israël valt doelen Palestijnen aan (13 oktober 2000)
Nationalisten halen hun gelijk (13 oktober 2000)
Raketaanval Israël op Palestijnen (12 oktober 2000)
'Opstand redt Arafat van binnenlandse woede' (12 oktober 2000)
'Ze durven niks zolang we hun soldaten hebben'
(11 oktober 2000)
Israel verlengt ultimatum aan Palestijnen (10 oktober 2000)
Premier Israel stelt Arafat ultimatum (9 oktober 2000)
'Beperkte oorlog' dreigt in Israel (7 oktober 2000)
Politie in Jeruzalem uit zicht Palestijnen (6 oktober 2000)
Barak blijft weg bij nieuw overleg Arafat (5 oktober 2000)
Staakt-het-vuren Israel, Palestijnen (3 oktober 2000)
Weer oproep tot bestand in Israel (2 oktober 2000)

NRC Webpagina's
19 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad