U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Regering Israel

Dossier Midden-Oosten - BBC

Ministerie Buitenlandse Zaken, Israel

Regering Libanon

Hezbollah

Palestijnse Nationale Autoriteit


Peres: morgen topberaad

Israël valt doelen Palestijnen aan

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 13 OKT. Israëlische gevechtshelikopters zijn tot diep in de nacht in actie geweest tegen Palestijnse doelen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever na het lynchen van zeker twee Israëlische militairen in Ramallah.

De Palestijnse leider, Yasser Arafat, wiens hoofdkwartier een van de Israëlische doelen was, zei dat Israël de Palestijnen de oorlog heeft verklaard. De Egyptische president, Hosni Mubarak, heeft de Palestijnse leider samen met premier Barak en de Amerikaanse president Clinton voor een top uitgenodigd om in de eerste plaats tot een staakt-het-vuren te komen. Arafat wees dit voorstel vandaag af, zolang de Israëlische militaire acties voortduren. Israël wil omgekeerd niet praten zolang Palestijns geweld voortduurt. Maar volgens de Israëlische minister Shimon Peres heeft morgen topberaad plaats.

In de oude stad van Jeruzalem zijn vanmiddag na het uitgaan van de moskeeën schermutselingen uitgebroken. In een klimaat van grote spanning was de Israëlische politie vandaag in Jeruzalem in staat van hoogste paraatheid om tegen nieuwe onlusten bij het uitgaan van het vrijdagse gebed snel te kunnen optreden. Alleen Palestijnen boven de 45 jaar werden vanmorgen tot de Tempelberg/Haram al-Sharif, waar de Aqsa- en de Koepel van de Rots-moskeeën staan, toegelaten. Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever konden Jeruzalem niet bereiken wegens Israëlische blokkades.

Premier Barak liet gisteren de Israëlische militaire macht op de Palestijnen los onder invloed van de volkswoede en zijn verontwaardiging over het lynchen van twee of mogelijk drie Israëlische soldaten in het centrum van Ramallah. De Palestijnse autoriteiten hadden eerder laten weten de lynchpartij te veroordelen. Volgens de Israëlische versie van dit incident reden de reservisten op weg naar hun eenheid per vergissing Ramallah binnen. Na het passeren van een Israëlische militaire post aan de weg naar deze Palestijnse stad werden de soldaten door de Palestijnse politie aangehouden en naar een politiebureau overgebracht. Een opgewonden Palestijnse menigte overwon het verweer van Palestijnse agenten, van wie 17 werden gewond, en molesteerde de soldaten in het politiebureau. TV-beelden van de gebeurtenissen in Ramallah lieten Barak volgens politici en commentatoren geen andere keus dan hard naar het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat uit te halen. Israël zegt dat een voor een zal worden afgerekend met de Palestijnen in Ramallah die zich aan de soldaten vergrepen.

Voordat de helikopters met hun raketten de lucht in gingen waarschuwde Israël de Palestijnen welke doelen het doelwit zouden worden. Premier Barak zei dat Israël de Palestijnen inlichtte om doden aan Palestijnse kant te voorkomen.


Zie ook:

Raketaanval Israël op Palestijnen (12 oktober 2000)
'Opstand redt Arafat van binnenlandse woede' (12 oktober 2000)
'Ze durven niks zolang we hun soldaten hebben' (11 oktober 2000)
Israel verlengt ultimatum aan Palestijnen (10 oktober 2000)
Premier Israel stelt Arafat ultimatum (9 oktober 2000)
'Beperkte oorlog' dreigt in Israel (7 oktober 2000)
Politie in Jeruzalem uit zicht Palestijnen (6 oktober 2000)
Barak blijft weg bij nieuw overleg Arafat (5 oktober 2000)
Staakt-het-vuren Israel, Palestijnen (3 oktober 2000)
Weer oproep tot bestand in Israel (2 oktober 2000)

NRC Webpagina's
13 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad