U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Peru 2000 elections

Congreso de la Repúplica del Perú

Site van Toledo


Vervroegde verkiezingen Peru


LIMA, 17 SEPT. De Peruaanse president Fujimori heeft zaterdag vervroegde algemene verkiezingen uitgeschreven. De omstreden president kondigde aan zelf geen kandidaat te zullen zijn.

Fujimori legde de verklaring, die zijn feitelijke aftreden inhoudt, af voor de Peruaanse televisie. ,,Iedereen die zich in staat acht de hoogste macht uit te oefenen kan meedoen. Ondergetekende doet dit niet'', zei de president.

Hij kondigde ook aan de nationale inlichtingendienst op non-actief te stellen. De inlichtingendienst is verwikkeld in een corruptieschandaal. Fujimori weigerde dit weekeinde Vladimiro Montesinos, het hoofd van de inlichtingendienst, te ontslaan. De Peruaanse televisie toonde onlangs beelden waarop te zien is dat deze probeerde een parlementariėr om te kopen. De Organisatie van Amerikaanse Staten kapittelde de president hier zaterdag over.

Het schandaal bracht Fujimori ernstig in het nauw, slechts enkele maanden na zijn fel bekritiseerde herverkiezing. Zijn tegenstrever Alejandro Toledo trok zich terug voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen uit protest tegen vermeende fraude. Vooral de Verenigde Staten hebben zich sterk gemaakt voor sancties tegen Peru. Toledo zei zondag zich kandidaat te stellen bij de nieuwe verkiezingen.

Onmiddelijk na de aankondiging van Fujimori verzamelden duizenden blije mensen zich voor het presidentiële paleis in Lima. Ze riepen om het onmiddelijke aftreden van de president. (Reuters/ANP)


Zie ook:

Arm Peru (30 mei 2000)
De dansende autocraat (30 mei 2000)
Toledo trekt zich terug uit verkiezingen Peru (19 mei 2000)
Kleine indiaan komt uit het niets (14 april 2000)
Fujimori krijgt net geen 50 procent (13 april 2000)
Verkiezing Peru eindigt in traangas (10 april 2000)

NRC Webpagina's
17 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad