U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Peru 2000 elections

Congreso de la Repúplica del Perú

Site van Toledo


Tweede ronde verkiezingen Peru

Fujimori krijgt net geen 50 procent

Door onze correspondent MARJON VAN ROYEN
LIMA, 13 APRIL. Er komt een tweede ronde tussen president Alberto Fujimori en zijn uitdager Alejandro Toledo om te bepalen wie de volgende president van Peru wordt.

Volgens het eindresultaat van de Peruaanse kiescommissie ONPE, dat gisteravond bekend werd, blijft Fujimori steken op 49,84 procent van de stemmen. Toledo krijgt 40,1 procent. Fujimori had 50 procent plus één stem nodig voor een derde termijn als president.

Met deze uitslag komt een eind aan drie dagen onzekerheid over de uitslag van de zeer omstreden presidentsverkiezingen van zondag. Waarnemers van onder meer de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) constateerden grootschalige onregelmatigheden. Stembiljetten zonder de naam van Toledo werden gesignaleerd, bij sommige stembureaus waren er meer stemmen dan kiezers, partijleden van Fujimori zouden met valse identiteitspapieren voor anderen hebben gestemd en militairen intimideerden kiezers.

Daar bovenop kwam de onverklaarbaar trage verwerking van de stemresultaten door de Peruaanse verkiezingscommissie ONPE van de afgelopen dagen. Waarnemers werden niet tot het computercentrum van de ONPE toegelaten. "Op de computers van de ONPE is twee plus twee allesbehalve vier", zei een van de technische waarnemers. Bij de tussenstanden die het ONPE de afgelopen dagen periodiek bekend maakte, kroop Fujimori evenwel steeds dichter richting 50 procent. Bij de laatste tussenstand stond de president op 49,96 procent.

Deze gang van zaken stelde Fujimori bloot aan een aanzwellende storm van internationale kritiek. Maandag waarschuwde de onafhankelijke waarnemersorganisatie Transparanzia: "Als er géén tweede ronde komt, betekent dat fraude." De Amerikaanse regering, de OAS en de meeste Europese regeringen stelden zich achter dit standpunt en dreigden met sancties. "Voor ons heeft de ONPE elke geloofwaardigheid verloren", zei de Nederlandse ambassadeur in Lima. De afgelopen dagen werden ook de protestbetogingen in de hoofdstad Lima steeds omvangrijker.

Alejandro Toledo (54), een tot voor kort onbekende, indiaanse econoom, vierde gisteren zijn tweede plaats als een overwinning. "De internationale gemeenschap heeft een sleutelrol gespeeld in de verdediging van de democratie en de wil van het volk. Ik verwacht dat ze de gang van zaken hier nauwkeurig blijft volgen", zei Toledo. Waarnemers dringen erop aan dat in de tweede ronde ook de oppostie toegang krijgt tot de massamedia - dat was tot dusver niet het geval - en dat de omstreden kiescommissie ONPE vervangen wordt.

De tweede ronde in de presidentsverkiezingen zal eind mei of begin juni plaatshebben.


Zie ook:

Verkiezing Peru eindigt in traangas (10 april 2000)

NRC Webpagina's
13 APRIL 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)