U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Basisschoolplein

Basisscholen op internet

Ministerie van Onderwijs

Vereniging voor Openbaar Onderwijs


Uitspraak rechter in kort geding:

Vierdaagse lesweek alleen in noodgeval

Door onze redactie onderwijs
AMSTERDAM, 28 JULI. Alleen in structurele noodsituaties kan de directeur van een basisschool tijdelijk een vierdaagse lesweek invoeren. Die noodsituatie moet het gevolg zijn van personeelstekort.

Dit heeft de president van de Amsterdamse rechtbank, mr. R. Gisolf, vanmorgen in kort geding bepaald.

Een school mag niet een vierdaagse lesweek invoeren om andere redenen. De maatregel moet zo min mogelijk schade toebrengen aan het lesprogramma. Het beleid van de school moet erop gericht zijn om zo spoedig mogelijk een einde te maken aan de noodsituatie, aldus de rechter.

Gisolf wees de structurele invoering van een vierdaagse schoolweek, zoals ouders van leerlingen op de Pieter Hooglandschool in Amsterdam hadden geëist, af. De advocaat van de ouders, mr. B. Pors, was desondanks tevreden over de uitspraak. Volgens hem is het recht van de directeur om tijdelijk tot een vierdaagse lesweek over te gaan duidelijk vastgesteld. Hij vreest geen sancties van de overheid als de directeur die maatregel neemt.

Ook directeur R. Limper, van de Vereniging voor Openbaar Onderwijs (VOO) waarin alle openbare schoolbesturen zijn verenigd, is tevreden. De VOO steunt de ouders. Volgens Limper is de kern van de uitspraak: nood breekt wet, zoals de rechter al had laten doorschemeren. "Dat betekent dat scholen de vierdaagse lesweek kunnen toevoegen aan hun repertoire van noodmaatregelen als ze daartoe worden gedwongen door het lerarentekort."

Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) is tegen de invoering van de vierdaagse lesweek. Zij wil de vijfdaagse schoolweek wettelijk vastleggen omdat kinderen volgens haar beter af zijn met vijf korte lesdagen dan met vier langere. Kinderen kunnen zich in de ochtenduren het beste concentreren, meent Adelmund. Zij heeft de VOO en een aantal andere organisaties uit het onderwijsveld uitgenodigd om eind augustus te praten over haar plan, dat zij in september aan de Tweede Kamer voorlegt. Zij zal de uitspraak van vandaag daarbij betrekken. Limper stelt dat het vonnis blijft staan, ook als Adelmund de vijfdaagse lesweek wettelijk vastlegt. Daarnaast is hij blij dat de rechter geen tijdslimiet heeft verbonden aan de maatregel. Dat een vierdaagse lesweek een noodmaatregel moet zijn en niet structureel mag worden ingevoerd, vindt Limper vanzelfsprekend. "Elke zichzelf respecterende basisschooldirecteur geeft kinderen liever vijf dagen les." M. Cuppen, een ouder die het geding had aangespannen, was eveneens ingenomen. Volgens haar was het nog beter geweest als de directeur al vorig jaar deze noodmaatregel had kunnen nemen.


Zie ook:

Adelmund wil vierdaagse schoolweek verbieden (10 juli 2000)
Jongleren met schooltijden (10 juli 2000)
Schoolvierdaagse (10 juli 2000)
Gepuzzel met vier dagen naar school (15 oktober 1999)
Schoolweek van vier dagen mag (20 juli 1999)
Scholen klem tussen recht op korter werken en kinderopvang (24 juni 1999)
Rechtszaak om korte schoolweek (23 juni 1999)

NRC Webpagina's
28 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad