U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Basisschoolplein

Basisscholen op internet

Ministerie van Onderwijs


Adelmund wil vierdaagse schoolweek verbieden

Door onze redactie onderwijs
DEN HAAG, 10 JULI. Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) wil dat alle leerlingen op basisscholen verplicht van maandag tot en met vrijdag ten minste drie uur per dag naar school gaan.

De bewindsvrouw wil dit vastleggen in een wet. Adelmund bespreekt dit plan momenteel met diverse onderwijsorganisaties. In september zal zij haar plan naar de Tweede Kamer sturen.

De wet geeft scholen nu nog de ruimte om tot en met groep vier één dag per twee weken vrijaf te geven. Steeds meer basisscholen doen dat ook, voornamelijk om het lerarentekort op te vangen. Soms geven ouders ook de voorkeur aan een kortere schoolweek. Donderdag nog kondigden ouders van een school in Amsterdam aan half juli een rechtszaak aan te spannen om zo'n vierdaagse schoolweek af te dwingen, ook voor de hogere groepen. Deze ouders vinden het prettiger om van tevoren te weten welke dag hun kind thuis is, dan dat wegens het gebrek aan vervangers hun kind onverwachts naar huis wordt gestuurd. Adelmund voelt er niets voor om de vierdaagse schoolweek te gedogen. Ze wil de regels juist aanscherpen, omdat ze denkt dat kinderen minder leren als ze maar vier dagen per week naar school gaan. Onderzoek wijst uit dat kinderen zich in de ochtend het best kunnen concentreren. Daarnaast zou het beter zijn voor kinderen als het leerproces niet te veel wordt onderbroken. De Tweede-Kamerfracties van CDA en VVD zijn positief over een verbod op een vierdaagse schoolweek voor basisscholen. Rijpstra (VVD) gelooft net als Adelmund dat een drukke vierdaagse schoolweek "de concentratie van de leerlingen niet ten goede komt". Volgens Van der Hoeven (CDA) wordt met de maatregel voorkomen "dat de werkdruk in vier dagen wordt samengebald". De PvdA zegt echter sterk aan de autonomie van de scholen te hechten. PvdA-Kamerlid Barth wijst erop dat haar partijgenote Adelmund de onderwijsinspectie een onderzoek zou laten doen naar de gevolgen van een vierdaagse schoolweek. " Als daaruit blijkt dat dit aantoonbaar slechter voor de kinderen is, dan steunen wij het plan, maar ik vind het toch wel erg ver gaan." Barth vindt wel dat scholen aan symptoombestrijding doen als ze maar vier dagen lesgeven. Volgens haar ligt het probleem bij het lerarentekort en het ziekteverzuim en moet daar iets aan gedaan worden.

De Algemene Onderwijsbond vindt de vierdaagse schoolweek juist een goed alternatief voor scholen die met een nijpend gebrek aan docenten te maken hebben.

NRC Webpagina's
10 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad