U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
VOO

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


Schoolweek van vier dagen mag

Door onze redactie onderwijs
AMSTERDAM 20 JULI. De bestuursrechter in Amsterdam heeft gisteren bepaald dat drie openbare basisscholen in Diemen de kinderen in de laagste klassen om de week een vrijdag vrijaf mogen geven. Regeringspartijen VVD en D66 in de Tweede Kamer zijn het hier niet mee eens. Zij willen de positie van ouders in medezeggenschapsraden van scholen versterken om zo'n vierdaagse werkweek in het onderwijs te voorkomen. Volgens Kamerlid Cornielje (VVD) moeten ouders bij invoering van "ingrijpende maatregelen" stemrecht hebben. Op veel scholen hebben ouders alleen adviesrecht.

Een vader van een van de leerlingen op de betrokken basisscholen in Diemen stapte twee weken geleden naar de rechter. Hij vond dat de scholen beter met de ouders hadden moeten overleggen. De basisscholen in Diemen voeren komend schooljaar de tweewekelijkse vrije vrijdag in zodat leraren hun ADV-dagen kunnen opnemen. In de onderwijs-CAO is afgesproken de werkweek van leraren te verkorten van 38 naar 36 uur. Scholen zijn autonoom in het invullen van de schoolweek, mits ze zich aan de wet houden: voor de onderbouw minimaal 880 lesuren per jaar en maximaal 5,5 uur per dag. De Diemense basisscholen hebben ervoor gekozen eens in de twee weken een vrije dag te geven, de pauzes een kwartier te verkorten en de schooldag een half uur te verlengen.

De ouders waren boos. Hun werkweek werd doorkruist als ze hun kind op een doordeweekse dag zouden moeten opvangen. De rechter oordeelt echter dat de ouders voldoende tijd hebben om hun dagindeling aan te passen, omdat de scholen hen eind april op de hoogte stelden. De extra kosten voor de ouders die voor kinderopvang moeten zorgen, vindt de rechter geen zaak van de school. Bovendien is de medezeggenschapsraad akkoord gegaan met het besluit. De maatregel van de Diemense basisscholen heeft tot veel commotie geleid. De Onderwijsinspectie vreest dat de schoolprestaties daardoor zullen verslechteren. De Vereniging voor Openbaar Onderwijs greep het voorstel aan om een vierdaagse schoolweek op alle scholen te bepleiten. Ze denkt daarmee het lerarentekort op te lossen.

Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) verwerpt de vierdaagse schoolweek. Volgens haar geeft de vijfdaagse schoolweek structuur aan de week van de kinderen. Bovendien, vindt Adelmund, moeten vakken als taal en rekenen gelijkmatig over de week worden verspreid en niet in vier dagen worden gegeven. Dan moeten de jonge kinderen zich te lang concentreren. Adelmund gaat met sociale partners en schoolbesturen overleggen hoe zij een vierdaagse schoolweek kan uitbannen, maar de wet wil ze daartoe niet aanpassen.

Zie ook:
Scholen klem tussen recht op korter werken en kinderopvang(24 juni 1999)

Rechtszaak om korte schoolweek (23 juni 1999)

NRC Webpagina's
20 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)