U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Profiel Molukken

Profiel Indonesië


Weer doden Molukken

Wahid sluit buitenlandse hulp niet uit


AMBON/JAKARTA, 17 JULI. De Indonesische president Abdurrahman Wahid heeft voor het eerst de mogelijkheid geopperd buitenlandse hulp te aanvaarden om het religieuze conflict op de Molukken te beëindigen.

Bij gevechten tussen christenen en moslims op Ambon zijn het afgelopen weekeinde opnieuw ten minste twintig doden gevallen. Bij de burgeroorlog op de Molukken zijn sinds het uitbreken van de eerste gevechtsgolf begin vorig jaar meer dan vierduizend doden gevallen. Christelijke leiders hebben de afgelopen tijd aangedrongen op snelle buitenlandse interventie, bijvoorbeeld door de Verenigde Naties, om een eind te maken aan het bloedvergieten. Tot dusver heeft de regering in Jakarta dergelijke oproepen categorisch van de hand gewezen. Maar vanochtend zei president Wahid tijdens een ontmoeting met regionale bestuurders dat het inroepen van beperkte buitenlandse hulp niet langer uitgesloten is. "Ik heb de provinciegouverneur van de Molukken opgedragen zijn uiterste best te doen om de situatie onder controle te krijgen", zei de president. Maar "als de uitkomst nog steeds niet bevredigend is ondanks dat we ons best hebben gedaan, dan moeten we wellicht buitenlandse hulp aanvragen in de vorm van uitrusting en logistieke steun".

Wahids ommezwaai komt nadat afgelopen weekeinde op de Indonesische televisie beelden werden getoond van Indonesische soldaten die zij aan zij vochten met milities van fanatieke moslims. Daarmee werd openlijk getoond wat christelijke leiders in de Molukken steeds hebben beweerd, namelijk dat onderdelen van de strijdkrachten samenspannen met moslimmilities die van elders uit Indonesië naar de Molukken zijn gekomen om daar een heilige oorlog te voeren. Verder was te zien dat de milities beschikken over automatische wapens, die ze blijkbaar van het leger hebben overgenomen. In Ambon zei de katholieke bisschop Joseph Tethool vanochtend dat het opgelaaide geweld van de afgelopen weken is georkestreerd door regeringstroepen. "Ze zijn niet van plan om het vechten te stoppen", aldus de bisschop. "Daarom doen we een nieuwe oproep tot het zenden van neutrale krachten uit het buitenland om te bemiddelen. (AP/Reuters)

Onze Haagse redactie voegt hieraan toe: Nederland heeft inmiddels de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, verzocht niet langer afzijdig te blijven inzake het geweld op de Molukken. De Nederlandse vertegenwoordiger bij de VN, P. van Walsum, vroeg Annan "zijn eigen mogelijkheden maximaal te gebruiken".

Overigens ziet het kabinet geen heil in bemoeienis door de Veiligheidsraad. Afgelopen voorjaar oordeelde minister van Aartsen (Buitenlandse Zaken) het nog beter dat Nederland zich terughoudend opstelde inzake de Molukken. Bemoeienis van Nederland zou het volgens hem de Indonesische president moeilijker kunnen maken orde op zaken te stellen.


Zie ook:

'Officieren achter geweld Molukken' (23 juni 2000)
Hevige gevechten in Ambon-Stad (26 juni 2000)
'Rood' en 'wit' verdelen Ambon na de furie (15 maart 2000)
Ook Lombok toneel van grof geweld (18 januari 2000)
Wahid vraagt Lubbers om hulp in Molukse kwestie (17 januari 2000)
Oproep tot heilige oorlog in Molukken (7 januari 2000)
Wraak en weerwraak in noordelijke Molukken (5 januari 2000)
Geweld op de Molukken breidt zich uit (5 januari 2000)
Molukse troebelen (4 januari 2000)
Nederland biedt Jakarta hulp aan (31 december 1999)

NRC Webpagina's
17 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad