U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Profiel Molukken

President Indonesië verliest greep

'Officieren achter geweld Molukken'

Door onze correspondent DIRK VLASBLOM
JAKARTA, 23 JUNI. President Wahid van Indonesië heeft geen greep op een groepje legerofficieren, onder wie een driesterrengeneraal, dat zijn democratische hervormingen poogt te ondermijnen door te stoken in de Molukken.

Dat zegt dr. Thamrin Amal Tomagola, adviseur van vice-president Megawati Soekarnoputri. Het Amerikaanse persbureau Associated Press voegt hier aan toe dat de Amerikaanse regering heeft geëist dat Wahid zo snel mogelijk een eind maakt aan het geweld in de Molukken.

Dr. Tomagola, die behalve regeringsadviseur ook docent sociologie is aan de Universiteit van Indonesië in Jakarta, zegt dat de subversieve groep officieren zich bedient van de Laskar Jihad (strijders op Gods weg), een privé-legertje van enkele duizenden verbeten moslims dat is getraind op Java. Deze fanatieke vechtersbazen arriveerden vorige maand op de Molukken, waar zij een nieuwe ronde ontketenden in de burgeroorlog tussen christenen en moslims. Het bloedbad dat begin deze week werd aangericht in een christendorp op het eiland Halmahera maakte deel uit van dit plan om Wahid en zijn vice-president Megawati Soekarnoputri beentje te lichten. Tomagola, zelf een Molukse moslim: , ,President Wahid weet precies welke generaal achter de Laskar Jihad zit, maar hij moet het kennelijk afleggen tegen deze intriganten." Op maandag 19 juni brak de hel los in het uiterste noorden van Halmahera, het grootste eiland van de provincie Noordelijke Molukken. Om 10 uur in de ochtend vielen naar schatting 500 moslimstrijders uit Soa-Sio het aangrenzende christelijke dorp Duma aan met zelfgemaakte bommen, speren en kapmessen. Zij richtten er een slachting aan. Volgens een militaire bron vielen er 111 doden; een plaatselijke dominee van de Evangelische Kerk houdt het aantal slachtoffers op 185. De kerk, waar vrouwen en kinderen hun toevlucht hadden genomen, werd ontruimd en daarna met brandbommen verwoest. Bijna 300 woningen werden platgebrand. Ongeveer 30 vrouwen en kinderen uit de kerk werden als krijgsgevangenen meegevoerd naar Soa-Sio. De naar schatting 30 militairen in het dorp - zij behoren tot een bataljon uit Oost-Java - konden of wilden niets uitrichten tegen de aanvallers en bleven op de achtergrond, terwijl het dorp afbrandde. Gisteren evacueerden twee fregatten van de marine 731 vluchtelingen uit Duma naar het naburige, christelijke kuststadje Tobelo.

Donderdagmorgen trokken ongeveer duizend christenen uit Tobelo met vrachtwagens het district Galela binnen voor een wraakactie. Zij werden bij een militaire post tegengehouden door militairen van hetzelfde bataljon dat de moslimbelagers maandag liet begaan. Toen de christenen daarop de post bestormden, werden er twee doodgeschoten.

Het geweld is onderdeel van de bloedige burgeroorlog tussen moslims en christenen die de Molukken sinds januari 1999 teistert. Ook op het zuidelijker Ambon is het geweld de laatste weken weer opgelaaid.

NRC Webpagina's
23 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad