NRC Handelsblad: vandaag Vrijdag 18 februari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje De zon en het Noorderlicht in Profiel.
bolletje Muziek van de Antilliaanse band Simbagwe Tambú
bolletje @: Amerikaanse consumenten willen hun privacy terug.
bolletje Het medische rapport van Pinochet.
bolletjeKweek je eigen hersen- cellen in de Digitale Leestafel.
bolletje Stemming: Ouderen meer laten betalen aan AOW?
bolletje In het nieuws:
Dossier Shell
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier Oostenrijk
Dossier EK 2000
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



Verkiezingen in Iran
Teheran, vanmorgen na het openen van de stemlokalen: de Iraanse president Khatami vult zijn stembiljet in terwijl vier vrouwen staan te wachten op het hunne. In Iran zijn vandaag verkiezingen. Ongeveer veertig miljoen kiesgerechtigden van zestien jaar en ouder konden gaan stemmen. De strijd gaat tussen conservatieven en hervormingsgezinden.


(Foto AP)

Shell aast op gasproject in Turkmenistan
De Koninklijke/Shell Groep is van plan zaken doen met de regering van Turkmenistan, een bewind dat door mensenrechtenorganisaties tot de meest onderdrukkende wordt gerekend.

* Vijf piek chippen onder de tolpoort
Drie grote steden sloten inmiddels een principeakkoord met minister Netelenbos over rekeningrijden. Wat staat de weggebruikers te wachten?

* Nederland mist middelen om Oostenrijk te treffen
Nederland beschikt nauwelijks over mogelijkheden om Oostenrijk in het bilaterale verkeer te laten merken dat het , ,bezorgd en ongerust" is over de nieuwe regeringscoalitie van christen-demcocraten (ÖVP) en de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider. Naast de contacten in de Europese Unie is er praktisch geen bilateraal verkeer tussen Wenen en Den Haag.

* In Islamshahr trekken kiezers hun eigen plan
Stemmen is een hele klus in de armoedige voorstad van Teheran waar vandaag, net zoals in de rest van Iran, de eerste ronde van de parlementsverkiezingen wordt gehouden. De uitslag wordt pas begin volgende week verwacht.

* Racisme open zenuw in modern 'Bush Country'
George W. Bush is flink geschrokken in South Carolina, waar morgen voorverkiezingen worden gehouden. In het bolwerk van conservatisme dat hij kort geleden nog Bush Country noemde, blijkt veel veranderd.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Apestaartje
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Als u ƒ 1,10 biedt
is De Schelde van u

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Allemaal leugens!
'Keer op keer besmeurt hij de naam van Limerick.' De inwoners van het Ierse plaatsje, decor van de roman en de film 'Angela's Ashes', zijn het niet eens met de manier waarop ze verbeeld zijn.

* Dure nasleep van varkenspest
De huidige minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen had twee jaar geleden op Landbouw nog weinig kaas gegeten van diplomatie. Zijn fouten kosten Nederland nu waarschijnlijk 220 miljoen gulden. Een reconstructie.

* Opnieuw injectie in De Schelde
Het rijk stelt minstens 70 miljoen gulden ter beschikking om de staatsaandelen in marinewerf De Schelde aan scheepsbouwer Damen in Gorinchem te verkopen. Daarnaast wordt een vorig jaar verstrekte rijkslening van 35 miljoen gulden in een gift omgezet.

* Vitesse had binnen jaar tekort 30 mln
Bij Vitesse is in minder dan een jaar tijd een tekort van zeker 30 miljoen gulden ontstaan. Dat blijkt uit verklaringen van hoofdsponsor Nuon over de gebeurtenissen die deze week hebben geleid tot de val van voorzitter Karel Aalbers bij de Arnhemse voetbalclub.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Vertrek bij het IMF...
Met een taart die actievoerders begin deze week onver hoeds in zijn gezicht duwden, heeft Michel Camdessus afscheid genomen als directeur van het Internationale Monetaire Fonds (IMF).


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Kom niet aan geuzenliederen
Ambtenaren leek het een goed idee om op de Antillen een carnavalslied tegen emigratie naar Nederland te laten schrijven. Hun plan leidde tot een tropisch carnavalsrelletje.

B O E K E N
* Gadji beri bimba
De Duitse schrijver Hugo Ball was een van de voormannen van Dada, de groep kunstenaars die in 1916, temidden van het geweld van de Eerste Wereldoorlog, de staat van anarchie uitriepen in de Europese cultuur. Zijn inzet was altijd radicaal, ook toen hij zich later bekeerde tot een dadaïstische vorm van katholicisme.

B O E K E N
* Meedogenloze messias
De recente moorden op militiechef en crimineel zakenman Arkan en op de Joegoslavische minister van Defensie Pavle Bulatovic hebben nog eens onderstreept dat geweld deel uitmaakt van het tot op het bot gecriminaliseerde openbare leven in Belgrado.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )