U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

NVJ eist geld van uitgever
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en zes freelance auteurs hebben PCM Uitgevers voor de rechter gedaagd wegens schending van het auteursrecht. Ze eisen van PCM een schadevergoeding van 300 procent van het oorspronkelijke honorarium voor artikelen die zonder toestemming werden geplaatst op de Nederlandse Pers Databank, een commerciële databank van PCM.

Deutsche Telekom met bank op web
T-Online, het Internetbedrijf van Deutsche Telekom, neemt een belang van 25 procent in Comdirect, het Internetbedrijf van Commerzbank. Dat hebben beide concerns gisteren bekendgemaakt.

Reed Elsevier kruipt uit papieren schulp
De grote Nederlandse uitgevers hebben het ontwikkelen van Internetdiensten tot kernactiviteit verheven. Maar wat houdt elektronisch uitgeven in de praktijk in? Reed Elsevier loopt zijn achterstand in.

KPN mag meedoen met de groten
Wim Dik neemt vandaag officieel afscheid als voorzitter van KPN. Zijn bedrijf doet sinds kort met de groten mee in het internationale fusiegeweld. Maar de dienstverlening in Nederland laat te wensen over.

Internetfondsen verdringen opties
Particuliere beleggers houden van stijgende markten. Op het Internet wordt surfend het laatste nieuws gezocht over startende IT-bedrijven. 'We zien hier kooporders voorbijgaan van bedrijven , waar we nooit van gehoord hebben'.

Gaten in woordenboek gedicht
Zojuist is de tweede release verschenen van Het Woordenboek der Nederlandsche Taal op cd-rom. De gaten zijn gedicht, de gesignaleerde problemen zijn verholpen en het woordenboek heeft een compleet nieuwe interface gekregen.

Samenwerking NRC/Prometheus
De hoofdredactie van NRC Handelsblad heeft afspraken gemaakt met uitgeverij Prometheus/Bert Bakker over een gezamenlijk NRC Handelsblad/Prometheus boekenfonds, dat dit jaar van start gaat. Op die manier wil NRC Handelsblad door redacteuren geschreven boeken beter benutten door ze mede onder de vlag van de krant te presenteren. De keuze voor een NRC Handelsblad/Prometheus boekenfonds betekent niet dat redacteuren hun eventuele individuele banden met uitgevers moeten verbreken, of lopende boekprojecten met andere uitgevers moeten beëindigen.

Hoofdprijs: een multimiljonair
De 37-jarige Darva Conger heeft gisteren in de Verenigde Staten het tv- programma Who Wants to Marry a Multimillionaire gewonnen. De steenrijke en dertien jaar oudere Rick Rockwell koos haar uit de 49 kandidaten. Duizenden vrouwen hadden zich opgegeven voor het programma, met als inzet een huwelijk met een multimiljonair. Kandidaten moesten in bakpak en bruidsjurk over een podium paraderen. Ook moesten ze allerlei vragen beantwoorden. Bijna 23 miljoen Amerikanen keken toe hoe Conger aan het eind van de tv-finale met Rockwell in de echt verbonden werd.

KPN investeert in Internetbedrijven
KPN heeft voor ruim 36 miljoen gulden de zeggenschap verworven over zes Internetaanbieders in Hongarije, Tsjechië en Slowakije. Het telecomconcern heeft een meerderheidsbelang van 51 procent gekocht in het Amerikaanse Euroweb, eigenaar van de zes. KPN zegt met de aankoop zijn positie op de Midden-Europese Internetmarkt te versterken. Euroweb Hongarije is de grootste werkmaatschappij van Euroweb, dat 49 procent van de aandelen bezit. De overige 51 procent zijn in handen van PanTel, waarvan KPN voor 62 procent eigenaar is. Gisteren maakte KPN bekend voor 7,6 miljoen een 50-procentsbelang gekocht te hebben in 3rd Elevation, dat in heel Europa Internetspelletjes gaat aanbieden. KPN verstrekt daarnaast een lening van 3,9 miljoen gulden aan het bedrijf, dat de exclusieve licentie heeft om een zogeheten 'Mplayer Internet games channel' te exploiteren. In de Verenigde Staten heet Mplayer, een activiteit van het op de New Yorkse beurs genoteerde Hear Me, een groot succes te zijn. Een van de bijzonderheden van Mplayer is dat spelers tijdens het spel met elkaar kunnen 'chatten'.

Internetbedrijf zou privacy schenden
De Verenigde Staten leggen het gedrag van DoubleClick onder de loep. Het bedrijf, het grootste verkoopbureau van Internetadvertenties ter wereld, wordt beschuldigd van het doorspelen van privé-gegevens van Internetabonnees aan bedrijven. DoubleClick heeft de aantijgingen inmiddels van de hand gewezen. Het onderzoek van de federale overheid richt zich naar het verzamelen en doorsluizen van gegevens van Internetgebruikers zonder dat zij daarvoor toestemming hebben verstrekt of daarvan op de hoogte zijn. DoubleClick zou heimelijk dossiers hebben aangelegd van het interessegebied van de individuele abonnee aan de hand van zijn surfgedrag op de verschillende websites. DoubleClick zou via een programma op de harde schijf van de gebruiker precies kunnen bijhouden naar welke pagina's de gebruiker gaat en zijn handelingen op de voet kunnen volgen. Die gegevens heeft het bedrijf vervolgens ter beschikking gesteld van bedrijven, zo luidt het verwijt.

Cisco doet overname
De Amerikaanse leverancier van internetnetwerken Cisco Systems heeft voor 355 miljoen dollar (816,5 miljoen gulden) in aandelen Growth Networks overgenomen. Growth Networks levert verbindingstechnologieën voor zogenoemde switches en routers. De routers, die het internetverkeer regelen, zijn het belangrijkste product van Cisco Systems.

Omzetstijging voor Hewlett-Packard
De nettowinst van de Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard is in het eerste kwartaal van het op 1 november begonnen boekjaar gedaald van 882 naar 794 miljoen dollar (1,7 miljard gulden). De winst per aandeel nam af van 85 naar 80 dollarcent en overtrof daarmee de door analisten verwachte 78 dollarcent. De omzet groeide met 14 procent tot 11,67 miljard.


Crumpled papers is de gedroomde homepage. Een mooi vormgegeven, verrassende verzameling van links, plaatjes en wat al niet zonder gemeenschappelijk thema. Of het moet de opgewekt-kinderlijke toon zijn: "Here, we try to stay oblivious to the complexities of life, so we can become overly excited by the little things again." De site heeft ook iets nostalgisch - vandaar misschien ook alle informatie over papier. (crumpledpapers.com)

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 2000



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)