U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Geen gekte over Windows 2000


Het nieuwe computerbesturingssysteem Windows 2000, dat vanaf vandaag leverbaar is, zal volgens veler verwachting niet het succesnummer worden dat Windows 98 destijds was. En het zal niet eens in de schaduw kunnen staan van Windows 95.

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG

NEW YORK, 17 FEBR. "We verwachten niet de gekte die we bij Windows 95 zagen", zei gisteravond Keith White, marketingdirecteur voor Windows bij Microsoft. De nieuwste versie van het besturingssysteem Windows is vooral bestemd voor bedrijven en het moet de opvolger worden van Windows NT. Windows 2000 is echter met enige vertraging uitgebracht en Microsoft erkent zelf dat er de nodige 'bugs' in zullen zitten.

De ontwikkeling van het besturingsprogramma heeft een miljard dollar gekost en 160 miljoen is besteed aan het testen. Desondanks zegt concurrent Novell dat het al een ernstige veiligheidslek in een testversie van het programma heeft gevonden. Het zou mogelijk zijn voor werknmers binnen een bedrijf om via omwegen toegang te krijgen tot vertrouwelijke dossiers, bijvoorbeeld persoonlijke informatie over collega's of salarisgegevens. Microsoft zegt dat Novell zijn Windows 2000 met onjuiste specificaties geïnstalleerd heeft en dat Windows 2000 veilig is.

Intussen is wel bekend dat Microsoft al bezig is met het samenstellen van een repareerpakket getiteld Windows Service Package 1. Daarin zullen alle dan bekende bugs worden verholpen. Volgens analisten komt het uit in juni, maar Microsoft wil dat niet bevestigen. Veel bedrijven wachten tot die tijd met de aanschaf van Windows 2000.

Een kwart van alle bedrijven die overgaat op Windows 2000 zal een of ander probleem hebben met bestaande software, luidt de voorspelling in een rapport van Gartner Group, een adviseursbedrijf in Stamford, Connecticut. Veel bedrijven zullen dan ook wachten met de overstap, aldus het rapport. Aan het eind van dit jaar zal naar schatting 15 tot 20 procent van de pc-gebruikers van Windows 95, 98 en NT en ongeveer 5 procent van de 'servers' overgestapt zijn op een van de vier versies van Windows 2000.

De New York Times denkt dat Microsoft "een sceptische markt tegemoetgaat met Windows 2000", aldus een krantenkop eerder deze week.

Windows 2000 mikt echter niet op de kleine particuliere klant maar op grote bedrijven. Windows 2000 moet het antwoord van Microsoft worden op het succes van bijvoorbeeld Sun Microsystems, dat de Unix-marktleider is. Windows 2000 zou in feite de Unixsystemen van Sun en Hewlett-Packard moeten gaan vervangen, als het aan Microsoft ligt.

De vraag is of dat zal lukken. Er is namelijk een derde speler, Linux, die terrein wint op dezelfde markt. Op het gebied van netwerkprogramma's heeft Linux al een kwart van de markt en het is in die sector het snelst groeiende bedrijf, namelijk 93 procent in 1999.

Een IT-manager bij een groot bedrijf heeft dus keus genoeg. Er zijn echter gemakkelijk meer enthousiastelingen te vinden voor Linux dan voor Windows 2000. De auteur van een net verschenen boek over de ins en outs van Windows 2000, Brian Livingston (Windows 2000 Secrets) loopt dan ook niet bijster warm voor het onderwerp van zijn studie: "Het is om een scala van redenen niet het geweldigste besturingssysteem maar het is goed genoeg."

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)