U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Winst Philips vooral door consumentenelektronica

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 17 FEBR. De scherpe winstgroei die Philips het afgelopen jaar heeft laten zien komt door een explosie van de resultaten in de divisie consumentenelektronica en een sterke winstverbetering bij deelnemingen als TSMC (halfgeleiders), ASML (toeleverancier van chipmakers) en LG.Philips (platte beeldschermen).

Het bedrijfsresultaat van de divisie Consumentenelektronica is in 1999 uitgekomen op 519 miljoen euro. Mede door de zware verliezen bij Philips Consumer Communications (zaktelefoons) moest Philips in dit marktsegment genoegen nemen met een verlies van 54 miljoen euro.

Philipspresident C. Boonstra bevestigde vanmorgen dat Philips Consumer Communications in het vierde kwartaal een positief resultaat heeft gerealiseerd. Evenals andere producenten profiteert Philips van een sterke groei op deze markt. Het concern heeft de verkopen van mobiele telefoons bijna zien verdubbelen. Het marktaandeel van Philips, volgens marktonderzoeker Dataquest nu nog beneden drie procent, moet eind 2001 zijn toegenomen tot tien procent.

Ook het resultaat van bedrijven waarin Philips geen meerderheidsbelang heeft is in de afgelopen twaalf maanden sterk toegenomen. In totaal leverden participaties in de chipbranche en platte schermen een bijdrage aan de resultaten van 409 miljoen euro (1998: 39 miljoen). De participaties van Philips in TSMC (bijna 27 procent) en ASML (24 procent) zouden op korte termijn kunnen veranderen.

Op de vraag of Philips zijn belang in ASML te gelde zou willen maken antwoordde Boonstra vanmorgen dat Philips met interesse kijkt naar de waardevermeerdering van deze participatie. Het belang van Philips in TSMC dreigt te verwateren doordat de Taiwanese chipmaker aandelen gaat uitgeven ter financiering van acquisities. Volgens Boonstra heeft Philips in principe belangstelling om zijn belang in TSMC met een nieuwe financiële injectie op hetzelfde niveau te houden.

De divisies licht en halfgeleiders leverden met een bedrag van meer dan 600 miljoen gulden een belangrijke bijdrage aan het bedrijfsresultaat. Het operationeel resultaat van de lichtdivisie nam toe met iets meer dan een procent tot 602 miljoen euro.

De divisie halfgeleiders zag het bedrijfsresultaat met meer dan 24 procent dalen naar 614 miljoen euro. Volgens financieel bestuurslid J. Hommen heeft Philips later dan concurrenten profiteerd van de groei- explosie in deze sector, omdat het relatief sterk is vertegenwoordigd in de sectoren consumentenelektronica en communicatie. Ook operationele verliezen bij Philipsdochter VLSI waren een oorzaak van de verminderde resultaten. In het derde en vierde kwartaal van het afgelopen jaar heeft Philips de opgaande lijn weer te pakken gekregen. Afgezien van VLSI kwam de operationele marge (resultaat als percentage van de omzet) in deze sector uit op 18,9 procent (1998: 19,3 procent). Buiten halfgeleiders hebben alle Philipsdivisies in 1999 een verbetering van de resultaten laten zien. De divisie componenten realiseerde een bedrijfsresultaat van 286 miljoen gulden (1998: 44 miljoen gulden).

Ook automatiseringsdochter Origin, op de agenda voor een beursgang, realiseerde een resultaatsverbetering (van 59 naar 97 miljoen gulden). Terughoudendheid met investeringen in de aanloop naar het einde van het millennium is volgens Hommen een van de redenen dat Origin in het vierde kwartaal genoegen heeft moeten nemen met een resultaat van 15 miljoen euro en een bruto marge van minder dan 3,5 procent.

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)