NRC Handelsblad: vandaag Vrijdag 21 januari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Zingen - alles over deze meest beoefende hobby in Profiel.
bolletje Prime-time propaganda, dorpjes die verzwolgen worden en praten met honden in de Digitale Leestafel.
bolletje Informatie over de staatscommissie Elzinga.
bolletje Economie voor jou over Oud (Time Warner) en Nieuw (AOL).
bolletje In het nieuws:
Dossier Belastingplan 2001
Dossier Referendum Eerste Kamer
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )


Kopstuk van CDU pleegt zelfmoord
Een politiezegel bedekt het slot op de voordeur van de woning van Wolfgang Hüllen, de CDU-functionaris die zich gisteren in Berlijn van het leven heeft beroofd. De Duitse justitie onderzoekt of de zelfmoord van Hüllen verband houdt met het zwartgeldschandaal waarin zijn partij is verwikkeld.
(Foto Reuters)

Het hoofd van de financiële afdeling van de CDU-Bondsdagfractie, Wolfgang Hüllen, heeft gisteren zelfmoord gepleegd. De Duitse justitie houdt er rekening mee dat er een relatie is met de zwartgeldaffaire in de CDU.

* Weinig begrip voor Helmut Kohl
Wie is die oud-bondskanselier Kohl die door zijn hardnekkige zwijgen over anonieme geldgevers zijn CDU te gronde richt? Een rondgang langs Kohl-kenners.

* Bolsward aanvaardt zedendelinquent in wijk
Na eerder protest accepteerden bewoners van een wijk in Bolsward gisteren dat een voor ontucht veroordeelde man niet zal verhuizen. 'Gewoon kalm blijven'.

* Coalitie van Oostenrijkse partijen strandt
Het overleg tussen de sociaal-democratische SPÖ en de conservatieve ÖVP over de vorming van een nieuwe regering in Oostenrijk is op het laatste moment mislukt. Dinsdag bereikten de partijen overeenstemming over een regeerakkoord. Er bestond toen alleen nog onenigheid over de invulling van de ministersposten.

* ETA opnieuw actief: één dode
Bij een aanslag vanochtend van de Baskische afscheidingsbeweging ETA in Madrid is een luitenant-kolonel van het Spaanse leger omgekomen. Het is de eerste maal dat de ETA weer een terreuraanslag pleegt nadat de beweging eind november vorig jaar haar "voorlopige wapenstilstand" had opgezegd.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Wij hebben de
spijbelcoördinator
al in geen dagen
op school gezien

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Filmmuseum blijft in Amsterdam
Het Filmmuseum blijft in Amsterdam en zal geen deel gaan uitmaken van het Instituut voor Beeldcultuur in Rotterdam. Dat is de uitkomst van het overleg tussen staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) en het bestuur van het Filmmuseum.

* De angst voor monomedia
De vorming van een enorm mediaconcern als AOL Time Warner roept de angst op voor monopolisering van de mediabranche. Die angst lijkt niet terecht zolang kleine ondernemingen snel kunnen doorgroeien naar de top. Maar Europa zal niet gevrijwaard blijven van grootscheepse fusies.

* Weerstand tegen plan tophypotheken
Zowel in de vastgoedsector als in de Tweede Kamer is terughoudend gereageerd op het voorstel van De Nederlandsche Bank om te onderzoeken of tophypotheken onmogelijk moeten worden gemaakt.

* Vrijwel zeker laatste kans volleyballers
De Nederlandse volleybalploeg krijgt vrijwel zeker nog een kans om zich voor de Olympische Spelen in Sydney te plaatsen. Mexico maakt geen gebruik van het recht om aan de laatste kwalificatieronde mee te doen, omdat de nationale volleybalbond in financiële problemen verkeert.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Eeuwige adempauze
Verlaat de VARA het Hilversumse omroepbestel om het commerciële pad te kiezen? Het kan moeilijk de centrale probleemstelling van de publieke omroep in Nederland heten. Toch domineerde deze vraag de behandeling van de nieuwe Concessiewet van staatssecretaris Van der Ploeg (Mediazaken) door de Tweede Kamer.
C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* De hel is open
Alleen de grote modernisten wordt rust gegund in het vernieuwde en verbouwde Parijse museum Centre Pompidou: verder overheerst chaos aan de smetteloze wanden.

B O E K E N
* Het nieuwste is nog niet genoeg
Vijf jaar geleden leek internet nog een kruising tussen Spielerei en zelfbevrediging voor techneuten. Nu is 's werelds grootste mediaconglomeraat, Time-Warner, overgenomen door een Internetbedrijf, sluit Abn-Amro kantoren om digitaal te gaan, heeft het Amerikaanse stadje Halfway zich omgedoopt in Halfway.com, en zet zelfs de grootste scepticus de tering naar de nering.

B O E K E N
* "Ik heb een puur emotionele relatie met dat boek"
"'k Heb niks met schrijvers", zegt Koos van Zomeren, jongensachtig en met nadruk, in de Eerste Klas stationsrestauratie van het Centraal Station in Amsterdam. "Ik heb nooit het verlangen gehad om de schrijver achter een boek te leren kennen. Maar met Heinrich Böll had ik iets heel bijzonders. In 1985 was ik, met mijn vrouw, op vakantie in Italië. We gingen in Aosta naar de markt, ijs eten op een terras. Ik liep langs een krantenkiosk en las dat Heinrich Böll was overleden. Dat ontroerde me. De wereld was armer geworden. Ik voelde het als een persoonlijk verlies - een gevoel dat ik bij geen andere schrijver zou hebben."

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )