U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
NVM

Nibud

Vereniging Eigen Huis

De Nederlandse Bank


Weerstand tegen plan tophypotheken

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 21 JAN. Zowel in de vastgoedsector als in de Tweede Kamer is terughoudend gereageerd op het voorstel van De Nederlandsche Bank om te onderzoeken of tophypotheken onmogelijk moeten worden gemaakt.

Gisteren stelde president Wellink van de centrale bank, naar aanleiding van een onderzoek van de bank naar de hypothecaire kredietverlening in Nederland, voor om de hypothecaire financiering van het eigen huis te beperken tot 100 procent van de marktwaarde van het huis. Gangbaar is nu dat huizenkopers ook de zogenoemde kosten-koper financieren binnen de hypotheek. Daardoor loopt het hypotheekbedrag op tot tegen de 110 procent van de aankoopwaarde van het huis. Voorzitter T. Smit van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) had vanmorgen in een reactie geen goed woord over voor het voornemen. "De centrale bank en wij delen de analyse dat de woningmarkt een overspannen indruk maakt, maar wat Wellink heeft voorgesteld is een onnodige suggestie." Smit vindt dat het financieren van de kosten-koper niet het probleem is, maar dat banken een ruime inkomensnorm zijn gaan hanteren bij het vaststellen van de hoogte van de hypotheek. "In de jaren negentig hebben wij daar al herhaaldelijk voor gewaarschuwd." Dat de centrale bank ook de intermediairs scherper in de gaten wil houden, valt niet goed bij Smit. "Dat is een zwak verhaal. Het probleem zit niet bij de tussenpersonen die te ver gaan, het zit bij de geldverstrekker die daarachter zitten. De banken zijn er zelf bij." In reactie op het voorstel om tophypotheken te beperken gaf een Kamermeerderheid, waaronder de drie regeringspartijen PvdA, VVD en D66, te kennen weinig voor het idee te voelen om dergelijke tophypotheken ter discussie te stellen. In het nieuwe belastingplan dat per 2001 ingaat, zijn al beperkingen gelegd op de mate waarin hypotheekrente van het inkomen kan worden afgetrokken. Het principe van de fiscale aftrek van de hypotheekrente is in het huidige regeerakkoord bovendien buiten discussie gesteld.

Eerder liet de Nederlandse Vereniging van Banken al weten dat De Nederlandsche Bank zich meer zorgen maakt over de macro-economische effecten van de stijging van woningprijzen en hypotheken, dan dat de centrale bank bezorgd is over de financiële risico's voor de banken die de hypotheken hebben verleend. De intentie om tophypotheken af te schaffen beschouwt de NVB als een mogelijke bedreiging voor de stabiliteit van de huizenmarkt in Nederland.

Dat De Nederlandsche Bank de banken wil verplichten om scherper toe te zien op de rol van hypotheekbemiddelaars, kon vanmorgen wel rekenen op bijval van de Stichting Keurmerk Hypotheek Bemiddeling, die toeziet op de betrouwbaarheid van de tussenpersonen. Op dit moment is er volgens de stichting vooral te weinig aandacht voor de onafhankelijkheid van de tussenpersonen van de financiële instellingen wier producten zij verkopen.


Zie ook:

Bankpresident wil einde tophypotheek (20 januari 2000)
Dure woning houdt vrouw aan het werk (19 januari 2000)

NRC Webpagina's
21 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)