U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Top Volleybal Nederland

FIVB

Volleybal Nederland


Vrijwel zeker laatste kans volleyballers

Door onze redacteur HANS KLIPPUS
ROTTERDAM, 21 JAN. De Nederlandse volleybalploeg krijgt vrijwel zeker nog een kans om zich voor de Olympische Spelen in Sydney te plaatsen. Mexico maakt geen gebruik van het recht om aan de laatste kwalificatieronde mee te doen, omdat de nationale volleybalbond in financiële problemen verkeert. Dat heeft algemeen secretaris Adolfo Rogel Ortiz gisteren verklaard. De plaats van Mexico wordt in dat geval ingenomen door Nederland, dat eerste reserve is. De internationale volleybalfederatie FIVB heeft nog geen officieel bericht van afzegging van de Mexicanen ontvangen.

Mexico is het land is van de FIVB-voorzitter Ruben Acosta. Hij was negentien jaar lang (1965-'84) voorzitter van de nationale volleybalbond. Acosta zou momenteel op gespannen voet leven met de huidige voorzitter. Mexico hangt zelfs een schorsing van twee jaar boven het hoofd, omdat de nationale vrouwenploeg zich op het laatste moment terugtrok voor het olympische kwalificatietoernooi van Noord- en Midden-Amerika.

De FIVB maakte gisteren een lijst bekend met de namen van veertien landen, die in aanmerking komen voor deelname aan de laatste olympische kwalificatieronde in juli. Er mogen twaalf ploegen (drie toernooien met vier deelnemers) meedoen. Naast Nederland (eerste reserve) staat ook Puerto Rico vermeld. Dat land heeft een officieel protest ingediend, omdat het vindt dat niet Mexico, maar Puerto Rico namens Noord- en Midden-Amerika (NorCeCa) aan de kwalificatie moet meedoen.

Puerto Rico eindigde op het continentale toernooi in Winnipeg achter Verenigde Staten en Canada als derde, voor Mexico. De FIVB hanteert echter de positie op de wereldranglijst bij de aanwijzing van de deelnemers. Daarop staat Mexico 25ste en Puerto Rico 27ste. "De regels zijn daarin duidelijk", zei Carlos Sanchez, de persvoorlichter van de FIVB, vanmorgen. "Het klopt dat Nederland mag meedoen als Mexico zich terugtrekt."

Voor 1 februari moeten de aangewezen landen bij de FIVB melden of ze aan de laatste olympische kwalificatieronde willen meedoen. Op 21 februari wordt geloot. De drie toernooien vinden plaats in Portugal (21-23 juli), Griekenland (24-26 juli) en Frankrijk (25-27 juli). De winnaars van de drie vierkampen krijgen een startbewijs voor Sydney. Het wordt een gestuurde loting. Daarom komt Nederland, indien het mag meedoen, gezien de posities op de wereldranglijst niet in een toernooi met Spanje en Argentinië.

Bondscoach Toon Gerbrands hield vanmorgen nog een slag om de arm over het bericht uit Mexico. "Ik heb afgeleerd om te optimistisch te zijn. Ik wacht liever de officiële mededelingen af. Maar ik heb er een goed gevoel over, ook omdat de grote baas (Acosta, red) op de televisie heeft gezegd dat wij een goede kans maken."


Zie ook:

Volleyballers zijn officieel eerste reserve (14 januari 2000)

NRC Webpagina's
21 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)