U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Handreiking moet VARA in publiek bestel houden
Staatssecretaris Van der Ploeg brengt enkele bescheiden wijzigingen aan in zijn toekomstplan voor de publieke omroep. Het is de vraag of het voor de VARA genoeg is om in het publieke bestel te blijven.

Prestaties Lucent vallen fors tegen
Lucent Technologies heeft het laatste kwartaal van 1999 beneden verwachting gepresteerd. De winst daalde nog meer dan analisten hadden voorspeld.

Azen op het hooghangende fruit
ASM Lithography, toeleverancier van chipmakers, verraste gisteren vriend en vijand met zijn cijfers. De winst en de marges blijven nog achter bij de records van 1997, maar analisten voorzien dat die dit jaar worden gebroken. ASML lonkt zelfs naar Japan, de thuismarkt van zijn grootste concurrenten.

De angst voor monomedia
De vorming van een enorm mediaconcern als AOL Time Warner roept de angst op voor monopolisering van de mediabranche. Die angst lijkt niet terecht zolang kleine ondernemingen snel kunnen doorgroeien naar de top. Maar Europa zal niet gevrijwaard blijven van grootscheepse fusies.

KPN en Lucent zoeken grip op telecommarkt
KPN en toeleverancier Lucent willen samen grip krijgen op de onstuimige telecommarkt. Met Lucents recente uitglijder heeft de alliantie volgens bestuurder Verwaayen niets te maken.

Eeuwige adempauze
VERLAAT DE VARA het Hilversumse omroepbestel om het commerciële pad te kiezen? Het kan moeilijk de centrale probleemstelling van de publieke omroep in Nederland heten. Toch domineerde deze vraag de behandeling van de nieuwe Concessiewet van staatssecretaris Van der Ploeg (Mediazaken) door de Tweede Kamer.

Wolken van bloed en vlees
In Quake 1 werkte de speler zich door gothische catacomben bevolkt door bochelaars met kettingzagen, bloedwerpende zombies en vliegende larven. In Quake 2 vocht men zich door een industrieel complex vol ruimtemutanten. Beide spellen waren zowel heel aardig alleen tegen de computer te spelen, als via een netwerk tegen menselijke tegenstanders. Dat laatste werd een ware cultus. En dus, besloot Id-software, is de toekomst aan het netwerkspel.

Krant wint geding van ex-wethouder
Dagblad De Limburger heeft de goede naam en eer van oud-CDA-wethouder J.Hoen uit Maastricht niet aangetast door hem in een column mislukte wethouder te noemen. Dat is vanmorgen in kort geding bepaald. Hoen moet als publiek persoon volgens de rechter gewend zijn aan publicaties over zijn persoon en van hem mag verwacht worden dat hij over een "redelijk incasseringsvermogen" beschikt.

Product Maxima slaat aan
Nu de vriendschap tussen kroonprins Willem-Alexander en de Argentijnse Máxima Zorreguieta zich lijkt te verdiepen, ontwikkelen ondernemers producten onder de merknaam Maxima. Het afslankmiddel Maxima Slank is inmiddels te koop, terwijl het bedrijf Koninklijke Sanders werkt aan een parfum of eau de toilette. Sinds afgelopen zomer is de merknaam Maxima (of een afgeleide) ruim dertig keer gedeponeerd bij het Benelux Merkenbureau in Den Haag.

ICT-bedrijven willen fuseren
De ICT-adviesbedrijven C/TAC en Align Consulting willen fuseren. De twee zien vooral voordelen in de verbreding van hun dienstverlening. Samen hebben ze ongeveer 275 medewerkers en een omzet van 48 miljoen gulden.

Murdoch stapt in Bulgaarse tv-markt
Bulgarije heeft mediamagnaat Rupert Murdoch toestemming gegeven om een nationale commerciële tv-zender op te zetten. De regering in Sofia heeft zijn concern, News Corporation, een tienjarige licentie verstrekt voor het tv-kanaal, dat Balkan News Corporation gaat heten. Murdoch investeert 15 miljoen dollar (32,7 miljoen gulden) in het kanaal, dat films, nieuws, amusement en sport zal uitzenden. De enige andere nationale tv-zender is het Bulgaarse staatsbedrijf Canal 1.


Handig: een programmaatje waarmee je interessante webpagina's kunt opslaan op je eigen computer. Met Surfsaver kun je zelf notities toevoegen aan de internetpagina's die je opslaat. Het databestand dat je zo aanlegt - je kunt de pagina's onder verschillende kopjes opslaan - is op trefwoorden te doorzoeken. Uitwisseling van bestanden met andere gebruikers is ook mogelijk. De gratis versie neemt 6 Mb in beslag. (www.surfsaver.com)

NRC Webpagina's
21 JANUARI 2000



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)