U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ETA

Organisatie voor vrede in Baskenland


ETA opnieuw actief: één dode

Door onze correspondent STEVEN ADOLF
MADRID, 21 JAN. Bij een aanslag vanochtend van de Baskische afscheidingsbeweging ETA in Madrid is een luitenant-kolonel van het Spaanse leger omgekomen. Het is de eerste maal dat de ETA weer een terreuraanslag pleegt nadat de beweging eind november vorig jaar haar "voorlopige wapenstilstand" had opgezegd. De aanslag heeft de politieke situatie in Baskenland op scherp gezet.

Even na achten explodeerde een autobom die volgens de politie tot ontploffing werd gebracht toen het slachtoffer het portier van zijn auto opende. Het betrof Pedro Antonio Blanco García, een 48-jarige luitenant-kolonel, werkzaam in administratieve sector van het Spaanse leger. De aanslag had plaats in een buurt naast het stadion Vicente Calderon van de voetbalclub Real Madrid, een wijk waar veel legerofficieren wonen. Niet ver van de plek van de aanslag bevindt zich een openbare school. Bij de ontploffing raakte een dertienjarig meisje licht gewond. Verscheidene mensen moesten worden behandeld aan zenuwentoevallen. De explosie richtte een omvangrijke schade aan in de omliggende gebouwen.

Drie kwartier na de eerste bom ontplofte een tweede auto, die verder bijdroeg aan de chaos. Direct na de aanslag werd een klopjacht ingezet op de daders. Het zou daarbij gaan om in totaal vier terroristen, die volgens de eerste berichten met een auto de naastgelegen Madrileense ringweg M-30 opvluchtten. Als gevolg van de aanslag werden alle toegangs- en uitvalswegen van de Spaanse hoofdstad afgesloten. Niet ver van de plek waar de autobommen ontploften, had in de loop van de ochtend een schietpartij plaats. Daarbij raakte een persoon gewond. De politie ontkende dat dit incident in verband staat met de aanslag van de ETA.

Vrijwel onmiddellijk na de aanslag, de eerste terreurdaad van de ETA sinds juni 1998, kwam een stroom van reacties van politici los. De terreurdaad komt op een delicaat moment in Baskenland, waar de "gematigde" Baskisch-nationalistische partij PNV een pact heeft gesloten met de politieke aanhang van de ETA in een poging vrede in Baskenland te bewerkstelligen.

NRC Webpagina's
21 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)