U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Prestaties Lucent vallen fors tegen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 21 JAN. Lucent Technologies heeft het laatste kwartaal van 1999 beneden verwachting gepresteerd. De winst daalde nog meer dan analisten hadden voorspeld.

De voormalige divisie van AT&T behaalde in het laatste kwartaal van 1999 (voor Lucent het eerste wegens een gebroken boekjaar) een nettowinst van 1,8 miljard dollar, ofwel 36 dollarcent per aandeel. Analisten rekenden op 37 dollarcent per aandeel.

Beleggers reageerden ondanks de slechte cijfers positief. Het aandeel steeg gisteravond met 2,50 tot 53 dollar. Volgens analisten zal Lucent enkele kwartalen nodig hebben om te herstellen. Lucent, wereldwijd een van grootste fabrikanten van communicatie-apparatuur, gaf twee weken geleden een winstwaarschuwing. Sindsdien is het aandeel met ruim 20 dollar gekelderd naar 53 dollar.

Lucent werd gedwongen tot de waarschuwing, omdat het bedrijf werd verrast door de explosieve toename van de vraag op de telecommarkt. Producten konden niet op tijd worden geleverd en de inkomsten uit software waren mager. Het bedrijf heeft aangekondigd te zullen investeren in de uitbreiding van de productie-capaciteit. De divisie voor de fabricage van consumententelefonie wordt afgestoten.

Lucent had de afgelopen drie maanden een omzet van 9,9 miljard dollar, tegenover 9,8 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. Bestuursvoorzitter Richard McGinn is teleurgesteld over de cijfers, maar denkt dat Lucent volop kan profiteren van de onstuimige groei van de telecombranche.

Lucent heeft altijd gezegd dat het 3 tot 4 procent sneller wil groeien dan de markt, die met 14 procent groeit. Lucent-bestuurslid B. Verwaayen (ex-KPN) zei vanochtend te verwachten dat de groei aan de lage kant zal zitten. "Ongeveer 17 procent." Vooral de tegenvallende resultaten in Saoedi-Arabië hebben de kwartaalcijfers gedrukt. Verwaayen: "De groei buiten Amerika was min 8 procent." Het bestuurslid wil niet zeggen om welke projecten het gaat in het Verre Oosten. Andere producten deden het heel goed de afgelopen maanden. De verkoop van DWDM, een techniek waarmee hogere snelheden op netwerken worden bereikt, nam met meer dan honderd procent toe.

NRC Webpagina's
21 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)