U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Eeuwige adempauze


VERLAAT DE VARA het Hilversumse omroepbestel om het commerciële pad te kiezen? Het kan moeilijk de centrale probleemstelling van de publieke omroep in Nederland heten. Toch domineerde deze vraag de behandeling van de nieuwe Concessiewet van staatssecretaris Van der Ploeg (Mediazaken) door de Tweede Kamer.

De bewindsman was, conform het regeerakkoord, niet bereid tot substantiële concessies aan zijn politieke geestverwanten in de Kamer die met een Pavlov-reactie in de geest van het verzuilde verleden reageren op de onrust in omroepland. Lees: de dreigementen van de verwante omroepvereniging. Toch legde ook Van der Ploeg nog eens de nadruk op "de essentiële plaats" van de omroepverenigingen in de nieuwe constructie. Dit is nu juist het probleem dat de nieuwe wet moet aanpakken. De omroepverenigingen van weleer zijn verworden tot bolwerken van institutioneel zelfbehoud, een vergadercircuit dat het sur place tot een kunstvorm heeft verheven. Tekenend is de krampachtige verdediging van het monopolie op de omroepgegevens. Zo klampt het bestel zich vast aan zijn omroepbladen in plaats van zich te concentreren op het eigen karakter van zijn medium. Nederland verdient een publieke omroep. Maar dan een met een open en professionele organisatie waarin de kwaliteit van de programma's centraal staat. Ondanks alle misbaar in Hilversum beperkt de nieuwe Concessiewet zich in wezen tot olie verversen en doorsmeren. Een grote beurt krijgt het Hilversumse bestel niet. Eens te meer wordt het oude gezegde bevestigd: Nederland heeft geen omroepbeleid maar een omroepbestel. En dat verdedigt zich met de verkeerde middelen.

OOK NU WEER. De nieuwe wet voorziet in een niet onge vaarlijke uitbreiding van de programmatische voorschriften. En Van der Ploeg heeft in het Kamerdebat een kans laten liggen om de journalistieke onafhankelijkheid te accentueren. Als de bewindsman instemt met een "netstatuut" bedoelt hij een bestuursarrangement, niet de programmatische integriteit.

Een PvdA-suggestie om de concessieduur toch weer te verlengen is afgestemd. Maar de terechte vraag of Hilversum niet met een net minder toe kan, is voorlopig ook van de baan. Zo is weer veel energie gaan zitten in het dichtspijkeren van het omroepbestel, de continuing story van Hilversum. De term is ontleend aan een oervoorbeeld van de soapserie: Peyton Place. Dat is inderdaad het beeld. Twintig jaar geleden bepleitte de regering bij monde van de toenmalige minister Gardeniers al een "adempauze" voor het omroepbestel. We hebben sindsdien niet anders gekend: de Mediawet van 1988 is al tweeëntwintig maal gewijzigd. Veel succes met de Concessiewet 2000 in het Internettijdperk.

NRC Webpagina's
21 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)