U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Uitspraak
Justitie in Amsterdam mag gebruikmaken van de beelden die door televisiestation SBS6 en fotoagentschap Werner zijn gemaakt van rellen op 20 december in Amsterdam. Beelden van rellen op 14 december in Amsterdam-Oost mogen niet worden gebruikt. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren besloten.

Motivering over opeisen beelden onder de maat
De Amsterdamse rechtbank oordeelde gisteren dat het belang van opsporing van stenengooiers zwaarder weegt dan nieuwsgaring.

Journalisten mishandeld na bericht over couppoging
Een rechtbank in Zimbabwe heeft gisteren twee illegaal gedetineerde journalisten op borgtocht vrijgelaten nadat zij waren gemarteld door de militaire politie. De 34-jarige Mark Chavunduka en de 36 jaar oude Ray Choto werken voor de onafhankelijke krant Standard die vorige week een verhaal publiceerde over plannen voor een militaire staatsgreep tegen de regering van president Mugabe.

Huiver en euforie over Internetaandelen
In de Verenigde Staten maken Internetbedrijven furore op de beurs. Particulieren zijn enthousiast, professionele beleggers waarschuwen voor het hoge 'zeepbel'- gehalte van deze categorie aandelen.

Beurs zakt in na computerstoring
Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn de koersen vanochtend, na een vertraging bij de opening, met ruim 3 procent gedaald. De AEX-index gaf vroeg in de middag een niveau aan van 525,33, wat 18, 46 punten onder het slot van gisteren was.

Winst IBM omhoog door vergroting van assortiment
Computerconcern IBM boekte een recordomzet van 25 miljard dollar in het vierde kwartaal. De nettowinst bedroeg 2,3 miljard, iets meer dan voorspeld op Wall Street. Over geheel 1998 had IBM een omzet van 81,7 miljard dollar, 4 procent dan in 1997, en een nettowinst van 6,3 miljard.

Zorgpas lijkt vooral nuttig voor verzekeraars
Is de 'Zorgpas'in het belang van de consument? Porto- en administratiekosten worden minder. Maar zie we nog voor hoeveel geld dokter en ziekenhuis hebben gezorgd?

Dutchtone mikt op tarief daluren
Dutchtone, de vierde aanbieder op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie, gaat vanaf 26 januari van start met tarieven van een kwartje per minuut buiten werkuren. Dit tarief is gelijk aan dat van concurrent Telfort en lager dan dat van de gevestigde bedrijven Libertel en KPN. Het zogenoemde daltarief van Dutchtone geldt tussen 17.00 uur en 9.00 uur, enkele uren langer dan gebruikelijk.

Ledental omroep minder belangrijk
Door een onzer redacteuren

AMSTERDAM, 22 JAN. Staatssecretaris Van der Ploeg (media) wil het belang van ledentallen voor omroepverenigingen aanzienlijk verkleinen. Het door de staatssecretaris benoemde Commissariaat voor de Media moet in de toekomst elke vijf jaar beoordelen of een omroep nog binnen het publieke bestel past. Dat heeft Van der Ploeg gisteren geschreven aan de Tweede Kamer die met de staatsecretaris wil debatteren over de nieuwe concessiewet voor de omroep die hij in voorbereiding heeft. Van der Ploeg wil verder de positie van de raad van bestuur van de NOS versterken ten opzichte van de verenigingen en haar maatschappelijke en culturele rol bij wet vastleggen.

Intel investeert in Samsung
De Amerikaanse computerchipsfabrikant Intel investeert 100 miljoen dollar (190 miljoen gulden) in het Zuid- Koreaanse elektronicaconcern Samsung Electronics via de aankoop van converteerbare obligaties. Intel krijgt het recht de obligaties om te zetten in een belang van ongeveer 1 procent. Samsung zal het geld gebruiken voor investeringen in nieuwe geheugenchips. (ANP)

Lucent ziet winst stijgen
Lucent Technologies, de Amerikaanse producent van telecomapparatuur, heeft de nettowinst in het eerste kwartaal van het op 1 oktober begonnen boekjaar zien stijgen van 1,12 miljard dollar tot 1,41 miljard (2,6 miljard gulden). De omzet nam toe van 8,72 miljard dollar tot 9,2 miljard dollar. (ANP)

Converging Technologies in Consul Risk
Het Converging Technologies Europe Fund van Nesbic in Utrecht heeft een minderheidsbelang genomen in Consul Risk Management in Delft. Dit bedrijf houdt zich bezig met het beveiligen van computersystemen. Het Nesbic CTE Fund heeft een omvang van 100 miljoen gulden en als belangrijkste financiers Fortis, Generale Bank, SNS Reaal Invest en de Europese Investeringsbank. (ANP)

Belastingtelefoon moeilijk bereikbaar
De telefonische inlichtingendienst van de fiscus is volgens de Consumentenbond moeilijk bereikbaar. De bond belde in november en december 80 keer met de Belastingtelefoon voor particulieren (0800-0543). In 50 gevallen werd de verbinding na enkele minuten wachten verbroken omdat de medewerkers in gesprek waren. In de gevallen waarin uiteindelijk wel contact tot stand kwam, waren de antwoorden op vragen over aftrekposten lang niet altijd correct, stelt de bond. De Belastingdienst erkent dat er sprake is van een probleem met de bereikbaarheid. ,,Vorig jaar hebben we zelf ook al geconstateerd dat de bereikbaarheid onder de maat was. Voor dit jaar zijn extra middelen ingezet", aldus een woordvoerder. De dienst heeft in 1999 14,5 miljoen gulden extra beschikbaar om de bereikbaarheid te verbeteren. Het aantal lijnen is inmiddels uitgebreid van 100 naar 120. In drukke periodes, met name februari en maart, kan dat aantal verder oplopen tot 150. (ANP)

Telfort krijgt landelijke dekking
Telfort gaat zijn gebruikers van mobiele telefoons een landelijke dekking bieden. De gezamenlijke onderneming van British Telecom en de NS heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarbij de verbinding via frequenties van derden loopt. Telfort wil de nieuwe software in maart gaan testen. In april moet alles operationeel zijn. Dan kunnen de gebruikers van telecomaanbieder wisselen zonder dat ze daarbij een andere telefoonnummer krijgen. (ANP)


De website van Le Monde is snel, overzichtelijk en compleet. Het nieuws wordt doorlopend geactualiseerd met berichten van persbureau AFP. Na 17.00 uur wordt de hele krant online gezet. Het gratis archief gaat vijf dagen terug. 'Le Monde en ligne' biedt ook boekbesprekingen en dossiers over het in Frankrijk omstreden thema cryptografie, de euro en het Front National (www.lemonde.fr). Een goed overzicht van kranten- en nieuwssites vindt u bij het journalistenvakblad Editor & Publisher (www.mediainfo.com/emedia).

NRC Webpagina's
22 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)