U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kleine beleggers stappen blind in deze fondsen

Huiver en euforie over Internetaandelen


In de Verenigde Staten maken Internetbedrijven furore op de beurs. Particulieren zijn enthousiast, professionele beleggers waarschuwen voor het hoge 'zeepbel'- gehalte van deze categorie aandelen.

Door SJOUKE RIJPER

AMSTERDAM, 22 JAN. Aandelen in Internetbedrijven heten op Wall Street hot stocks. Beleggers likken hun vingers af bij de scherpe koersstijgingen op de eerste dag van notering. Analisten en institutionele beleggers zijn echter huiverig omdat deze kleine bedrijven nog nooit winst hebben laten zien. Ook zijn ze argwanend over het management, dat in sommige gevallen bekleed wordt door onervaren twintigers. Zij verwachten dat de Internet-zeepbellen knappen, zodra blijkt dat de bedrijven hun hoge verwachtingen niet kunnen waarmaken.

Ondanks de argwaan van de professionele beurs-watchers zijn de beursintroducties in deze sector vooralsnog een succes. Een recent voorbeeld is Marketwatch, een leverancier van financiële informatie op het Internet, dat vorige week naar de beurs ging. De aandelen werden voor 17 dollar aangeboden en bereikten na enkele uren handelen het niveau van 130 dollar; een stijging van 765 procent. Op dat moment bedroeg de beurswaarde ruim een half miljard gulden, een slordige honderd miljoen meer dan bijvoorbeeld Nedlloyd. Op de koersenschermen in de Verenigde Staten staat inmiddels een reeks namen van Internetbedrijven, zoals Netscape, Yahoo, Lycos, E-Bay, AtHome, Infoseek, Excite, Xoom en Amazon. Daarbij gaat het stuk voor stuk om miljardenondernemingen. Toegangsverschaffer tot Internet, America Online, is op de beurs met een marktkapitalisatie van ruim 13 miljard gulden zelfs al meer waard dan 's werelds grootste autofabrikant General Motors.

De populairiteit van aandelen in Internetbedrijven wordt gestimuleerd door de grote verschuivingen in de branche. Zo kocht Internetprovider AtHome eerder deze week Excite (een zogeheten zoekmachine) voor 6,7 miljard gulden - wat zelfs in de Internetsector nog een recordbedrag is. Gisteren liet Lycos, een veel bezochte zoekmachine op Internet, weten twintig procent van zijn aandelen, ter waarde van een miljard dollar, in de etalage te willen zetten. Op de Amsterdamse beurs staan nog geen bedrijven genoteerd die Internet als kernactiviteit hebben. Wel bieden ING en Ohra Internetbeleggingsfondsen aan. De spectaculaire opmars van de Internetbedrijven in de VS heeft ervoor gezorgd dat de koersen van deze fondsen ver boven de AEX-index uitstijgen. Het Ohra Internet Fonds steeg sinds de beursintroductie op 18 november vorig jaar met bijna 90 procent. Het ING Internet Fund, dat afgelopen zomer een notering kreeg, verdubbelde in koers. De AEX-index steeg in dezelfde periode met 13 procent. Volgens Ad Schellen van Ohra zet deze trend door. ,,Internet heeft de toekomst. De kosten zullen omlaag gaan, terwijl de toepassingsmogelijkheden gaan toenemen.''

De jonge Internetbedrijven hebben hun enorme koersstijgingen hoofdzakelijk te danken aan Amerikaanse particuliere beleggers. Op Nasdaq, de elektronische beurs waar vooral technologiefondsen worden verhandeld, en op Wall Street kopen particulieren deze Net- stocks via hun on line broker, hun effectenmakelaar op Internet. Analisten en institutionele beleggers verwachten dat bij de eerste de beste tegenvaller de koersen van de Internetbedrijven volledig instorten. Vorige week zei mediamagnaat Rupert Murdoch dat de Internetaandelen ,,krankzinnig zijn overgewaardeerd''.Ondanks hun scepsis liften professionele handelaren wel mee met introducties. Een van hen is de Amerikaan Paul Meeks, beheerder van het technologiefonds van de zakenbank Merrill Lynch. Meeks hield eerder deze week een presentatie voor de Nederlandse klanten van zijn bank. Hij vertelde daar bij beursintroducties alleen Internet-aandelen te bestellen, met de bedoeling om ze direct weer te verkopen.

Met deze tactiek profiteert Meeks van de koersexplosie na de beursintroductie. Alleen America Online heeft een vaste plek in zijn portfolio. ,,Ik heb er geen vertrouwen in. Het zijn bedrijven die nog niets hebben laten zien en die hun beurskoers gewoon niet waard zijn. Kleine beleggers stappen blind in deze fondsen. Ze kijken niet eens naar het management of naar de aanwezige bedrijfskennis. Ze weten niet welke concurrenten op de loer liggen.'' Meeks verwacht dat veel Internetbedrijven het slachtoffer worden van oplaaiende concurrentie.

Het negatieve beeld dat Meeks gisteren schetste had gisteren sterke invloed op de koersen van de Internetfondsen van ING (min 7,1 procent) en Ohra (min 9,1 procent). Winstnemingen op Nasdaq zorgen vanochtend opnieuw voor scherpe koersdalingen van de twee Nederlandse Internetfondsen.

NRC Webpagina's
22 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)