U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Winst IBM omhoog door vergroting van assortiment

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 22 JAN. Computerconcern IBM boekte een recordomzet van 25 miljard dollar in het vierde kwartaal. De nettowinst bedroeg 2,3 miljard, iets meer dan voorspeld op Wall Street. Over geheel 1998 had IBM een omzet van 81,7 miljard dollar, 4 procent dan in 1997, en een nettowinst van 6,3 miljard.

IBM profiteerde van de lagere dollarkoers maar had nadeel van de zwakte in Azië en Latijns Amerika. Niettemin was topman Louis Gerstner trots op de resultaten. ,,Wij zijn in staat geweest constante financiële resultaten af te leveren'', aldus Gerstner in een verklaring, ,,door het assortiment en de variatie van ons zakelijke portfolio, dat in onze industrie geen gelijke heeft.''

IBM groeit hard op het gebied van programmatuur en diensten. Het bedrijf haalt nu al bijna 60 procent van zijn brutowinst uit die sectoren. De verkoopomzet van computers daalde vorig jaar 4 procent, waarbij vooral de grotere computers minder goed verkochten. De verkoop van pc's en workstations steeg overigens in het vierde kwartaal.

De Amerikaanse omzet steeg 8 procent in het vierde kwartaal, vergeleken met een jaar eerder en kwam uit op 11,3 miljard. Verkopen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika waren 13 procent hoger en bedroegen 8,7 miljard. Verkopen in Azie en Latijns-Amerika daalden respectievelijk 3 en 22 procent. Functionarissen van IBM hebben gezegd dat het bedrijf maatregelen heeft genomen om de gevolgen van de crisis in Brazilië te beperken. Zo'n 40 procent van de Latijns-Amerikaanse omzet komt uit dit land.

IBM besteede in het vierde kwartaal ongeveer 1,6 miljard aan het terugkopen van eigen aandelen. Een dergelijke stap vergroot de winst per aandeel en leidt ook vaak tot een hogere koers.

NRC Webpagina's
22 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)