U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Leger Zimbabwe in opspraak

Journalisten mishandeld na bericht over couppoging

Door onze correspondent
NAIROBI, 22 JAN. Een rechtbank in Zimbabwe heeft gisteren twee illegaal gedetineerde journalisten op borgtocht vrijgelaten nadat zij waren gemarteld door de militaire politie. De 34-jarige Mark Chavunduka en de 36 jaar oude Ray Choto werken voor de onafhankelijke krant Standard die vorige week een verhaal publiceerde over plannen voor een militaire staatsgreep tegen de regering van president Mugabe.

De twee journalisten verschenen met talrijke verwondingen in de propvolle rechtszaal. Volgens hun advocaat waren ze door de militaire politie met elektrische stroom bewerkt, werden sigarettenpeuken op hun lichaam uitgedrukt en kregen ze de 'onderzeeër'-behandeling waarbij hun hoofden onder water werden gedrukt. Ze waren verder ontkleed en moesten in het natte gras rollen om het bloed van hun wonden te vegen.

De militaire politie heeft volgens de wet niet de bevoegdheden burgers te arresteren en tweemaal gebood daarom de rechtbank het leger de afgelopen week de twee journalisten over te dragen. Toen dit niet gebeurde, dreigde de rechter met de arrestatie van de minister van Defensie, Moven Mahachi. De militaire politie wilde van de journalisten de bronnen voor hun verhaal weten, maar zij gingen niet door de knieën. Volgens de Standard had er op 16 december een coup moeten plaatsvinden door ontevreden militairen. Dezen zouden zich verzetten tegen de interventie in Congovan 8.000 Zimbabweaanse militairen aan de zijde van president Kabila. De regering zou op de hoogte zijn geweest van de couppoging en op die dag 20.000 manschappen in staat van paraatheid hebben gebracht, waarna 23 samenzweerders werden gearresteerd. De Standard schreef verder dat enkele hoge officieren, een minister en enkele parlementsleden achter de beraamde staatsgreep zaten.

Hoewel de Standard doorgaans goede contacten heeft in het leger deden waarnemers het verhaal aanvankelijk af als nonsens. Het harde optreden van de legertop tegen de twee journalisten doet echter anders vermoeden. Er heerst grote onvrede binnen de strijdkrachten over de inmenging in Congo, mede omdat enkele hoge officieren door hun zakelijke belangen in Congo van de interventie profiteren. Ruim 30 officieren en soldaten moeten binnenkort voor een militaire rechtbank verschijnen omdat ze weigerden in Congo te vechten. Officieel zijn ongeveer 20 Zimbabweaanse soldaten gesneuveld in Congo, maar onbevestigde berichten maken melding van een veel hoger dodental. Zimbabwe zakt steeds verder weg in een economische en politieke crisis. De aan kracht winnende vakbonden organiseerden met succes enkele algemene stakingen. Ze verwijten de regering economisch wanbeheer. De economie groeide vorig jaar niet en de inflatie beliep 45 procent. Een meerderheid van de bevolking is tegen de inmenging in Congo, zo bleek uit een recente opiniepeiling. De regering treedt hard op tegen de groeiende oppositie.

NRC Webpagina's
22 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)