U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Beurs zakt in na computerstoring

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 22 JAN. Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn de koersen vanochtend, na een vertraging bij de opening, met ruim 3 procent gedaald. De AEX-index gaf vroeg in de middag een niveau aan van 525,33, wat 18, 46 punten onder het slot van gisteren was.

Het Damrak deed het slechter dan andere beurzen in Europa en het Verre Oosten. Volgens handelaren heeft de malaise in Brazilië een grote negatieve invloed op de Amsterdamse koersen. ,,Er is nog nauwelijks sprake van concrete maatregelen in dat land.''

De ongerustheid daarover speelde vooral de financiële waarden vanochtend parten. ING zakte 1,25 euro naar 52,55 en Aegon moest 3,30 euro inleveren op 96,55. ABN Amro en Fortis wisten het verlies met enkele tienden van euro's beperkt te houden.

De handel op het Damrak begon bijna anderhalf uur later dan normaal. Beursbedrijf Amsterdam Exchanges had vandaag willen handelen via een versneld handelsysteem. Technici hebben hiertoe vannacht extra computers aan het Trading System Amsterdam (TSA) toegevoegd. Dat was nodig omdat door sterke stijging van de dagomzet op de beurs het handelsysteem zijn capaciteitsmaximum had genaderd. Na plaatsing van de snelle computers trad echter een storing op. Daarop besloot de beurs vandaag toch maar via het oude, tragere systeem te handelen. Even voor elf uur vanochtend ging de handel van start. De optiebeurs, die de aandelenkoersen van de effectenbeurs nodig heeft om te kunnen handelen, ging hierdoor met dezelfde vertraging open. Handelaren reageerden onverschilling op het zoveelste falen van het handelssysteem. ,,Wel komt het allemaal nogal knullig over'', zei een van hen.Nadat de opgehoopte orders waren weggewerkt, werd het heel rustig op de vloer, ,,Een echte vrijdagbeurs'', zei een commissionair. Akzo verloor 1,30 euro op 32,30 en ook ASM Lithography zat met een verlies van 1,70 euro op 34,55 euro in de verkeerde hoek. Het technologiefonds, dat gisteren na bekendmaking van zijn jaarcijfers opveerde, leed vandaag onder winstnemingen in de Amerikaanse technologiesector.

Grotere verliezen deden zich verder onder meer voor bij KPN (2,40 euro op 48, 50), Philips (1,45 euro op 65,55) en Unilever (2,45 euro op 65,50).

NRC Webpagina's
22 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)