U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T   N I E U W S  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Winst voor beursfonds Ajax, kapitaal in spelers
AMSTERDAM, 8 APRIL. Of Blind nog twee jaar doorspeelt en hoe het nou zit met die geruchten over het vertrek van de gebroeders De Boer. De eerste financiële persconferentie van voetbalclub Ajax was vanmorgen doorspekt met echte sportvragen. Deze zijn ook in financieel opzicht niet onbelangrijk, aangezien de spelers het succes van de club bepalen en dus ook het succes van de NV Ajax in oprichting. De voetbalclub wordt wegens de voorgenomen beursgang omgevormd van vereniging tot naamloze vennootschap. Hierbij hoort ook de openheid van een beursgenoteerde onderneming en dus deed Ajax vanochtend een boekje open over de financiële huishouding van de club. Duidelijk werd dat deelname aan de lucratieve Champions League voor Europese landskampioenen van cruciaal belang is voor de winstgevendheid van het voetbalbedrijf. Vroege uitschakeling in dit toernooi der kampioenen kan de winstgroei remmen. De vraag of belangrijke spelers als Danny Blind en Frank en Ronald de Boer volgend jaar nog deel uitmaken van de selectie, is dus ook voor beleggingsanalisten zeer belangrijk. Ajax onderkent het belang van deze spelers voor de selectie. 'De Boertjes' moeten hun lopende contract uitdienen en Danny Blind zal mogelijk nog bijtekenen. Maar niets is zeker in de voetbalwereld. ,,Ajax is geen Unilever'', zei Ajax-voorzitter Michael van Praag vanochtend. Onzekerheid, die onlosmakelijk aan de voetbalcompetitie vastzit, maakt van Ajax een buitengewoon beursfonds. De club schermde vanochtend met zijn glorieuze verleden van kampioenstitels. Uit de cijfers werd vanochtend duidelijk dat dit sentiment niet meetelt in de koele financiële analyse. ,,De kans dat Ajax niet meedoet aan de Champions League is heel klein'', zei directeur Maarten Oldenhof vanochtend. Omdat Ajax dit jaar niet mocht meedoen zal de nettowinst over het hele boekjaar 1997/1998 lager uitkomen dan vorig jaar. In het eerste halfjaar was het resultaat na belastingen 5,4 miljoen gulden. De omzet bedroeg 46,8 miljoen gulden. Over het hele jaar 1996/1997 was de omzet Ajax 90,7 miljoen .

Speculatie in gulden gonst over valutamarkt
AMSTERDAM, 8 APRIL. Speculatieve aankopen uit Londen hebben de koers van de gulden tegenover de Duitse mark de afgelopen dagen omhoog gedreven. Achterliggende reden is een gerucht dat de gulden zal worden gerevalueerd ten opzichte van de Duitse mark. Een aantal vermoedelijk Zwitserse banken heeft via Londen in totaal voor enkele miljarden guldens positie genomen in de verwachting dat de gulden wordt opgewaardeerd. Dit meldden vanmorgen diverse bronnen uit de valutamarkt.

Half jaar cel wegens meineed IRT-affaire
DEN HAAG, 8 APRIL. Wegens het plegen van meineed voor de parlementaire enqutecommissie opsporingsmethoden is de voormalige agent van de Haarlemse politie J. van Vondel (43) vanochtend veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf. De Haagse rechtbank acht bewezen dat Van Vondel heeft gelogen over de infiltratie-acties die hij samen met zijn collega Langendoen uitvoerde met een Belgische limonadeproducent, die Sapman wordt genoemd. De rechtbank veroordeelde Van Vondel ook voor het bedreigen van die Sapman. Hem was te verstaan gegeven dat de ,,mensen achter Van Vondel'' hem zouden doden als hij opheldering zou verschaffen over het op de markt brengen van drugs door de Haarlemse politie in de jaren negentig.

Geen akkoord Zorg-CAO, nu manifestatie
DEN HAAG, 8 APRIL. Werkgevers in de gezondheidszorg hebben gisteren geen akkoord bereikt met de ministers Borst (Volksgezondheid) en Melkert (Sociale Zaken) over extra geld voor een nieuwe CAO. Volgens de vakbonden zijn acties nu onvermijdelijk. Zij kondigen een landelijke manifestatie aan voor 23 april.

Drie tbs'ers in Rekken ontsnapt
REKKEN, 8 APRIL. Uit de tbs-kliniek Oldenkotte in het Gelderse Rekken zijn gisteravond drie mannen ontsnapt. Vanmiddag is in een koffieshop in Gennep, 60 kilometer van Rekken, een overval gepleegd door twee mannen met een vuistvuurwapen. Zij ontsnapten per auto. De politie sluit niet uit dat de overvallers de ontsnapte mannen zijn.

Glimmerveen krijgt 4 maanden
ROTTERDAM, 8 APRIL. De rechtbank in Rotterdam heeft Joop Glimmerveen, leider van de Nederlandse Volks Unie vanmorgen veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf. Het OM had vijf maanden geëist. De rechtbank acht bewezen dat hij tijdens partijbijeenkomsten heeft aangezet tot haat, discriminatie en belediging.

Jakarta sluit akkoord met IMF
JAKARTA, 8 APRIL. De Indonesische regering heeft opnieuw een akkoord gesloten met het IMF dat voorziet in tal van ingrijpende maatregelen die de economie weer gezond moeten maken. Het is voor de derde keer in een half jaar dat zo'n pact het licht ziet.

Jeltsin overweegt sancties Letland
MOSKOU, 8 APRIL. De Russische president Jeltsin ,,overweegt'' volgens zijn woordvoerder economische sancties tegen Letland wegens ,,discriminatie'' van de Russische minderheid in dat land.

Film en fotografie in één instituut
AMSTERDAM, 8 APRIL. Het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam en drie instellingen voor fotografie in Rotterdam willen samengaan in een nieuw op te richten Nationaal Instituut voor Fotografie, Cinematografie en Nieuwe Media.

Van Daalen procureur-generaal in Leeuwarden
DEN HAAG, 8 APRIL. Mr. T. van Daalen wordt lid van het college van procureurs-generaal met standplaats Leeuwarden.

NRC Webpagina's
8 APRIL 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)