Stap voor stap
Stel, een werknemer meldt zich ziek. Wat gebeurt er dan? Hoe komt hij uiteindelijk in de WAO terecht, of juist niet?
Ziekmelding Afhankelijk van de afgesloten CAO krijgt de werknemer de eerste twee dagen wel of geen loon doorbetaald. Blijft hij langer ziek, dan betaalt de werkgever (of diens verzekeraar) het loon door, althans minimaal 70 procent daarvan. Meestal schrijven CAO's 100 procent voor. De werkgever behoort vervolgens contact te houden met de werknemer en na te gaan of zijn ziekte wellicht verband houdt met de arbeidsomstandigheden.
Arbodienst De werkgever is verplicht een contract af te sluiten met een arbodienst die de zieke werknemer (zonodig een jaar lang) behoort te controleren en te begeleiden. Afhankelijk van dat contract kan de arbodienst meer of minder werk maken van de zieke werknemer; bij een goedkoop contract meldt de werkgever na een of twee weken de zieke werknemer bij de arbodienst. Bij een duur contract gebeurt dat meteen en staat een arbocontroleur op de eerste ziektedag al op de stoep van de zieke.
Bedrijfsarts De volgende stap is een ontmoeting thuis of in de spreekkamer tussen de arbo-arts (of bedrijfsarts) en de zieke werknemer. Deze arts stelt vast hoe ziek de werknemer is en hoe en wanneer hij kan worden gereïntegreerd. Ook hier geldt: hoe beter en duurder het contract, hoe eerder de arbo-arts de zieke werknemer kan onderzoeken en hoe eerder hij kan beginnen aan de begeleiding terug naar het werk.
Uitvoeringsinstelling Is de werknemer na 13 weken nog ziek, dan is de werkgever verplicht hem aan te melden bij de uitvoeringsinstelling waarbij hij is aangesloten: Gak, SFB, Cadans, GUO of USZO. Deze organisaties, in het jargon aangeduid als uvi, verstrekken onder meer WAO-uitkeringen en moeten tijdig weten dat er een potentieel WAO-geval aankomt.
Reïntegratieplan De uitvoerder moet een reïntegratieplan goedkeuren dat hij van de werkgever, meestal via de arbodienst, heeft ontvangen. Dit plan, waarin moet worden aangegeven hoe en wanneer de werkgever had gedacht de zieke werknemer terug naar de werkvloer te leiden, beslaat niet meer dan een half A4tje. Na een halfjaar ziekte moet de werkgever een zwaarder en uitgebreider plan indienen.
WA0-aanvraag Na acht maanden moet de uitvoeringsinstelling de zieke werknemer er op wijzen dat hij WAO kan aanvragen. Deze moet dat uiterlijk na negen maanden zelf doen bij de uvi. Uiterlijk na elf maanden ziekte moet de werknemer zijn gekeurd — in de praktijk lukt dit maar in driekwart van de gevallen.
Keuring Feitelijk bestaat de keuring uit twee delen. Eerst gaat de aspirant-WAO'er naar een verzekeringsarts. Hij kan drie beslissingen nemen: de gekeurde is helemaal arbeidsgeschikt, helemaal ongeschikt of gedeeltelijk tot arbeid in staat. In dit laatste geval volgt een bezoek aan de arbeidsdeskundige die bepaalt tot welke werkzaamheden de zieke werknemer nog in staat is. Het loon dat de zieke werknemer daarmee zou kunnen verdienen, vergelijkt de arbeidsdeskundige met het laatst verdiende loon en het verschil bepaalt de mate van arbeidsongeschiktheid. Bij de WAO-keuring gaat het dus niet om de vraag `hoe ziek bent u?', maar om: `wat kunt u nog?'. De verzekeringsarts kan vinden dat de zieke werknemer weliswaar niet tot werken in staat is, maar dat die situatie over drie maanden wel eens anders zou kunnen zijn. Dan kan er een voorlopige WAO-uitkering worden toegekend en meteen bij de keuring de afspraak worden gemaakt dat over drie maanden een herkeuring zal volgen. Is dit niet het geval, dan is de tweede keuring na vijf jaar. Daarna volgen elke vijf jaar herkeuringen.
Uit de WAO De zieke werknemer die arbeidsongeschikt is verklaard kan (gedeeltelijk) beter worden. De WAO'er kan dan zelf een herkeuring aanvragen of de arts meldt de uitvoeringsinstantie dat zijn cliënt weer kan werken. Ook kan deze WAO'er zichzelf reïntegreren door een baan te accepteren. Als de inkomsten daaruit hoger zijn dan de uitkering dan wordt deze stopgezet. Dat geldt ook wanneer de WAO'er na vijf jaar niet opnieuw een uitkering aanvraagt. De WAO stopt in elk geval op het moment dat de arbeidsongeschikte 65 en dus pensioengerechtigd wordt. Dan verandert WAO in AOW.
|