NRC Handelsblad Profiel WAO
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


WAO
'HET ZIT FOUT TUSSEN DE OREN'
GESCHIEDENIS
POLITIEK
PLAN HOOGERVORST
PARTIJEN
SOCIALE PARTNERS
REÏNTEGRATIE
KEURING
STAP VOOR STAP
STRESS
INTERVIEWS
BIJ DE RECHTER
ORGANISATIES
UITKERINGEN
RAAD VAN BEROEP
VROUWEN
GRAFIEKEN

Partijen

De reacties van de vier grote politieke partijen op de voorstellen van staatssecretaris Hoogervorst waren overwegend negatief. Te weinig, was het oordeel. Te weinig ambitie vooral. Verschillende partijen trachten dit tekort op te vullen met eigen plannen. Een overzicht:

PvdA
De PvdA beoordeelt de voorstellen van Hoogervorst wel als een stap in de goede richting, maar vindt dat de werkgevers wel erg makkelijk wegkomen. Zij moeten veel meer dan nu het geval is hun best doen om arbeidsongeschikten aan het werk te houden. Desnoods bij een andere werkgever. Om het contact met de werkgever warm te houden, zou het hem verboden moeten worden een arbeidsongeschikt geworden werknemer ooit te ontslaan. Nu gebeurt dat na twee jaar (één jaar ziekte en één jaar WAO). Ook dreigt de PvdA de werkgevers met wettelijke verplichtingen omtrent het aantal arbeidsgehandicapten waaruit het personeelsbestand zou moeten bestaan. Een dreiging waar de sociaal-democraten werk van maken, zodra blijkt dat afspraken tussen sociale partners hierover niet werken.

D66
D66 richt zich op de reïntegratie van de zieke en arbeidsongeschikte werknemer. Daar komt met de voorstellen van de staatssecretaris niets van terecht, denken de sociaal-liberalen. Dus komen zij met een alternatief plan om de komende jaren twee keer zoveel mensen met een arbeidshandicap een (gedeeltelijke) baan te geven. Arbeidsongeschikten moeten daarom een wettelijk recht op reïntegratie krijgen. Ook moeten zij het recht op de daarbij behorende begeleiding, van bijvoorbeeld een arbodienst of uitvoeringsinstelling, wettelijk kunnen afdwingen.

CDA
`Hoogervorst verwacht te veel van te weinig' is de soundbite waarmee het CDA kritiek levert op de staatssecretaris. De christen-democraten vinden de voorstellen zo onder de maat dat ze met een eigen plan komen. Het CDA denkt dat het vaker herkeuren van arbeidsongeschikten niet tot minder uitkeringen leidt. Beter is het mensen die met psychische klachten zitten, langer dan een jaar in de Ziektewet te houden. Anders verdwijnen mensen met wellicht snel te verhelpen klachten vroegtijdig in de WAO en daar komen ze niet zo makkelijk meer uit. Ook verwacht het CDA veel van een straffer beleid gedurende het eerste ziektejaar.

VVD
De partijgenoten van de staatssecretaris houden hun kaarten tegen de borst als het om verbetering van diens plannen gaat. Niettemin was het de politiek leider van de VVD, fractieleider Dijkstal, die hem de mantel uitveegde en van een gebrek aan ambitie betichtte. Het aantal WAO'ers moet met veel meer dan 16.000 worden gereduceerd, vinden de liberalen. Als dat niet lukt, moet opnieuw worden gekeken naar hoogte en duur van de WAO-uitkering.

NRC Webpagina's
28 JANUARI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) 28 JANUARI 1999