NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Verkiezingen Israel

Nieuws

Partijen

Huidige en nieuw gekozen premier

Achtergrond

Links

Over Shas lopen de emoties hoog op in Israel
(26 mei 1999)
Israels gekozen premier, Ehud Barak, werkt aan zijn coalitie. De emoties lopen hoog op over de rol van de ultrareligieuze Shaspartij.

Ultraorthodoxe leider verlaat politiek Israel
(19 mei 1999)
Arye De'eri, de leider van de ultra-ortho doxe Shas-partij heeft zich gisteren officieel uit de politiek teruggetrokken. Hij heeft dit besluit genomen om de weg vrij te maken voor deelname van Shas aan een door verkiezingswinnaar Ehud Barak te vormen coalitie.

VS opgelucht over verkiezing Barak als premier Israel
(19 mei 1999)
Met een zucht van verlichting heeft de Amerikaanse regering gereageerd op de uitslag van de verkiezingen in Israel. Washington gelooft dat de overwinning van Ehud Barak de kansen op hervatting van het vredesproces en verbetering van de Israelisch-Amerikaanse betrekkingen aanzienlijk vergroot.

Israeliërs kiezen massaal Ehud Barak als premier
(18 mei 1999)
Ex-stafchef Ehud Barak wordt premier van Israel. De Israelische oppositieleider behaalde gisteren een onverwacht grote overwinning (56 tegen 43.9 procent) op Likudpremier Benjamin Netanyahu in de strijd om het premierschap. De opkomst bedroeg ongeveer 80 procent.

Niet meer vechten om een stukje land
(18 mei 1999)
Het territoriaal nationalisme is door de Israelische kiezers gisteren afgewezen. Gekozen is voor een pragmatische benadering.

'Barak, je bent groot, groot', roept de massa
(18 mei 1999)
Somberheid in het hotel waar Likud de verkiezingsuitslagen volgt, dolle vreugde op het Rabinplein. Israeliërs reageren op de resultaten.

Een feestje voor Israeliërs en Palestijnen
(18 mei 1999)
De stemming was best in een van de weinige huizen waar Israeliërs en Palestijnen gisteren samen verkiezingsdag afsloten.

Havik met vredesvisie
(18 mei 1999)
Israels nieuwe premier, Ehud Barak (56), is het alter ego van de vermoorde vredespremier Yitzhak Rabin. Hervatting van het door premier Benjamin Netanyahu bevroren vredesproces met de Palestijnen terwille van de kwaliteit van de Israelische democratie en samenleving heeft zijn hoogste prioriteit.

Exit Netanyahu
(18 mei 1999)
TOT ZOVER BENJAMIN NETANYAHU. De Israelische kiezers hebben korte metten gemaakt met hun premier. Netanyahu had het er ook naar gemaakt. Een leider was gevraagd, maar hij bleek uiteindelijk niet meer dan een opportunist die het ene gat met het andere stopte met als enige doel om aan de macht te blijven. Ministers, zo ging het verhaal, gingen alleen nog in gezelschap van hun advocaat bij hem langs omdat ze anders zijn toezeggingen niet konden verzilveren. Het beste dat nog van zijn bewind kon worden gezegd was dat hij het Israelische vredesproces met de Palestijnen niet heeft kapotgemaakt. Of misschien is zelfs dat nog te veel eer.

Israel kiest Haaretz
(18 mei 1999)
Ehud Barak - die het grootste deel van zijn leven in een hiërarchische organisatie heeft doorgebracht en wiens vaardigheden merendeels zijn verbonden met het gebruik van geweld - is nu belast met de regering van een land in crisis en een verdeelde samenleving.

Barak favoriet voor premier
(17 mei 1999)
Ehud Barak, de leider van Israel-Eén (Arbeidspartij), bindt vandaag als favoriet de strijd aan met Likud-premier Benjamin Netanyahu in de verkiezingen om het Israelische premierschap. De voor 1 juni vastgestelde tweede ronde is het afgelopen weekeinde door het terugtreden van drie andere kandidaten voor het premierschap in principe overbodig geworden.

Israel moet afrekenen met de geest van Netanyahu
(17 mei 1999)
Als premier Netanyahu de verkiezingen verliest, dan nog is Israel niet verlost van de problemen die het land in hun greep houden, meent A.B. Yehoshua.

Doorgaande versnippering van de Israelische politiek
(17 mei 1999)
Aan de Israelische parlementsverkiezingen doen dit jaar in totaal 31 partijen mee: een record dat de voortgaande versnippering in de Israelische politiek weerspiegelt. Sommige deden in 1996 al mee in coalities met andere partijen, vele zijn nieuw gevormd. Op de graphic zijn slechts partijen opgenomen die volgens peilingen kans maken op een of meer zetel(s); de overige, zoals daar zijn de Partij van het Groene Blad, de bejaardenpartij en de Casinopartij, zijn hier weggelaten.

NRC Webpagina's
26 MEI 1999

    Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1999