NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Verkiezingen Israel

Nieuws

Partijen

Huidige en nieuw gekozen premier

Achtergrond

Links

De huidige en nieuw gekozen premier

Benjamin Netanyahu | Ehud Barak

Sinds 1992 wordt de premier niet langer benoemd op basis van de verkiezingsuitslagen voor de Knesset, maar via directe verkiezingen die tegelijkertijd met de verkiezingen voor de Knesset worden gehouden. Als een van de kandidaten meer dan 50% van de stemmen behaald, is hij de nieuwe president. Haalt niemand meer dan 50% van de stemmen, dan volgt er een tweede verkiezingsronde tussen de twee hoogst geëindigde kandidaten.

De Israelische premier heeft veel bevoegdheden. Hij mag de regering vormen, zijn ministers ontslaan en kan zelf pas worden afgezet wanneer tachtig van de 120 parlementsleden een motie van wantrouwen aannemen of als zestig Knessetleden oproepen tot het uitschrijven van nieuwe verkiezingen, wat nu gebeurde.

Netanyahu Huidige premier: Benjamin Netanyahu is sinds 1988 lid van de Knesset, was van 1988 tot 1992 onderminister van Buitenlandse Zaken en is sinds 1996 premier.


Zie ook:
"Als Bibi blijft, houd ik het voor gezien"
'Orient House' brengt Netanyahu geen winst
Ik ben het trotse gepeupel, zegt Netanyahu

Barak Nieuw gekozen premier: Ehud Barak heeft een glansrijke carrière als chef staf in het leger achter de rug. Hij kwam in 1996 in de Knesset, was kort minister van Binnenlandse Zaken en van 1995 tot 1996 minister van Buitenlandse Zaken.

Zie ook:Geknoei met boek BarakKandidaten die zich hebben teruggetrokken:

Yitzhak Mordechai| Ze'ev Binyamin Begin| Azmi Bishara

Yitzhak Mordechai was voor Likud minister van Defensie, maar is nu de lijsttrekker voor de nieuwe partij Partij van het Centrum.
BeginZe'ev Binyamin Begin is sinds 1988 parlementslid voor Likud. Van 1996 tot 1997 was hij minister van Wetenschap. Hij richhte de Verenigde Nationale Partij op om het gedachtengoed van één groot Israel levend te houden.

BisharaAzmi Bishara, vertegenwoordiger van de Verenigde Arabische Partij, is de eerste Arabier die kandidaat staat voor het premierschap.

NRC Webpagina's
17 MEI 1999

    Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1999