Gentherapie
In de geneeskunde worden genetisch gemanipuleerde micro-organismen wel gebruikt om menselijke stoffen te produceren die in medicijnen kunnen worden toegepast, zoals insuline en hormonen. Ook worden de mogelijkheden onderzocht om in het geval van erfelijke ziekten het DNA te repareren. NRC Handelsblad bericht regelmatig over de ontwikkelingen op het gebied van gentherapie.
Onbereikbare geneesmiddelen
(13 oktober 2000)
Genetisch gemanipuleerde
zoogdiercellen die medicijnen produceren. De farmaceutische industrie
is tegenwoordig een soort 'luilekkerland' waar ziekenhuizen hun
boodschappen kunnen doen. Keerzijde voor de patiënt is echter dat
de meeste ziekenhuisbudgetten ontoereikend zijn om deze medicijnen aan
te schaffen. Bij slechts tien procent van de 1.300 dotterbehandelingen
in het AMC in Amsterdam wordt het gewenste medicijn gegeven.
Clinton wil vrije toegang genetische code
mensen
(15 maart 2000)
President Clinton wil dat wetenschappers wereldwijd onbeperkt toegang krijgen tot
onderzoeksresultaten met betrekking tot het menselijk DNA.
Tijdelijk onsterfelijk
(19 februari 2000)
Gentherapie bij menselijke levercellen kan levertransplantaties en gebruik van varkenslevercellen overbodig maken.
Profiel van leukemie
(5 februari 2000)
Met een DNA-chip zijn verschillende typen B-cel lymfomen te onderscheiden. De behandeling van leukemie-patiënten is daarop af te stemmen.
Afweer herkent tumorcel beter door membraanantistoffen
(5 februari 2000)
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben een nieuwe methode ontworpen om tumorcellen herkenbaarder te maken voor het afweersysteem. De cellen werden aan de buitenkant voorzien van antilichaamfragmenten waardoor ze werden herkend en verteerd door monocyten, afweercellen die in het bloed bacteriën en parasieten vernietigen (Nature Medicine, februari).
Fatale haast
(29 januari 2000)
Bij een gentherapie-experiment in de VS viel in september een dode. De Amerikaanse overheid heeft afgelopen week de onderzoeken stilgezet. De onderzoekers hielden zich niet aan het protocol. Tegelijkertijd boekt gentherapie eindelijk zijn eerste successen.
Terug in vorm
(22 januari 2000)
Onderzoekers uit Zwitserland, de VS, Groot-Brittannië, Spanje en Italië hebben medicijnen ontwikkeld die muizen beschermen tegen het krijgen van de gekkekoeienziekte.
Derde Wereld wil einde aan biopiraterij
(8 december 1999)
In de Mexicaanse deelstaat Chiapas bestaat grote onrust over een Amerikaans onderzoeksproject naar medicinale planten. Brent Berlin, de betrokken onderzoeker van de universiteit van Georgia, zei gisteren dat het 2,5 miljoen dollar kostende project daardoor ernstig in gevaar komt.
Mengele heeft ons geweten gescherpt
(27 november 1999)
Op de drempel van de 21ste eeuw blikt Herman de Boer, `vader' van de transgene stier Herman, terug op zijn leven.
Gentherapie onder hoge druk voorkomt bypass-complicatie
(6 november 1999)
Onderzoekers van Harvard Medical School hebben een vorm van gentherapie ontwikkeld waarbij geen virussen of liposomen (vetbolletjes) worden gebruikt, zoals tot nu toe altijd gebeurde. Met deze vorm van gentherapie kan een gevreesde complicatie van bypass-operaties – nieuwe vernauwingen in de aangelegde bypass – worden voorkomen (The Lancet, 30 okt).
Enzym dat plaque bij Alzheimer vormt is eindelijk gevonden
(6 november 1999)
Wetenschappers van Amgen, een biotechbedrijf in Californië, hebben een enzym gevonden dat betrokken is bij de vorming van het eiwit amyloïde (Science, 22 okt). Bij patiënten met de ziekte van Alzheimer hecht dit eiwit zich rond de haarvaten in de hersenen en klontert samen in seniele plaques. De ophopende eiwitresten worden beschouwd als de oorzaak van de ziekte van Alzheimer. De vondst biedt een aangrijpingspunt voor een mogelijke therapie. Blokkeren van het enzym zou de vorming van amyloïde blokkeren.
Menselijk hormoon uit muizenzaad
(4 november 1999)
Canadese biotechnologen hebben transgene muizen gecreëerd die een menselijk hormoon uitscheiden in hun zaadvocht. Het wordt beschouwd als een nieuwe stap bij het gebruik van zoogdieren als productiesysteem van geneesmiddelen voor mensen.
Kampioen van de bio-tech
(4 november 1999)
Een paar weken geleden ging het farmaceutische bedrijf Centocor voor 4,9 miljard dollar over naar marktleider Johnson & Johnson. Hubert Schoemaker, oprichter en topman van het bedrijf, gokte en kreeg gelijk. Portret van een onverwoestbare optimist.
Strijd en koorts
(31 juli 1999)
Het afweersysteem van planten lijkt op dat van zoogdieren, aldus moleculair bioloog prof.dr. Jeff Dangl. De betrokken genen liggen netjes in clusters. En ook planten krijgen koorts.
Verknipte afweer
(13 februari 1999)
Een kind bouwt vooral in zijn eerste levensmaanden zijn afweersysteem op. Knip- en plakenzymen sleutelen dan aan genen in de afweercellen. Soms gaat dat mis en krijgt een kind leukemie.
Farma-industrie van chemie naar biologie
(29 januari 1999)
Niet chemie maar biologie is steeds meer de bron voor farmaceutische bedrijven. Life sciences zijn de trend. Aventis (Hoechst en Rhône-Poulenc) wordt de eerste mondiale speler in Euroland. Is het perspectief echt zo goed?