NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

EK 1996

Winnaar: Duitsland

Het EK van 1996 was in veel opzichten een middelmatige vertoning. Het niet willen ver-liezen stond bij de meeste ploegen hoog in het vaandel. Duitsland werd in Engeland voor de derde keer in de geschiedenis Europees kampioen. Die Mannschaft versloeg in de finale Tsjechië met 2 - 1. De Duitse invaller Oliver Bierhoff scoorde tweemaal nadat Patrik Berger de Tsjechen vanaf elf meter een voorsprong had bezorgd.

Het was tekenend voor het hele toernooi dat de Duitse verdedigende middenvelder Dieter Eilts werd verkozen tot beste speler van het toernooi. Eilts blonk uit als harde werker, een saaie speler om naar te kijken, zonder briljante ingevingen of fabelachtig scorend vermogen. Voor Nederland werd het toernooi een grote desillusie: het team werd verscheurd door interne twisten en werd al in de kwartfinale via een strafschoppenserie uitgeschakeld door Frankrijk.


Statistieken | Artikelen

Statistieken EK Voetbal 1996

Gastland Engeland
Topscorer Shearer (Engeland, 5 doelpunten)

Groep A A W G V Dv Dt Ptn
Engeland 3 2 1 0 7 2 7
Nederland 3 1 1 1 3 4 4
Schotland 3 1 1 1 1 2 4
Zwitserland 3 0 1 2 1 4 1

Groep B A W G V Dv Dt Ptn
Frankrijk 3 2 1 0 5 2 7
Spanje 3 1 2 0 4 3 5
Bulgarije 3 1 1 1 3 4 4
Roemenië 3 0 0 3 1 4 0

Groep C A W G V Dv Dt Ptn
Duitsland 3 2 1 0 5 0 7
Italië 3 1 1 1 3 3 4
Tsjechië 3 1 1 1 5 6 4
Rusland 3 0 1 2 4 8 1

Groep D A W G V Dv Dt Ptn
Portugal 3 2 1 0 5 1 7
Kroatië 3 2 0 1 4 3 6
Denemarken 3 1 1 1 4 4 4
Turkije 3 0 0 3 0 5 0

Kwartfinales Uitslag
Tsjechië - Portugal 1 - 0
Duitsland - Kroatië 2 - 1
Frankrijk (p) - Nederland 0 - 0
Spanje - Engeland (p) 0 - 0

Halve finales Uitslag
Duitsland (p) - Engeland 2 - 2
Frankrijk - Tsjechië (p) 0 - 0

Finale Uitslag
Tsjechië - Duitsland 1 - 2

 


Statistieken | Artikelen

Artikelen

  • EK-deelnemers stellen teleur in oefeninterlands
    (30 mei 1996)
    Verschillende deelnemers aan het EK voetbal hebben gisteren teleurstellende resultaten behaald in hun oefeninterlands. Tien dagen voor het begin van de titelstrijd in Engeland kwam titelkandidaat Duitsland in Belfast niet verder dan 1-1 tegen Noord-Ierland. Aanvoerder Klinsmann en middenvelder Möller misten beiden voor rust een strafschop.

  • Hiddink moet door pech improviseren
    (5 juni 1996)
    Ondanks de 3-1 overwinning op sparringspartner Ierland liet Guus Hiddink er gisteravond geen twijfel over bestaan dat het Nederlands elftal nog niet klaar is voor het eerste EK-duel tegen Schotland, komende maandag in Birmingham. Ook steekt zijn (jeugdige) ploeg in de zienswijze van de bondscoach morgen niet als favoriet voor de eindzege de Noordzee over.

  • Afwezigheid van strenge hand breekt Nederland op
    (11 juni 1996)
    Het jeugdig enthousiasme van het Nederlands elftal leverde tegen een stel Schotse dertigers wel veel kansen op maar geen doelpunten. Met een 0-0 gelijkspel maakte Oranje het zich in groep A van het Europees kampioenschap al in de eerste confrontatie on nodig moeilijk om de kwartfinales te bereiken.

  • Bergkamp verliest krediet bij spelers
    (13 juni 1996)
    Guus Hiddink vermoedde dat er zich gisteren tijdens de training van het Nederlands elftal onder de honderden in het oranje uitgedoste supporters ook enkele Zwitserse spionnen schuilhielden. Vandaar dat hij in een onderling partijtje de belangstellenden wat zand in de ogen wilde strooien. Althans dat verkondigde hij achteraf.

  • Boosheid van wisselspelers overschaduwen zege
    (14 juni 1996)
    De euforie over de 2-0 zege van het Nederlands elftal op Zwitserland werd gisteren overschaduwd door de boosheid van twee wisselspelers. Edgar Davids en in mindere mate Clarence Seedorf lieten in niet mis te verstane woorden weten hoe zij over hun bondscoach Guus Hiddink en zijn beleid denken. Davids ging daarbij zijn boekje ver te buiten.

  • Ego's
    (15 juni 1996)
    De Engelse woorden die Edgar Davids donderdag-avond bezigde tegenover een buitenlandse journalist zullen nog wel enige tijd doordreunen. De volzin mag nu al historisch worden genoemd, alleen al omdat het NOS-journaal ermee zijn berichtgeving opende.

  • Schotten asgrauw na doelpunt Gascoigne
    (17 juni 1996)
    Misschien hebben Engelsen en Schotten wel zo'n hekel aan elkaar omdat ze zoveel op elkaar lijken. Hebben ze ook nog de pech dat ze een eiland moeten delen en een taal. Misschien is dat de reden dat ze buitensporig veel waarde hechten aan een overwinning op de ander. Wat is er mooier dan een zege op jezelf?

  • Engeland verloor thuis slechts één keer van Oranje
    (18 juni 1996)
    Nederland en Engeland spelen vanavond voor de 25ste keer tegen elkaar. De Engelsen wonnen dertien keer, de Nederlanders vijfmaal. Een overzicht van een klassieke confrontatie.

  • Engelse mokerslag legt feilen van Oranje bloot
    (19 juni 1996)
    Was het de opluchting over de miraculeuze kwalificatie voor de kwartfinales of kon de Engelse mokerslag zijn humeur gewoon niet bederven. Guus Hiddink toonde zich zowaar goed geluimd nadat Oranje op het heilige gras met de billen bloot was gegaan. De bondscoach meende dat elk team op een groot toernooi weleens een off-day heeft.

  • Italianen druipen af na feest van vier minuten
    (20 juni 1996)
    Is het gek dat de achter zijn reserves weggedoken Arrigo Sacchi niet naar de, door Zola gemiste, strafschop durfde te kijken? In Italië is voetbal een zaak van leven en dood. Zelfs de hoogste mafiabaas bemoeide zich vorige week met de prestaties van het nationale elftal. Het hoofd van de coach zal na de 0-0 tegen Duitsland worden geëist, want een uitschakeling in de eerste ronde van een titeltoernooi is in Italië niet acceptabel.

  • Schoonheid in een heksenketel
    (22 juni 1996)
    Z'n kat is weggelopen, z'n auto enige tijd geleden gestolen en z'n zoon Youri speelt niet. Toch is columnist Jan Mulder, ex-voetballer van Anderlecht, Ajax en Oranje, nog in de stemming om zijn visie te geven op het Europees kampioenschap voetbal.

  • 'Niet arbiters, maar coaches maken voetbal kapot'
    (25 juni 1996)
    Nederland is zeven minuten voor tijd in de fatale kwartfinale tegen Frankrijk door de Spaanse arbiter Antonio Jesus Lopez Nieto een strafschop onthouden toen Desailly de bal met de hand wegsloeg. Alex Ponnet, lid van de scheidsrechterscommissie van de UEFA en verantwoordelijk voor het aanstellingsbeleid op het EK, draait er niet om heen.

  • Engelsen mogen slechts proeven van de glorie
    (27 juni 1996)
    Ze snakten naar een herhaling van de WK-finale uit 1966, dat drama dat in de verlenging culmineerde in een 4-2 zege op de Duitsers. De eerste en laatste hoofdprijs die Engeland in de voetbalarena ooit heeft gewonnen.

  • Kampfgeist bezorgt Duitsland Europese titel
    (1 juli 1996)
    Uitgerekend de coach die de regel van de golden goal zwaar heeft gekritiseerd, zag zijn team gisteravond op Wembley door middel van dit nieuwe fenomeen de Europese titel veroveren. Berti Vogts sprak er eerder in het toernooi schande van dat de UEFA op het EK vanaf de kwartfinales de sudden death toepast. In de verlenging moet een elftal dat achter komt de kans krijgen om de stand weer te egaliseren, vindt hij. Gisteravond, nadat Oliver Bierhoff in de extra tijd Duitsland tot de nieuwe Europese kampioen kroonde, hield Vogts voet bij stuk.

NRC Webpagina's
1 december 1999

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Legenda

A = Aantal wedstrijden
W = Winst
G = Gelijkspel
V = Verlies
Dv = Doelpunten voor
Dt = Doelpunten tegen
Ptn = Punten

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad