NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Hiddink moet door pech improviseren

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
ROTTERDAM, 5 JUNI. Ondanks de 3-1 overwinning op sparringspartner Ierland liet Guus Hiddink er gisteravond geen twijfel over bestaan dat het Nederlands elftal nog niet klaar is voor het eerste EK-duel tegen Schotland, komende maandag in Birmingham. Ook steekt zijn (jeugdige) ploeg in de zienswijze van de bondscoach morgen niet als favoriet voor de eindzege de Noordzee over. ,,Want dan kan ik nog wel tien tot twaalf teams opnoemen die voor de titel in aanmerking komen.'' Hiddink schetste een realistisch beeld van de st aat van Oranje. Daarmee wilde hij ongetwijfeld de altijd weer hooggespannen verwachtingen terugschroeven. Maar ook sprak er aan de vooravond van een nieuw mega-evenement wat onzekerheid uit de woorden van de soms te eerlijke bondscoach.

In de beslissende fase van de voorbereiding stapelen de tegenslagen zich op. Frank de Boer kon gisteren zijn outfit inleveren nadat een medisch onderzoek uitwees dat zijn enkelblessure hem zeker tot na de groepswedstrijden aan de kant zou houden. Met t e weinig wedstrijdritme in de benen kon het EK voor hem nooit meer een succes worden. Patrick Kluivert kampt na zijn knie-operatie al enige weken met problemen. Zijn herstel verloopt nog steeds traag. En gisteravond moest ook Peter Hoekstra met een ge& iuml;rriteerde knie naar de kant, een blessure die naar nu blijkt ook al enige tijd latent aanwezig was.

Twee weken geleden dacht Hiddink dat hij het "ideale' Nederlands elftal in zijn hoofd had. Maar in plaats dat de Oranje-trein op de rails staat, moet hij kort voor vertrek naar Engeland steeds meer improviseren. Jaap Stam van PSV werd gisteravond voor de tv-camera's te elfder ure opgeroepen. Hij was onvindbaar voor de KNVB. ,,Meldt U'', riep Hiddink wanhopig.

Het verlies van Frank de Boer wreekte zich al tegen de Ieren. De vernieuwde ploeg van Jack Charltons opvolger Mick McCarthy, die zich al voorbereidt op de WK-kwalificatie, dwong zeker in de eerste helft tegen de voornamelijk uit Ajacieden bestaande def ensie verschillende kansen af. En kwam zelfs op voorsprong door een kopbal van Gary Breen. Michael Reiziger bleek een onzekere factor, zijn vorm laat nog te wensen over. Danny Blind, die het openingsduel op het EK door een schorsing zal missen, was doo r Hiddink toch een helftje ingezet om leiding te geven aan de defensie. Het ligt in de lijn der verwachting dat Johan de Kock, die gisteravond als zijn vervanger een degelijke tweede helft afwerkte, tegen de Schotten in het basisteam zal staan.

Maar structureel denkt Hiddink de vacature-Frank de Boer op te vullen met Edgar Davids. De toekomstige speler van Milan speelt eigenlijk niets liever dan in de as van het elftal en daar zag Hiddink hem ook voor Ajax schitteren in het Bernabeu-stadion t egen Real Madrid. Alleen was zijn taak toen, en later ook tegen Dortmund, wat defensiever en iets minder opbouwend dan in het Nederlands elftal. IJver valt hem nooit te ontzeggen. Voor het inzicht van de stilist Frank de Boer is de werklust van Davids in de plaats gekomen. Zijn positiewisseling heeft verder de aantrekkelijke bijkomstigheid dat Richard Witschge in het team kan worden opgenomen. De teruggekeerde Ajacied bleek in eerdere oefensessies een goed koppel te vormen met linksbuiten Peter Hoekstra.

Toch wees zowel Hiddink als aanvoerder Blind op de nadelige effecten. Namelijk dat de as van het elftal nog niet naar behoren functioneert. De Sturm und Drang van Davids en zijn aanspeelpunt Clarence Seedorf baren beiden zorgen. Blind: ,,Bij balv erlies is de omschakeling te rommelig.'' En Hiddink: ,,Davids heeft te veel drang om naar voren te gaan. Seedorf zou ook op zijn positie kunnen spelen. Onze manier van spelen luistert heel nauw. Er is nog geen sprake van perfectie.'' Twijfels, twijfels , twijfels.

De voorste linie van Oranje maakte in de matig bezette Kuip het een en ander goed. En dat gebeurde onder leiding van Dennis Bergkamp. Niet verwacht en toch gekomen. Bergkamp werkte zich op van de slechtste tot de beste speler van het Nederlands elftal. Tot gisteravond stond zijn positie nog ter discussie, maar een fluwelen boogbal kan wonderen verrichten bij de mentaal zwakke Arsenal-speler. In de 27ste minuut zag hij keeper Given van Blackburn Rovers iets voor zijn doel staan en met binnenkant voet draaide hij de bal in het net (1-1). Na die gelijkmaker assisteerde Bergkamp bovendien bij de treffers van Seedorf en Cocu. Bij het laatste doelpunt kreeg hij de bal in de lucht fraai onder controle. Hoe vaak schoot glipte zo'n bal de afgelopen interl ands niet van zijn voet? Op het WK in Amerika was Dennis Bergkamp een van de beste internationals. Als de Amsterdammer zijn zelfvertrouwen terug krijgt, kan hij op het komende EK uitgroeien tot een van de sterren van het toernooi. Vermoedelijk zal Ber gkamp steeds als diepste spits moeten opereren, aangezien Kluivert op zich laat wachten. Maar dat bevalt hem nog altijd beter dan rechtsbuiten. ,,Want daarvoor ben ik niet geselecteerd.''

Op de rechterflank liet Gaston Taument wat aardige acties zien toen Jordi als vervanger van Peter Hoekstra naar links was verhuisd. Terry Phelan en Ian Harte werden door de Feyenoorder simpel voorbij gelopen. Een verhelderend gesprek met Hiddink en een speciale behandeling op de training hebben Taument kennelijk goed gedaan.Plotseling is hij weer kandidaat voor een basisplaats, want Jordi Cruijff blijkt niet in staat een tegenstander buitenom te passeren. Steeds liep hij zich vast in een kluwen van spelers, terwijl het Ajax-systeem voorschrijft dat je de vrije ruimte moet opzoeken langs de zijlijn met als afronding een voorzet. Paradoxaal genoeg was Jordi wél dichter bij een treffer met een paar acties en schoten op doel dan Taument wiens voorzetten te vaak hun doel misten. Maar zoals Taument tegen Ierland inviel zorgt hij voor meer dreiging.

Het Nederlands elftal mag dan niet helemaal in balans zijn, afgaande op de resultaten in de voorbereiding is er voor Hiddink nog geen reden om te wanhopen. In het verleden liep Oranje bijna traditioneel een blauwtje in de oefencampagne. In de aanloop n aar het succesvolle EK van 1988 werd bijvoorbeeld in De Kuip verloren van Bulgarije (1-2) en twee jaar geleden ging Oranje tegen Ierland in Tilburg onderuit (0-1) in de voorbereiding op het WK in Amerika. Het Nederlands elftal is vaak in staat gebleken te groeien tijdens een belangrijk toernooi. Alhoewel er nu wel een erg jeugdige selectie op het hoogste platform verschijnt. Maar juist daardoor kan het met Oranje nog alle kanten op, ook de goede.

Terug naar EK 1996

NRC Webpagina's
1 december 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad