Tegenspraak

Links

EK-deelnemers stellen teleur in oefeninterlands

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 30 MEI. Verschillende deelnemers aan het EK voetbal hebben gisteren teleurstellende resultaten behaald in hun oefeninterlands. Tien dagen voor het begin van de titelstrijd in Engeland kwam titelkandidaat Duitsland in Belfast niet verder dan 1-1 tegen Noord-Ierland. Aanvoerder Klinsmann en middenvelder Möller misten beiden voor rust een strafschop.

Een kwartier voor tijd kwam Noord-Ierland op voorsprong door een doelpunt van O'Boyle. Binnen een minuut maakte Scholl de stand in evenwicht op Windsor Park. Duitsland speelde ongeïnspireerd en stelde aanvallend weinig voor. Invaller Bobic, afgelopen seizoen topscorer van de Bundesliga, schoot in de slotfase tegen de paal.

Schotland, op maandag 10 juni de eerste tegenstander van het Nederlands elftal in groep A, verloor met 1-0 van Colombia door een doelpunt van Newcastle United-aanvaller Asprilla. Zondag ging de ploeg van bondscoach Brown al met 2-1 onderuit tegen de Verenigde Staten.

België hield Italië, net als Duitsland kanshebber in Engeland, verrassend op 2-2. De Rode Duivels, onder leiding van de nieuwe bondscoach Van Moer, kwamen in Cremona binnen tien minuten op 2-0 door een treffer van Claes en een eigen doelpunt van Carboni. Del Piero verkleinde in de 24ste minuut de achterstand, Chiesa nam na rust de gelijkmaker voor zijn rekening.

Rusland bleef gisteren voor de zestiende keer op rij ongeslagen, maar creëerde weinig kansen tegen het nationale team van de Verenigde Arabische Emiraten. Op aangeven van Radimov maakte invaller Simoetenko zes minuten voor tijd het enige doelpunt in Moskou.

Tsjechië stelde eveneens teleur. In een matige wedstrijd verloor de ploeg van bondscoach Uhrin met 1-0 van Oostenrijk. Wetl maakte vlak voor tijd het enige doelpunt. Tsjechië treedt zaterdag voor een laatste EK-test in Basel aan tegen Zwitserland, de tweede groepstegenstander van Nederland.

Ook Turkije voldeed niet aan de verwachtingen. Tegen het nietige Estland bleven de Turken steken op 0-0. Portugal won dankzij een late treffer van Porto-spits Folha met 1-0 van Ierland, dinsdag de laatste tegenstander van Oranje voor het begin van het EK.

Frankrijk rekende in Straatsburg in ruim een kwartier af met Finland. Loko opende de score in de vijftiende minuut. Pedros bepaalde drie minuten later de eindstand op 2-0 in het duel waar bijna 30.000 toeschouwers op af waren gekomen. Ivica Mornar ontbreekt in de EK-selectie van Kroatië, die bondscoach Miroslav Blazevic gisteren bekendmaakte. De aanvaller van Eintracht Frankfurt viel naar verluidt af omdat hij onlangs om drie uur 's nachts aan de bar van een hotel werd aangetroffen terwijl hij een broodje nuttigde. Igor Pamic vervangt de spits. Mornar gold als stand-in voor Davor Suker en Alen Boksic.

Duitsland is bij de bookmakers de favoriet voor de Europese titelstrijd. De drievoudig wereldkampioen staat bij het Salzburger bureau Intertops, een internationaal opererend wedkantoor, momenteel genoteerd voor 9:2.

Nederland is derde achter Italië. Een inzet van tien gulden op Oranje levert bij een Europese titel zeventig gulden op.