NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Afwezigheid van strenge hand breekt Nederland op

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
BIRMINGHAM, 11 JUNI. Het jeugdig enthousiasme van het Nederlands elftal leverde tegen een stel Schotse dertigers wel veel kansen op maar geen doelpunten. Met een 0-0 gelijkspel maakte Oranje het zich in groep A van het Europees kampioenschap al in de eerste confrontatie on nodig moeilijk om de kwartfinales te bereiken. De terugkeer van de geschorste Danny Blind in het team is donderdag tegen Zwitserland onontbeerlijk om speelse welpen als Edgar Davids en Clarence Seedorf te beteugelen, waardoor het elftal meer in balans raakt. Daarnaast zal er aanvallend slagvaardiger moeten worden opgetreden. Pluspunt was gisteravond in Birmingham het gedreven spel van Richard Witschge, die met de geslepen Schotse aanvoerder Gary McAllister tot de beste speler van de wedstrijd werd uitgeroepen.

Het leeftijdsverschil was groot in het sfeervolle Villapark van Birmingham. Schotland bracht een groot aantal routiniers in het veld. De bagpipers hadden een team met een gemiddelde leeftijd van liefst dertig jaar. Acht spelers waren dertig of ou der. Oranje stelde daar een formatie tegenover van gemiddeld 24,8 jaar. Seedorf en Davids namen cruciale posities in op het middenveld, maar die verantwoordelijke taak was voor hen te hoog gegrepen. Ondanks een grote werklust bleef het rendement gering .

Edgar Davids erkende later dat hij niet de vorm had om als aanvallende verdediger de lijnen uit te zetten. ,,In deze rol moet je iets extra's brengen. Dat kon ik vandaag niet.'' Hij klaagde over het stroeve gras, maar dat was een slap excuus. Het bilja rtlaken van het Villapark was perfect geprepareerd. Davids, en eigenlijk ook zijn aanspeelpunt Seedorf, moet in deze positie nog te veel worden gestuurd en daarvoor ontbrak gisteren een echte leider, een strenge hand.

Danny Blind, die het schouwspel achter de dug-out volgde, analyseerde later haarfijn wat er schortte aan het té ontstuimige aanvalsspel van het Nederlands elftal. ,,Er moet evenwicht komen in de tempowisselingen. Ik noem het een simpelheid van s pelen. Dit elftal opereerde te onrustig.'' Gisteren bleek pas het belang van de vergeefse strijd die Guus Hiddink tot bij de hoogste instanties van de UEFA heeft gevoerd om spelers met een schorsing op het EK amnestie te verlenen. Blind had de noodzake lijke rust kunnen brengen in het elftal, dat zijn hart te veel liet spreken.

De vraag is wie er tegen Zwitserland wordt geofferd. In principe Johan de Kock, die weer degelijk speelde. Maar het zou ook goed zijn Seedorf te ontslaan van zijn verplichtingen als schaduwspits en hem als centrale verdediger te laten spelen. In dat ge val komt Hiddink voor een dilemma te staan: Davids moet doorschuiven naar de positie van linkshalf en dat zou ten koste gaan van de beste Nederlander van gisteren, Richard Witschge. Ook zouden De Boer en Seedorf van plaats kunnen wisselen om meer rust te krijgen op het middenveld.

Witschge, de teruggekeerde Ajacied, bestreek gisteren bijna de hele linkervleugel. Al in de eerste minuut passeerde hij een tegenstander met een beweging om van te smullen. Daarna bleef hij heer en meester in zijn territorium. Witschge was naderhand ze lf niet verbaasd over zijn opvallend goede spel. ,,Ik draai het hele jaar bij Bordeaux al lekker. En ook de interlands heb ik goed gespeeld. Vandaag moest ik natuurlijk voor dit EK wat laten zien om mijn plek veilig te stellen.''

De samenwerking met Jordi Cruijff, die door de absentie van Peter Hoekstra linksbuiten speelde, was Witschge niet tegengevallen. ,,We konden elkaar af en toe goed vinden. Maar het was moeilijk om hem aan te spelen omdat hij voortdurend door drie man we rd gedekt. Hoekstra sprint vaker naar voren waardoor je ook ook nog eens een verre pass kunt geven.'' In de slotfase werd de Amsterdammer vervangen door Philip Cocu. Al vroeg in de wedstrijd had een nop zijn kuit opengereten en daarmee wilde hij niet t e veel risico's nemen. ,,Dat zal moeten worden gehecht. Het was een zware wedstrijd. Het was teleurstellend dat we niet hebben gescoord, terwijl we zoveel beter waren.''

Het schortte zeker ook aan de afwerking bij Oranje. Dennis Bergkamp speelde zonder enig zelfvertrouwen. Voor de wedstrijd had bondscoach Hiddink hem gevraagd of hij er problemen mee zou hebben rechtsbuiten te spelen. Dat gebeurde in de tweede helft toe n Patrick Kluivert inviel. Gaston Taument, die aanvankelijk zijn directe tegenstander een paar keer goed opzocht, was toen al aan het einde van zijn latijn. Bergkamp achteraf: ,,Maar iedereen weet dat ik als rechtsbuiten niet goed tot mijn recht kom.'' De op een na oudste speler van het elftal maakte nog eens duidelijk dat hij niet in staat is het voortouw te nemen als het stroef loopt. Ook als rechtsbuiten ging hij te weinig op avontuur en beperkte hij zich tot kaatsen, in plaats van een onnavolgba re demarrage die toch tot zijn repertoire behoort.

Clarence Seedorf miste als schaduwspits te veel kansen. Hij ontbeert nog het koelbloedige van Jari Litmanen, die zich ook op het middenveld tactisch gezien beter opstelt. Jordi Cruijff speelde zijn beste interland. Het rendement was echter gering. Dann y Blind nam het later wel voor hem op. ,,Jordi zorgt steeds voor dreiging. Hij gaat altijd vol overtuiging een actie aan.'' Cruijff jr. zelf had een onbevredigend gevoel. ,,Als je gelijk speelt, kun je nooit tevreden zijn. Het verlies van deze twee pun ten kan weleens heel kostbaar zijn. We hebben ze verspeeld in het eerste half uur. Daarna begon het missen van al die kansen aan ons te knagen. Ik ben kwaad en gefrusteerd.''

Record-international Ruud Krol, in Birmingham commentator voor de Zwitserse televisie, vroeg zich af waarom Hiddink niet voor Youri Mulder als invaller heeft gekozen in plaats van Kluivert. ,,Zelfs een leek kan zien dat Kluivert nog niet geheel fit is. Waarom zet je dan Mulder niet in? Die kan zijn fysieke kracht in de strijd gooien en heeft veel zelfvertrouwen opgebouwd in de Bundesliga.''

Terug naar EK 1996

NRC Webpagina's
1 december 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad