U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Nederlandse Antillen

Nieuws

Achtergrond

Bonaire

Curaçao

Saba en Sint Eustatius

Sint Maarten

Verhouding met Nederland

Links

Achtergrond economische crisis

Gezucht en gesteun over herstel Antillen
(13 september 2000)
Met nog twee dagen te gaan tot het definitieve oordeel van het IMF begint de hervormingsmachine op de Antillen te haperen. Ministers krijgen spijt van hun haast.

Middenklasse houdt Antillen voor gezien
(12 september 2000)
Terwijl het Internationaal Monetair Fonds deze week de Antilliaanse economie doorlicht, wil een nieuwe groep emigranten weg.

Noodwet aangenomen op Antillen
(27 juli 2000)
Het parlement van de Nederlandse Antillen is vannacht akkoord gegaan met een aangepaste machtigingswet. Hierdoor kan het kabinet tot augustus 2001 zonder onmiddellijke toestemming van de Staten handelen.

Vrije vestiging mogelijk op Antillen
(19 juli 2000)
Nederlanders hebben binnenkort geen vergunning meer nodig om zich op de Antillen te vestigen. De Staten, het Antilliaanse parlement, hebben gisteren de wijziging van de Landsverordening Toelating en Uitzetting (LTU) aangenomen.

Kabinet Antillen wil de vrije hand
(18 juli 2000)
Het kabinet van de Nederlandse Antillen verwacht dat het parlement vandaag instemt met een machtigingswet, waardoor de regering tot 2002 kan handelen zonder onmiddellijke instemming van de Staten.

'Wat wij doen is volkomen democratisch'
(18 juli 2000)
Dat de regering van de Nederlandse Antillen haar parlement helemaal ‘buitenspel' wil zetten, klopt niet. ,,De machtigingswet is beslist geen blanco cheque'', zegt Carel de Haseth, de gevolmachtigde minister van de Antilliaanse regering in Nederland. ,,Intussen gaat de democratische besluitvorming gewoon door. Het kán, dit staat allemaal in de Nederlandse wet die we hierop uitvoerig hebben nageplozen.''

Gesprek met minister Römer van de Antillen
(9 december 1999)
Antilliaanse regeringsleiders zijn in Den Haag om geld te vragen. Minister-president Pourier van de Antillen zorgde gisteren in Den Haag voor verwarring. Na een bezoek aan premier Kok zei hij voor de tv-camera's dat hij een krediet van honderd miljoen gulden had binnengehaald. Koks woordvoerder ontkende dat later.

Herstelplan 'stevig en pijnlijk'
(4 november 1999)
Kandidaat-premier Miguel Pourier van de Antillen verwacht dat zijn nieuwe kabinet volgende week wordt beëdigd. ,,Het is nu nog een kwestie van de laatste puntjes op de i zetten'', aldus beoogd minister-president van de Antillen, Miguel Pourier van de Partido Antia Restructura (PAR). Op zijn vroegst na het weekeinde wordt het nieuwe Antilliaanse kabinet beëdigd.

Onderhuids gemor op Curaçao
(15 oktober 1999)
De politiek partijen op Curaçao steggelen over een nieuwe coalitie. De bevolking voelt de economische malaise en klaagt. ,,Nederland moet voorlopig de hand op de knip houden.''

'Geen tijd te verliezen
(11 oktober 1999)
Suzy Römer zoekt een nieuwe coalitiegenoot. Met spoed: zonder harde saneringen zijn de Antillen binnenkort failliet.

Kabinetscrisis op Antillen om bezuinigingen
(9 okober 1999)
Het coalitiekabinet op de Nederlandse Antillen van premier S. Camelia-Römer is gisteren gevallen nadat de drie deelnemende partijen het niet eens konden worden over extra bezuinigingen op de overheidsuitgaven.

Antillen bezuinigen
(16 juni 1999)
De coalitiepartners in het Antilliaanse kabinet van premier Suzy Römer zijn het gisteren, na twee dagen vergaderen op Bonaire, eens geworden over een groot aantal maatregelen ter bestrijding van de economische malaise op de vijf Caraïbische eilanden.

NRC Webpagina's
13 september 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad