U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Nederlandse Antillen

Nieuws

Achtergrond

Bonaire

Curaçao

Saba en Sint Eustatius

Sint Maarten

Verhouding met Nederland

Links

Machtigingswet gewijzigd

Noodwet aangenomen op Antillen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 27 JULI. Het parlement van de Nederlandse Antillen is vannacht akkoord gegaan met een aangepaste machtigingswet. Hierdoor kan het kabinet tot augustus 2001 zonder onmiddellijke toestemming van de Staten handelen.

Het kabinet van premier M. Pourier wil een groot aantal ingrijpende economische maatregelen uit het Nationaal Herstelplan met spoed uitvoeren, nu de Antillen op de rand van een bankroet staan.

Het voorstel voor de machtigingswet zoals ingediend door het kabinet, is op een aantal punten gewijzigd. Vorige week is de termijn van de wet door de Raad van Advies, de Antilliaanse Raad van State, al aangepast. De machtigingswet zal nu vijf maanden korter van kracht zijn dan was voorgesteld. Ook wil de Raad van Advies niet dat de zogenoemde grandfather clause in de wet wordt meegenomen. Het gevolg is dat wetsvoorstellen die nu al ter goedkeuring bij de Staten liggen, niet versneld kracht van wet zullen krijgen. Dit betekent dat voorstellen voor onder meer een wet die de arbeidsmarkt moet flexibiliseren, de gebruikelijke besluitvormingsprocedure in moeten.

In het coalitieberaad zijn deze week nog meer wijzigingen aangebracht. De privatisering van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij ALM en de veelbesproken Koraal Specht-gevangenis moet erbuiten blijven. Dat geldt ook voor onderwijszaken.

Daarnaast krijgen de leden van de Staten de kans om, voordat een ministeriële beschikking definitief wordt afgekondigd, de verantwoordelijke minister in het parlement te ondervragen. Dit moet binnen 10 dagen.

De Landsverordening Bijzondere Bevoegdheden Regering, zoals de machtigingswet voluit heet, is met 16 tegen 4 stemmen aangenomen. De oppositiepartijen PLKP en SPA stemden tegen.

Tijdens de Statenvergadering deed premier Pourier vannacht een beroep op Nederland voor financiële steun. De regering heeft in totaal 771 miljoen gulden nodig aan overbruggings- en herstelkredieten. De staatsschuld van de Antillen bedraagt 3 miljard. De Antilliaanse krant Amigoe beschrijft hoe de Statenleden, vaak afkerig van Nederlandse bemoeienis, gisteren naar de metafoor van de pas-de-deux grepen om de banden te onderstrepen. Statenlid P.Atacho: "De muziek is allang begonnen te spelen, nu moet Nederland beginnen te dansen." Statenlid F. Mingo: "You can't dance on an empty stomach. Send the beef."

NRC Webpagina's
27 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad