U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Nederlandse Antillen

Nieuws

Achtergrond

Bonaire

Curaçao

Saba en Sint Eustatius

Sint Maarten

Verhouding met Nederland

Links

Vrije vestiging mogelijk op Antillen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 19 JULI. Nederlanders hebben binnenkort geen vergunning meer nodig om zich op de Antillen te vestigen. De Staten, het Antilliaanse parlement, hebben gisteren de wijziging van de Landsverordening Toelating en Uitzetting (LTU) aangenomen.

Door de grenzen open te stellen voor Nederlanders wil de Antilliaanse regering de economie stimuleren. De overheid verwacht dat bedrijven meer deskundigheid van buiten naar de eilanden zullen halen en dat dit ook de lokale inkomsten ten goede komt.

Nederlanders moeten wel een verklaring van goed gedrag kunnen tonen en bewijzen dat ze over huisvesting en middelen van bestaan beschikken. In plaats van de werkvergunning voor individuele Nederlanders moeten werkgevers wel een tewerkstellingsvergunning hebben. De bestuurscolleges van de eilanden kunnen per sector bepalen of zo'n vergunning wordt verstrekt, afhankelijk van de situatie op de lokale arbeidsmarkt. Daar wordt concurrentie gevreesd door de oppositiepartijen PLKP en SPA, die tegen stemden.

Niet-Nederlanders hebben voor toelating nog wel een verblijfsvergunning nodig. Vrije toelating van Nederlanders was jarenlang een punt van discussie tussen de Antilliaanse en de Nederlandse overheid, deel van hetzelfde koninkrijk. Het gewijzigde toelatingsbeleid dateert uit 1936. Werkvergunningen werden lange tijd alleen afgegeven voor banen waarvoor geen werknemers van Antillliaanse afkomst gevonden konden worden. Op de Antillen werken vooralsnog relatief veel Nederlanders in de horeca, de aannemerij en de makelaardij. Ook in de advocatuur, de rechterlijke macht, de gezondheidszorg en het onderwijs werken traditioneel veel Nederlanders. Ofschoon het kabinet daar wel op rekende, hebben de Staten gisteren nog niet gestemd over de machtigingswet. Die geeft de Antilliaanse regering de bevoegdheid tot het einde van haar regeerperiode te handelen zonder onmiddellijke instemming van de Staten. Eerst wordt nog de termijn bediscussieerd waarbinnen de machtingswet van kracht zou moeten worden. Naar verwachting wordt dan eind deze week gestemd.

NRC Webpagina's
19 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad