U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Nederlandse Antillen

Nieuws

Achtergrond

Bonaire

Curaçao

Saba en Sint Eustatius

Sint Maarten

Verhouding met Nederland

Links

Acute geldcrisis leidt tot noodwet

Kabinet Antillen wil de vrije hand

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 18 JULI. Het kabinet van de Nederlandse Antillen verwacht dat het parlement vandaag instemt met een machtigingswet, waardoor de regering tot 2002 kan handelen zonder onmiddellijke instemming van de Staten.

Dit zegt gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen, C. de Haseth, vandaag in deze krant. Volgens De Haseth is het aannemen van de machtigingswet ,,naar goed Nederlands gebruik voorgekookt'' in de coalitie, die 18 van de 22 zetels in de Staten, het Antilliaanse parlement, heeft. De Staten zouden vandaag met spoed bijeenkomen, nadat de regering gisteren aankondigde de wet te willen invoeren. De wet zou nog deze week van kracht moeten worden.

Als de wet wordt aangenomen, zullen de komende anderhalf jaar alle nieuwe wetsontwerpen, voorgestelde wetswijzigingen en wetsvoorstellen die al bij het parlement ter goedkeuring liggen, direct kracht van wet krijgen.

De Staten en adviesinstanties zoals de vakbonden of de Sociaal Economische Raad worden pas achteraf geraadpleegd. Alle wetten die op grond van de machtigingswet worden ingevoerd, moeten binnen een half jaar alsnog de gebruikelijke besluitvormingsprocedure doorlopen. Ze kunnen dus, zij het op een later tijdstip dan gebruikelijk, alsnog door de Staten worden weggestemd. De Staten worden zodoende ,,niet buiten spel gezet'', aldus De Haseth, ze worden vertraagd geraadpleegd.

Doel is een groot aantal ingrijpende maatregelen sneller te kunnen uitvoeren, nu de Antillen op de rand van het faillissement balanceren. Directe aanleiding voor de machtigingswet is een schuld van 30 miljoen gulden aan obligatieleningen. Die moeten eind deze maand worden afgelost, maar lokale banken weigeren dit nog langer te financieren. Daardoor zou er zonder ingrijpen eind deze maand definitief geen geld beschikbaar zijn om de ambtenaren te betalen. Naast de machtigingswet vraagt de Antilliaanse regering de Staten om machtigingen voor het aanvragen van in totaal 235 miljoen gulden aan overbruggingskredieten.

De nationale schuld van de Antillen bedraagt inmiddels 3,5 miljard gulden, het begrotingstekort is opgelopen tot ruim 300 miljoen. Meermalen dreigde Den Haag de afgelopen jaren de subsidiekraan dicht te draaien als de Antilliaanse overheid niet snel ingreep.

Staatsecretaris De Vries (Koninkrijksrelaties) reageert bij monde van zijn woordvoerder instemmend op de machtigingswet. ,,Democratisch gezien is er niets mis mee en we zijn tevreden met het feit dat de Antillen eindelijk daadkrachtige maatregelen nemen om de economische malaise aan te pakken.''

NRC Webpagina's
18 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad