U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Staatsgreep begint en eindigt bij radio of tv
Vroeger bestormden opstandelingen het koninklijk of presidentieel paleis. Tegenwoordig is ook het televisie- of radiostation een belangrijk doel. Of het nu om machtsgrepen gaat in Moskou, Belgrado of, zoals gisteren, in Abidjan.

Internetters helpen bij auteurswet
De nieuwe wet over het auteursrecht op de elektronische snelweg zal interactief, in samenwerking met internetters, tot stand komen.

China moet op dotcom tellen passen
De groei van de Chinese economie maakt het noodzakelijk dat met de resten van de socialistische industrialisatie resoluut wordt afgerekend, meent Fan Gang.

Boekenkoper talmt met internet
De gunstige kwartaalcijfers van het Amerikaanse Amazon van deze week lijken het sentiment over internetwinkels weer om te draaien. Hoe gaat het met boeken in Nederland?

Syndicators handelen in de grondstof 'nieuws'
Nieuws is de belangrijkste grondstof in de 21ste eeuw, zegt het Amerikaanse bedrijf NewsEdge. Maar nieuws is pas bruikbaar als het geordend en bewerkt is.

De mislukte strategie van AT&T
Vier jaar geleden deelde AT&T zich op in drie bedrijven: AT&T, Lucent en NCR. Het nam daarna een aantal bedrijven over, maar deze week maakt AT&T weer een opsplitsing in vieren bekend.

Vanzelfsprekendheden
Marijke van Hees, de ex-voorzitter van de PvdA, is terug! Niet in de politiek, nergens zijn exen immers zo verdoemd als daar, maar op pagina 5 in Vrij Nederland dat begin september schreef dat Van Hees "een discutabele opvatting heeft over het verschil tussen mijn en dijn".

Vrij Nederland betuigt spijt
De redactie van het weekblad Vrij Nederland betuigt spijt over "een paar ongelukkige formuleringen" in een artikel over Marijke van Hees, voormalig voorzitter van de PvdA. Dit blijkt uit een redactionele verklaring in de aflevering van deze week. Het artikel bespoedigde destijds het vertrek van Van Hees. "Het spreekt vanzelf dat er hard wordt gewerkt aan een reconstructie van de val van Marijke van Hees", aldus de redactie. De spijtbetuiging kwam tot stand na de benoeming van Xandra Schutte tot hoofdredacteur. VN bracht begin september een artikel over het slecht functioneren van de PvdA-voorzitter. Daarin werd ze tevens beschuldigd van gesjoemel met declaraties. Waarnemend voorzitter M. Hamer vindt dat de reactie "erg laat" komt.

Schikking OM in zaak-Beatrix
Het openbaar ministerie heeft een 17-jarige jongen uit Maastricht een schikking aangeboden wegens het beledigen van het koninklijk huis op internet. De jongen bekende in mei dat hij beledigende opmerkingen had geplaatst in een internetforum. Beatrix werd in niet mis te verstane bewoordingen verweten dat ze naar Oostenrijk op vakantie was gegaan. Volgens een woordvoerster van het OM moet de jongen een bedrag betalen dat onder de 1000 gulden ligt. (ANP)

Opnieuw tegenslag Poolse telecomveiling
De Poolse veiling van vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) krijgt opnieuw een tegenslag te verwerken. Telecombedrijf Netia heeft vandaag bekendgemaakt niet deel te zullen nemen aan de veiling, die staat gepland voor volgende maand. Volgens Netia, dat deel uitmaakt van het Zweedse Telia, zijn de voorwaarden die de Poolse regering stelt aan de veiling en de vergunningen "niet aantrekkelijk". Eerder deze week hebben de drie grote aanbieders van mobiele telefonie in Polen - PTC, Polkomtel en Centertel - gedreigd niet mee te zullen te doen als de regering de veilingregels niet aanpast. De onenigheid betreft vooral de mate waarin bestaande telecombedrijven nieuwkomers op de markt moeten dulden op hun netwerken. De Poolse regering rekent op een veilingopbrengst van ongeveer 3,6 miljard euro (7,9 miljard gulden). (AFP)

Richtlijnen voor virtueel jaarverslag
Bedrijven die hun financiële resultaten via het internet verspreiden, kunnen binnenkort beschikken over een pakket internationale richtlijnen. Dat betreft een aantal voorwaarden waaraan ondernemingen moeten voldoen om een elektronische versie van het jaarverslag te publiceren dat vergelijkbaar is met de papieren editie. Momenteel werken de International Federation of Accounts (IFAC) en de International Accounting Standard Committee (IASC) aan een werkstuk dat de meest prangende problemen inventariseert. "Hackers zouden de winst- en omzetcijfers van een bedrijf kunnen veranderen. De directie en de boekencontroleur moeten zich dat wel realiseren als ze besluiten hun financiële resultaten op het internet te zetten", licht J. Sylph, technisch directeur van de IFAC toe. Sylph was gisteren in Breda op de jaarlijkse accountantsdag van het Nivra, de Nederlandse beroepsorganisatie. Na het eerste rapport dat begin volgend jaar verschijnt en dat vooral de functie van een vrijblijvend discussiestuk zal hebben, volgt een uitgewerkt pakket richtlijnen. (ANP)

Recordbezoek internetfilmpje
Een amper drie minuten durend filmpje, gemaakt door twee Amerikaanse jongens, is een grote hit op internet. Sinds de 'premiere' op de entertainmentsite Ifilm.com zagen meer dan twee miljoen mensen 405- The Movie, zoals de film heet. In 405 ziet een automobilist plotseling een Boeing 747 in z'n achteruitkijkspiegel opdoemen. Het vliegtuig landt bovenop de auto, die vervolgens fungeert als neuswiel van de Boeing. De spectaculaire special effects, die voor een groot deel uit de computer komen, maken het filmpje zo bijzonder. Niet alleen Ifilm spint garen bij het succes. Ook de twee makers, Bruce Branit en Jeremy Hunt, deden goede zaken. Ze zijn inmiddels ingelijfd door Creative Artists Agency, een toonaangevend showbizz-agentschap in Beverly Hills. (ANP)


Letse politici hebben niets te verbergen. En om dat ook aan de kiezers duidelijk te maken, hebben vijf ministers een webcam in hun werkkamer laten installeren. Zo kunnen de Letten de anders voor het publiek gesloten vergaderingen via internet volgen en zien dat de politici wel degelijk de hele dag aan het werk zijn. De beelden worden overigens niet vergezeld van geluid, dus waar de ministers mee bezig zijn wordt niet duidelijk.
(www.tautaspartija.lv)

NRC Webpagina's
26 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad